dinsdag 13 januari 2015

Zionistische Terreur in Nederland

De “Vrije” Universiteit heeft ons, Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP), wederom gecensureerd. Ons paneldebat over Palestina is officieël verboden. De VU schendt hiermee het recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging.

Het College van Bestuur heeft ons paneldebat afgelast omdat het bespreken van een academische boycot van Israël 'gevoelens van uitsluiting en onveiligheid binnen de universitaire gemeenschap oproept’. Wij verwerpen deze reden. Wij vinden dat de VU ons censureert omdat wij pleiten voor een academische boycot van Israël door de VU.

Wij worden op allerlei manieren aangevallen. Zo wordt ons bijvoorbeeld ongegrond verweten antisemitisch te zijn. Op de evenementenpagina van ons forum werd er door een nepprofiel met Arabische naam een comment geplaatst dat de VU ‘Jodenvrij’ moest worden gemaakt. Binnen 11 minuten werd hier een screenshot van gemaakt, dit werd vervolgens verspreid op allerlei pro-Israelpagina’s. Toen wij naar het account gingen, bleek dat het account pas vlak voor het plaatsen van de comment in kwestie was aangemaakt. Psychologische oorlogsvoering noemen we dat. Toch werd dit geval overgenomen door verschillende Media die ons gingen ‘framen’ als antisemitisch.

Een tijdje terug sprak de Israëlische Ambassadeur, samen met de decaan en een hoogleraar van Haifa University op de Vrije Universiteit. Haifa University heeft tijdens ‘Operation Protective Edge’, de massa-slachting in de zomer, fondsen staan werven voor Israëlische soldaten die meevochten tijdens het grondoffensief. Ook hebben ze beurzen aan deze soldaten aangeboden. Toen SRP diezelfde week simpelweg wou flyeren in de centrale hal, werd dit afgewezen. De reden die gegeven werd was dat de VU “onpartijdig” was.

Kort daarna heeft onze groep al een zaalaanvraag voor een paneldebat gedaan. Toen werd deze aanvraag vanwege de Diversiteitscoördinator Wim Haan afgewezen. Dit paneldebat zou namelijk in dezelfde week plaatsvinden als de diversiteitslezingen rondom de studiereis naar Israël en Palestina. Wij zouden “concurreren” met elkaar, aldus Wim Haan. Maar onze insteek lag erg anders. Onze groep vindt namelijk dat die studiereis de bezetting van Palestina normaliseert. Om deze reden werd ons nogmaals de mond gesnoerd. 
Toen wij weer een zaalaanvraag deden werd er ook al heel moeilijk gedaan vanuit de VU. Zo zou er persé een spreker moeten zijn die pro-Israël was, anders was er geen debat. Deze eis werd ons pas een paar dagen vóór het event opgelegd. Er werden toen verschillende namen gegeven die de VU zelf had gecontacteerd. Wij hadden dus geen tijd om zelf een spreker te vinden. Dit is weer iets selectiefs wat alleen op ons toepasbaar was. Toen namens de diversiteitslezingen hield Bart Wallet, een zionist die college heeft gegeven voor het CIDI (een zionistische lobbygroep), een lezing waarbij deze regels niet werden toegepast. Tijdens die diversiteitslezing mocht hij gewoon met het publiek in debat gaan, en had de VU verder geen nadruk gelegd op een kritische spreker. Dit is dus hardstikke selectief.

Het event stond al wekenlang vast en de zaalaanvraag is bijtijds ingediend. Echter is pas de dag vóór het paneldebat de exacte zaal door de VU vrijgegeven. Het verbieden van het debat is ook pas laat diezelfde avond gedaan. Gelukkig hebben we snel een andere locatie gevonden, het Nelson Mandela centrum in Amsterdam, waar we het forum wel kunnen houden op dezelfde datum en tijd.
Indien er nog vragen zijn, wij zijn te bereiken op https://www.facebook.com/palestinasolidariteit ofpalestinasolidariteit@gmail.com


Aukje Schep, pr medewerker van VU, behandelt deze zaak. Heb net met VU gebeld. Zou mooi zijn als anderen dat ook doen. 020-5985661
a.schep@dienst.vu.nl

1 opmerking:

Sonja zei

Studenten aan de VU krijgen studiepunten voor het bijwonen van CIDI-colleges.
http://www.fsw.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuws/2009/cidi-college.asp
Dan kan zo'n paneldebatje natuurlijk niet.

Het debat is inmiddels verplaatst. Naar het Nelson Mandela Centrum.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...