zaterdag 8 augustus 2015

Neoliberal Democracy 29



Wie is er lid van de Raad van Commissarissen van de RABO-bank? Ondermeer de moeder van PVDA-minister Lodewijk Asscher. 

Vuilnisman, kan ook dit onderzocht worden? De al eerder in opspraak gekomen:
Lid raad van commissarissen Rabobank Nederland


Lodewijk Asscher trots op 'machtige moeder'

Zij is 'lid van de raad van commissarissen van KLM, Rabobank Nederland, Philip Morris Holland, PGGM, Arriva en TBI.'


Rabobank wordt niet vervolgd voor fraude met Libor

XTRA - Hoofdkantoren vier grote banken
Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht.  Foto ANP / Lex van Lieshout


Het OM hoeft Rabobank niet te vervolgen om fraude met het rentetarief Libor. Een aantal klanten van de bank had dat geëist, maar het gerechtshof in Den Haag wees dat verzoek vandaag af. Rabobank schikte de Libor-zaak in 2013 al voor 774 miljoen euro en is daarmee voldoende beboet, aldus het hof.
Het verder vervolgen van Rabobank is zodoende niet meer van “toegevoegde waarde”, aldus het gerechtshof. In een zaak zou de rechter namelijk weinig anders kunnen dan de bank een boete op te leggen en die heeft Rabobank dus al betaald. En ook het vervolgen van werknemers of oud-werknemers van de bank heeft weinig zin, oordeelde het hof.

BESTUURDERS HANDELDEN NIET NALATIG

De bestuurders van de bank waren weliswaar onvoldoende alert, maar er kan niet worden aangetoond dat zij “opzettelijk en uit eigen gewin of ernstig nalatig hebben gehandeld”. De oud-werknemers die direct verantwoordelijk waren voor het schandaal worden in het buitenland al vervolgd, waardoor vervolging in Nederland niet meer mogelijk is.
Eind 2013 maakte Rabobank bekend dat medewerkers van de bank in het verleden hadden gefraudeerd met de Libor, een rentetarief dat wordt betaald als banken elkaar onderling geld lenen. Samen met medewerkers van andere banken manipuleerden zij het tarief voor eigen gewin. Dat ging ten koste van klanten.

IN MEERDERE LANDEN VERVOLGD

Om vervolging voor de fraude af te kopen betaalde Rabobank toen 774 miljoen euro aan verschillende landen en toezichthouders. Het Nederlandse OM kreeg in totaal 70 miljoen euro. Daarnaast was de zaak voor topman Piet Moerland aanleiding om zijn functie neer te leggen. Niet lang daarna vertrok ook bestuurder Sipko Schat.
Een groep klanten van de bank vond echter dat het OM te mild was geweest en Rabobank harder gestraft moest worden voor zijn rol in het Libor-schandaal. Ook wilden ze dat medewerkers en leidinggevenden zich voor de rechter zouden moeten verantwoorden. Via het hof probeerden ze dat af te dwingen.

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/19/rabobank-wordt-niet-vervolgd-voor-fraude-met-libor/



Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Veel gelach. 

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...