vrijdag 11 december 2015

Saudi Terrorism

PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL

EMBARGO TOT VRIJDAG 11 DECEMBER 2015, 00.01 UUR.

Door Saudi-Arabië geleide coalitie bombardeerde scholen in Jemen

Tussen augustus en oktober 2015 werden in Jemen vijf scholen verwoest of ernstig beschadigd door luchtaanvallen van de door Saudi-Arabië geleide coalitie. Dit is een schending van het internationaal humanitair recht en zorgt ervoor dat duizenden Jemenitische kinderen niet meer naar school kunnen.

Amnesty International deed onderzoek naar vijf luchtaanvallen op scholen, waarbij vijf doden en ten minste veertien gewonden vielen. Deze scholen werden alleen gebruikt voor onderwijs en niet voor militaire doeleinden. De scholieren waren niet op school ten tijde van de aanvallen.

Sommige scholen werden meerdere keren geraakt, wat erop duidt dat de aanvallen doelgericht waren. Zo werd de enige school in het dorp Beni Hushayash, met 1200 scholieren, in een paar weken tijd vier keer getroffen.Kinderen niet meer naar school
Het Jemenitische onderwijssysteem lijdt enorm onder het conflict. Volgens Unicef is 34 procent van de kinderen sinds de eerste luchtaanvallen in maart niet meer naar school geweest. Volgens het ministerie van Onderwijs zijn ten minste duizend scholen in Jemen buiten gebruik. 254 daarvan zijn volledig verwoest, 608 beschadigd en 421 worden gebruikt als opvang voor ontheemden.
Amnesty’s aanbevelingen
Amnesty International wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar aanvallen op scholen door de coalitie. Ook dringt Amnesty erop aan dat landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk stoppen met het leveren van wapens aan de coalitie die gebruikt worden bij het schenden van het internationaal recht. Dan gaat het bijvoorbeeld om straaljagers, gevechtshelikopters, bommen en onderdelen daarvan.

1 opmerking:

Anoniem zei

Jammer dat er gisteren bij de brievenacties geen brief was, waarin je kon ondertekenen: Stop met bommen! Nieuwe brievenschrijvers van Amnesty hebben deze info nu niet gekregen.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...