Groot vertoon vandaag in Parijs waar men 1 miljoen betogers verwacht voor wat heet de manifestatie van 1 miljoen tegen de terreur. Naast onze premier Charles Michel – wier regering de strijd tegen het jihadisme in de praktijk aan het afbouwen is – zijn er natuurlijk een pak Europese en andere regeringsleiders die hun ‘solidariteit’ komen betuigen met Charlie Hebdo en hun ‘verontwaardiging’ willen tonen.
Twee daarvan zijn de Israëlische premier Benjamin Netanyahu  - de terrorist van Palestina – en de Jordaanse koning Koning Abdoellah II. Vertegenwoordigers van twee landen die op dit ogenblik een sleutelrol spelen bij de pogingen van al Qaeda om in het zuiden van Syrië een bruggenhoofd te bouwen. Met weinig succes trouwens.
Van Israël is geweten dat haar leger uitgroeide tot de medische tak van al Qaeda in Syrië. Jordanië is dan weer de uitvalsbasis en het trainingsgebied bij uitstek voor al Qaeda. Op voorwaarde dan wel dat zij daar de westerse belangen en die van Koning Abdoellah II met rust laten. Wat redelijk lukt. Bij al Qaeda weten ze ook wel hoe ze moeten opereren en wier belangen ze dienen. Het zijn niet allen idiote extremisten.
Imam Nawawi, graftombe in Nawa
Het nu vernielde grafmonument ter herdenking van de 13de eeuwse geleerde Imam Nawawi in het vlakbij Jordanië gelegen stadje Nawa. Het werd de voorbije dagen opgeblazen door al Nusra, de Syrische tak van al Qaeda. Een groep die voluit de steun krijgt van Jordanië en Israël. En die hun leiders betogen vandaag in Parijs tegen de terreur. 
De voorbije week nog blies Jabhat al Nusra, de Syrische tak van al Qaeda, in het door hen bezette – of moeten we zoals onze kranten schrijven bevrijdde – stadje Nawa het grafmonument van Abu Zakaria Mohiuddin Yahya, gekend als Imam Nawawi, op.
Deze jurist is geboren in het stadje en leefde er van 1233 tot 1277 en was een specialist in o.a. religieus recht en de interpretatie van de koran. Hij schreef er ook verscheidene boeken over en is de beroemdste inwoner van het stadje. Er waren in Nawa dan ook betogingen tegen dit voor salafisten typerende vandalisme. Betogingen die zoals dat bij dit soort heren past bloedig werden onderdrukt.
De enige die blijkbaar vandaag op de betoging in Parijs nog ontbreken zijn behoudens koning Abdoellah al Saoed, de zwaar zieke Saoedische koning, Aboe Bakr al Baghdadi, de zelfbenoemde kalief van ISIS. Een raad, ofwel haalt men voor een aantal van die figuren de handboeien boven of anders, voor het publiek, rotte tomaten en eieren of pek en veren.
Dit is geen betoging tegen terrorisme maar eerder een voor, met aan het hoofd een aantal terroristen of figuren die mee de terreur hielpen groeien tot wat het nu is. Wansmakelijk is een veel te zachte uitdrukking voor het spektakel dat men vandaag in Parijs opvoert.
Willy Van Damme