Deze kerel hoorde iets breken in de gletsjer en verstijfde. Wat hij toen zag, ging zijn ergste nachtmerrie te boven.

Amerikaanse fotograaf James Balog en zijn team reisden in Groenland rond. Ze hadden camera's opgesteld rondom de noordpoolcirkel en brachten meerdere jaren door met het verzamelen van de veranderingen in het ijs. 
Toen ze hun apparatuur opstelden voor een documentaire, hoopten ze gewoon op goed weer en een paar prachtige beelden van het indrukwekkende gletsjerlandschap. Ze hadden niet kunnen dromen dat het zo spannend zou worden. Plotseling begon deel van de ijskap zich te verschuiven, recht voor hun ogen...

Balog was er nooit echt zeker van geweest dat klimaatverandering daadwerkelijk werd veroorzaakt door de mens. In de documentaire uit 2012, Chasing Ice, sprak hij hier openhartig over: "Ik dacht niet dat mensen in staat waren om de fundamentele fysica en chemie van deze hele grote planeet te veranderen. Het leek me niet waarschijnlijk, het leek me niet mogelijk."
Maar na met zijn eigen ogen te hebben gezien hoe een blok ijs van duizenden jaren oud en met de omvang van Manhattan gewoon afbrak en in de zee wegzonk, was hij volledig overtuigd.
Youtube/Exposure Labs
Het is zo gemakkelijk om te vergeten dat we in een dynamische wereld leven en dat ons gedrag uiteraard een grote impact heeft op die wereld. Voor ons allemaal.
Het is de hoogste tijd dat we dit erkennen en aan de slag gaan met dingen veranderen!