zondag 7 augustus 2016

Empathie 2

Anoniem heeft een nieuwe reactie op je bericht "Empathie" achtergelaten:

Het is maar waar je op let.

Amerika gidsland. Met betrekking tot 'ont-empathisering', daarvan is in de Verenigde Staten een tamelijk wijdverbreid cultureel fenomeen dat ergens iets met een 'initiatie-ritueel' van doen heeft toont de buitengewone premature 'opwinding' (exitement) die er het gevolg van is. Youtube wemelt van dit soort filmpjes wanneer je er op begint te letten, jonge kinderen uitgedost in paramilitaire camouflage kleding die mee op jacht mogen. En dan... hun eerste keer dat ze zelf mogen doden, de adrenaline-rush alsof 'the kill', het beslissen over leven en dood, ervaren alsof ze de eerste keer klaarkomen. Een training in afstomping als je het mij vraagt maar voor een Amerikaan niets anders dan een verminking van de kinderziel om trots op te zijn. Wat nou empathie! 'Are you exited' vraagt de vader aan zijn zoontje die zojuist een hert heeft omgelegd en hijgt als een waanzinnige die net klaargekomen is, om 'm vervolgens te omhelzen en te prijzen... Die cultuur. Die in 'n Amerikaanse traditie staat waarin onlangs besloten werd dat het dragen van vuurwapens door leerlingen op scholen een belangrijke bijdrage levert aan de 'veiligheid'. Daarbij vergeleken is empathie een vaag begrip, dat begrijpt - mits voldoende omgekat - een kind. Ik krijg het er buitengewoon benauwd van zulke perversiteiten, niet in de laatste plaats omdat dit soort jacht aan een vanzelfsprekendheid grenst die wat mij betreft z'n weerga niet kent en in Amerika blijkbaar je van het is. Het verklaart eventueel deels de psychopatische misplaaste heroische component in de Amerikaanse manier van denken die is aangeleerd en nooit is gecorigeerd maar van generatie op generatie wordt doorgegeven. Zodra je er op wijst beschuldigen ze je ook nog van karaktermoord. Het is maar waar je op let.
via Banksi deze installatie in 3D toont de schizofrene werkelijkheid ondubbelzinnig: Het enige land in het vrije westen waarin de burger zich mag bewapenen is het wilde westen. Hoe mal is dat anno 2016?



Geplaatst door Anoniem op  stan van houcke op 7 augustus 2016 19:11:00 CEST

 

1 opmerking:

Bauke Jan Douma zei

Te genieten van het jagen op en doden van dieren is een bepaalde vorm van zwakbegaafdheid.

Ineens schiet me iets te binnen.
Weet iemand hoe het zit met de huidige jachtgedragingen van het huis van Oranje?

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...