Archeologen hebben gefossiliseerde menselijke voetafdrukken gevonden op een stuk oude zeekust op het eiland Kreta. Een prachtige ontdekking, met één levensgroot probleem. Die afdrukken zouden niet moeten bestaan. Volgens de koolstof test die op de rots is uitgevoerd, zijn ze 5,7 miljoen jaar oud. Dat is een tijd dat menselijke voorouders heel andere, meer aapachtige voeten hadden.
Nog zo'n raadsel: onze voorouders woonden toen in Afrika.
Aan de voetsporen te zien was er in die tijd een mens op Kreta. Rechtop lopend, voorzien van een lange zool en vijf korte tenen. Terwijl alle menselijke voorouders uit die tijd die we kennen toen nog klauwen hadden. Hun afdrukken zien er meer als als een menselijke hand. Hoe kan dit?
Het internationale team dat de voetsporen heeft bestudeerd, staat voor een raadsel. De enige oplossing die ze kunnen verzinnen is dat er een onbekende mensachtige was die veel vroeger dan al zijn soortgenoten Afrika heeft verlaten. Deze mensachtige heeft ook een veel snellere evolutionaire ontwikkeling doorgemaakt, waardoor deze soort al rechtop liep terwijl de rest van onze voorouders nog de steun van twee armen/voorpoten nodig had om zich voort te bewegen.
De sporen zijn al in 2002 gevonden door een Poolse geoloog op vakantie. Hij is met hulp van Britse, Zweedse, Noorse, Griekse en Amerikaanse collega's de afgelopen vijftien jaar bezig geweest om de afdrukken te onderzoeken. Als je de geschiedenis van de menselijke evolutie overhoop gaat gooien, dan wil je niet over één nacht ijs gaan. De onderzoekers weten nu heel zeker dat de sporen zijn gemaakt in natte klei in een rivierdelta. De Middellandse Zee bestond toen nog niet, de rivier kwam uit op een kleine binnenzee en grensde aan de Sahara.
In de tussenliggende bijna 6 miljoen jaar is de modder versteend, inclusief de voetafdruk. Het is onmogelijk dat ze later zijn gemaakt, schrijven de onderzoekers in het vakblad Proceedings of the Geologists' Association. Maar echt verklaren, dat kunnen ze het nog steeds niet.