On July 31, the Dutch newspaper NRC Handelsblad published a review of several books on race and racism in the United States. The series, written by the paper’s Washington correspondent Guus Valk, leads with a review of Atlantic writer Ta-Nehisi Coates’s latest book, “Between the World And Me.” Somewhere along the editorial process, the editors thought it would be a good idea to headline the article, “Nigger, Are You Crazy?”
If the headline weren’t appalling enough, the article compounded the offensiveness factor with its accompanying blackface figures:
[18.08.2015]

Spierwit en eenkennig

Peter Breedveld

Voor wie het heeft gemist: NRC Handelsblad voorzag een bespreking van een boek over racisme in Amerika van de kop ‘Nigger are you crazy?‘ en een racistische karikatuur. De redactie negeerde vervolgens, typisch, alle kritiek van Nederlandse lezers op die keuze, maar kreeg het afgelopen weekend een pittige afrekening van de Amerikaanse krant The Washington Post voor de kiezen.
De schrijfster van het Amerikaanse stuk, Karen Attiah, beargumenteert zorgvuldig waarom NRC volgens haar over de schreef is gegaan, pleegt hoor en wederhoor door de betrokken NRC-redacteuren aan het woord te laten (de hoofdredacteur was, typisch, buiten bereik), zet het incident in het bredere perspectief van wat ik voor het gemak de onbeholpen manier zal noemen waarop Nederland omgaat met zijn koloniale verleden en wijst feilloos aan waar het ‘m aan schort bij niet alleen NRC maar in heel Nederland: een blinde vlek voor het perspectief van allochtone Nederlanders omdat de meeste witte Nederlanders alleen maar witte Nederlanders kennen.

Geldgeile geitenhoeders

Het antwoord van NRC bestaat uit een alineaatje met de boodschap dat het de redactie spijt dat Attiah het allemaal verkeerd begrepen heeft. NRC krijgt hulp van de hoofdredacteur van de Volkskrant, Philippe Remarque, die The Washington Post uitscheldt voor ‘fatsoenspolitie’ en jijbakt dat de Amerikanen naar zichzelf moeten kijken. De grote denker Charles Groenhuijsen tweet dat zwarten ‘(rappers!)’ het woord ‘nigger’ zelf ook gebruiken. 
Remarques echtgenote, Sylvia Witteman, gaat in de aanval door een brief op Twitter te publiceren waarin betoogd wordt dat Nederlandse redacties zo wit zijn omdat Marokkanen en Turken van oorsprong geitenhoeders zijn die alleen maar geïnteresseerd zijn in geld.