maandag 21 maart 2016

Donald Trump


In de New York Times van dit weekeinde stelde de vooraanstaande Republikein Peter Wehner onder de kop 'The man the founders feared':

Mr. Trump’s politics of hate is now metastasizing into violence. He incites people — not all people to be sure, but enough. On social media in particular, one sees how he gives his supporters permission to express dark and ugly sentiments that existed before but were generally kept hidden from view.

Twee korte reacties hierop: 

1. de stichters van deVS, the founding fathers, behoorden tot de rijke stedelijke elite die geen belasting aan de Engelse koning wilde betalen, maar de revenuen van haar handel liever in eigen zak stak. Ze vreesde de meerderheid van de Amerikanen die tot de boerenbevolking behoorde. Een aanzienlijk deel van de boeren kwam al snel na de onafhankelijkheid in opstand tegen 'the founders' omdat de arme boeren gedwongen werden op te draaien voor de financiële kosten van de gewapende strijd tegen de Engelsen. De zogeheten Shay's Rebellion brak uit. Voor de geïnteresseerden:


Kortom, vanzelfsprekend heeft de Republikeinse en Democratische elite altijd de Trump-achtigen gevreesd, niet vanuit nobele democratische motieven, maar uit angst dat haar belangen bedreigd zouden kunnen worden. 

2. De aartsconservatieve Wehner formuleert het treffend wanneer hij opmerkt dat de 'dark and ugly sentiments... existed before but were generally kept hidden from view.' Het enige verschil namelijk tussen Trump en de politieke en financiële elite in de VS, is simpelweg dat Donald tegenover de bevolking hardop uitspreekt wat de elite denkt en doet,  het goedkeuren van grootscheeps geweld. Vergeet niet dat de VS in zijn 239-jarige bestaan slechts 21 jaar geen oorlog ergens op aarde heeft gevoerd.

Dus wanneer de 'imperial messenger,' Thomas Freedman als de meest gezaghebbende spreekbuis van het establishment in zijn krant, de New York Times, op 28 maart 1999 in zijn krant liet weten dat

The hidden hand of the market will never work without a hidden fist. McDonald's cannot flourish without McDonnell Douglas, the designer of the F-15. And the hidden fist that keeps the world safe for Silicon Valley's technologies to flourish is called the US Army, Air Force, Navy and Marine Corps,

dan stoort de elite zich daar volstrekt niet aan, want ze weet dat Friedman gelijk heeft en dat deze waarheid niet gelezen wordt door de massa. Maar zodra Trump tegenover het volk over geweld spreekt, ontstaat er een revolutionaire situatie die de belangen van 'the powers that be' bedreigen. De kapitalistische elite mag geweld gebruiken, het volk niet. Sterker nog, ook iemand als Geert Mak verklaarde in 2012 zonder enige gêne en plein publique:

Ik vind Friedman altijd wel leuk om te lezen, lekker upbeat, hij is zo’n man die altijd wel een gat ziet om een probleem op te lossen.

Hoe 'upbeat,' dus 'optimistisch' Friedman is voor 'onze nationale historicus' Mak, blijkt ondermeer uit Friedman's visie in het jaar 2000 dat 'The historical debate is over. The answer is free-market capitalism.' Mei 2003 deelde de 'imperial messenger' zijn geschoolde lezers mee dat de agressieoorlog tegen Irak, die het Midden Oosten in chaos heeft veranderd, noodzakelijk was, aangezien 

[w]e needed to go over there, basically, and take out a very big stick right in the heart of that world and burst that bubble.

En de door de 'politiek-literaire elite' zo bewonderde éminence griste van de polderpers, Henk Hofland, houdt intussen vol dat er sprake is van 'het vredestichtende Westen.'  


  


Geen opmerkingen:

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...