zondag 28 december 2014

H.J.A. Hoflands Ideologie



Met de parmantige stelligheid van de mainstream opiniemaker beweerde begin deze maand de nestor van de polder-journalistiek, H.J.A. Hofland, in het weekblaadje De Groene Amsterdammer het volgende:

Vladimir Poetin is geen ideoloog en Barack Obama evenmin. Er is in Rusland geen partij meer waarvan het de hoogste doelstelling is de hele wereld te bekeren en in het Westen bestaan dergelijke formaties evenmin.



  
Er zijn geen kernproeven, er is geen bewapeningswedloop en er zijn ook geen topconferenties waarop de wereldmachten met hun restant aan redelijkheid erin slagen een vernietigende confrontatie te vermijden. Er is ook geen sprake van dat dergelijke toestanden zullen terugkeren, en daarom kunnen we de verhoogde spanning tussen Rusland en het Westen niet zien als de inleiding tot de Koude Oorlog van de 21ste eeuw.

Afgezien daarvan is het de vraag of de supermachten (als we Rusland zo nog mogen noemen) zich zo’n confrontatie zouden kunnen veroor­loven. De annexatie van de Krim en het conflict over Oekraïne verstoren de internationale orde. De internationale gemeenschap, of wat daarvan over is, heeft met straf­maatregelen ­gereageerd. Maar is daarmee de nieuwe Koude Oorlog begonnen?
Rusland staat op de drempel van een diepe economische crisis. Een van de oorzaken is de gestaag dalende olieprijs, een wereldwijd verschijnsel waarvan een exporterend land als Rusland de nadelen ondervindt. Ook de economische strafmaatregelen van het Westen beginnen hun invloed op het dagelijks leven te krijgen. De koers van de roebel tegenover de dollar en de euro laat een dalende lijn zien. Dit alles zal voor de Russische consument niet verborgen blijven.

Zijn al Hoflands beweringen gebaseerd op feiten? Nee. Laten we bij het begin beginnen. De tot de grootste journalist van de hele twintigste eeuw verheven columnist gaat uit van de stelling dat 'Vladimir Poetin geen ideoloog [is] en Barack Obama evenmin. Er is in Rusland geen partij meer waarvan het de hoogste doelstelling is de hele wereld te bekeren en in het Westen bestaan dergelijke formaties evenmin.' Op deze foutieve veronderstelling is zijn hele betoog gebaseerd. Zowel 'Poetin' als 'Obama' mogen dan zelf geen 'ideoloog' zijn, maar het systeem dat beiden verdedigen is wel degelijk een 'ideologie,' namelijk de neoliberale kapitalistische ideologie. In het kader daarvan was het Congres van de VS bereid om alleen al in 2011 maar liefst 58 procent van de beschikbare Federale Begroting (the discretionary budget) te spenderen aan wat eufemistisch Defensie heet, maar dat in de praktijk neerkomt op het al dan niet met geweld wereldwijd afdwingen van het neoliberale kapitalisme, zoals iedere geïnformeerde wereldbewoner dagelijks kan constateren, op de 'vrije pers' na. Hofland verzwijgt dit, omdat dit feit niet in zijn propagandistische wereldvisie past. Anders had hij, net als de modale Amerikaanse belastingbetaler George Sharpe uit Portland (Maine) moeten toegeven dat


Our military budget is a whopping 58 percent! It also costs the taxpayers approximately $1 million dollars to support one soldier per year.
The Pentagon alone has consumed over $8 trillion since 1996 with no account for the money it has spent! Our ventures in Afghanistan include guarding opium poppy crops and droning people at will. This is part of our government's rhetoric that America is being kept safe and we are protecting our interests in the Middle East. 

Maar door feiten laat Hofland zich niet afleiden, en wel omdat die nu eenmaal 'heilig' zijn, zoals mainstream-journalisten onvermoeibaar benadrukken. De columnist Hofland staat in dienst van het gezag, de gevestigde orde. En wat die wil werd in 1922 voor eens en altijd geformuleerd door de Amerikaanse publicist Walter Lippmann in zijn beroemde standaardwerk Public Opinion. Lippmann wees daarin op het volgende:


public opinions must be organized for the press if they are to be sound, not by the press... Without some form of censorschip, propaganda in the strict sense of the word is impossible. In order to conduct propaganda there must be some barrier between the public and the event. Access to the real environment must be limited, before anyone can create a pseudo-environment that he thinks is wise or desirable... Though it is itself an irrational force the power of public opinion might be placed at the disposal of those who stood for workable law against brute assertion.
Met andere woorden: óf de rijken en dus machtigen moeten zowel in het binnenland als in het buitenland met geweld hun wil opleggen, óf met propaganda. En laten we eerlijk zijn: wie is voorstander van geweld? Ik bedoel maar. Dus als Hofland in navolging van de economische elite verordonneert dat 'Poetin' en 'Obama' geen 'ideologie' verdedigen, zo nodig met geweld, dan is dit zo. Punt. Uit. En degene die het hier niet mee eens is, heeft zichzelf gekwalificeerd als een zot en mag zijn kritiek op de 'vrije pers' niet via de kanalen van de 'vrije pers'verspreiden. Nogmaals, Punt! Uit! En mocht u het in uw bolle hoofd halen om te vragen waarom de VS wereldwijd 737 militaire bases bezit in 130 landen dan is duidelijk dat u een onverbetelijke warhoofd bent om te denken dat dit te maken heeft met de Amerikaanse ideologie van het exceptionalisme. Het juiste antwoord is namelijk heel simpel verwoord door Henk: het miljarden verslindende militair industrieel complex is er om het  -- in de woorden van Hofland -- 'vredestichtende Westen' overal vrede te laten stichten door het voeren van oorlog. Dat de westerse interventies in Afghanistan, Irak, Libië, Syrië en Oekraïne zijn geëindigd in totale chaos, is in de ogen van een goed betaalde opiniemaker als Hofland een te verwaarlozen detail. Meer over Henk Hoflands ideologie later. 


Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...