zaterdag 28 maart 2015

De-Dollarization 3

Rutte: Nederland treedt toe tot Aziatische Investeringsbank

Rutte op het Boao-forum in China
President Xi Jingping van China begroet premier Rutte voor aanvang van het Boao-forum, een bijeenkomst in Shenzhen van regeringsleiders, internationale wetenschappers en bedrijven.  Foto ANP / Jerry Lampen
BUITENLAND 
Nederland stapt in de nieuwe Aziatische Infrastructuur Investeringsbank. Premier Rutte heeft vanmiddag op het Chinese eiland Hainan tegen president Xi Jinping gezegd dat de oprichting van deze door China bedachte bank een belangrijke onwikkeling is in de wereldeconomie waar Nederland graag aan wil bijdragen. “Het is een idee dat mij al in een vroeg stadium heel erg beviel”, zei Rutte na zijn gesprek met de Chinese leider.
“Ik vond het wel zo vriendelijk om het eerst zelf aan de president te vertellen”, aldus de premier die gisteren al duidelijk maakte dat er wat Nederland betreft geen blokkades waren. “Dit is een hele goede ontwikkeling waar wij vanaf het begin af aan bij willen zijn”, aldus Rutte. De regering heeft vanmiddag over de Nederlandse deelname een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. 
Volgens Rutte is het voor Nederland belangrijk zich bij dit initiatief aan te sluiten omdat “ons land dertig procent van ons geld in het buitenland verdient en het aandeel van Azie, China in het bijzonder, steeds groter wordt.” “De twijfels die wij misschien hadden zijn de afgelopen tijd snel afgenomen”, voegde Rutte er aan toe. Hij sprak voor zijn ontmoeting met de Chinese premier het Boao-forum toe. Dat is de Chinese tegenhanger van het Wereld Economisch Forum in Davos. Rutte was samen met de Zweedse de enige Europese regeringsleider bij het forum van de Chinese politieke en zakelijke top.



Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...