maandag 1 september 2014

NRC-Propaganda

Een treffend voorbeeld van westerse mainstream-journalistiek gaf de NRC-redactie op 25 juli 2014 onder de kop:
De Gaza-oorlog: de feiten van dag tot dag, zonder de meningen
Hiermee wordt de schijn gewekt dat er een 'objectief' feitelijk verslag van de werkelijkheid wordt gegeven. En hoe ziet die mainstream werkelijkheid eruit? De NRC:

De aanloop - vanaf 12 juni
De spanningen nemen toe als op 12 juni drie Israëlische tieners op de bezette Westelijke Jordaanoever worden ontvoerd en gedood, vermoedelijk door Palestijnen.


Al in de eerste zin begint de vertekening van de werkelijkheid door uit te gaan van de stelling dat de 'aanloop' op '12 juni' 2014 begon. Met andere woorden: de NRC-redactie suggereert dat Israel's, overigens buitensporig gewelddadige, reactie begon met de moord op 'drie Israelische tieners.' Dat is een absurde voorstelling van zaken, omdat het volledig buiten beschouwing laat dat de zogeheten 'Joodse staat' al vele jaren lang, in strijd met het internationaal recht, doorgaat met het stelen van Palestijns land, en in strijd met de uitspraak in 2004 van het Internationaal Gerechtshof voortgaat met het uitbreiden van de Joodse nederzettingen in bezet gebied, doorgaat met het, volgens Amnesty International, doelbewust vermoorden van Palestijnse kinderen, en het hermetisch proberen af te sluiten van Gaza, een belegering van een dichtbevolkt gebied dat door Israel in een concentratiekamp is veranderd. De tendentieuze NRC-voorstelling van zaken verzwijgt tevens het wezenlijke feit dat de zionistische terreur tegen een burgerbevolking nu al meer dan zes decennia duurt, en een onlosmakelijk onderdeel vormt van wat de NRC de 'aanloop' noemt.  Zo is bijvoorbeeld het volgende bekend:

Ariyeh Yitzhaki was the director of the Israeli army archives in 1960's, and later a lecturer at Bar Illan University. He was 'a senior lecturer on military history and battle traditions in the Israeli army's officer training courses.' At the time he was a supporter of Rafael Eitan's Tsomet party, a major right wing political group. On May 6 1992 the Israeli newspaper Ha'ir published an interview with him. He said:

'We can come to terms with the ocean of lies in which we all grew up. In almost every Arab village occupied by us during the War of Independence, acts were committed which are defined as war crimes, such as murders, massacres, and rapes.... For many Israelis it was easy to cling to the false claim that Arabs left the country because that was what their leaders ordered. That is a total lie.'

Yitzhaki's documented over 100 massacres during the 1948 war. Several of these killings took place before the Arab states attacked. There is good evidence that these killings galvanized the Arabs into attacking. 

De joods-Amerikaanse academicus Norman Finkelstein voegde hieraan toe:

Uri Milstein, the authoritative Israeli military historian of the 1948 war, goes one step further, maintaining that 'every skirmish ended in a massacre of Arabs.'



Wanneer journalisten van de commerciële pers de meest vitale informatie achterhouden kunnen ze onmogelijk claimen 'objectief' en zonder 'meningen' de 'feiten' te geven. Integendeel zelfs. De NRC belazert de kluit, net als de hele westerse mainstream pers.

2 opmerkingen:

anzi zei

Time for NAM to boycott UN
Finian Cunningham
www.presstv.ir

anzi zei

Voor Arabisch en islamitisch nationalisme is Israël de ideale bliksemafleider: alle eigen ellende is de schuld van de Joden?????????????????????
NRC komt er weer netjes vanaf, iedereen tevreden. Pff, alweer een lap grond op de nominatie om erbij te jatten. Hoeveel is er in al die jaren bij elkaar
gestolen?