vrijdag 22 augustus 2014

ISIS 8


Nog nooit in de geschiedenis der mensheid heeft een staat zoveel van haar rijkdom gespendeerd aan bewapening en nog is het niet genoeg.


Dwight Eisenhower, tijdens de Tweede Wereldoorlog opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in Europa, waarshuwde in zijn afscheidsrede als president voor het ‘militair-industrieel complex,’ en wel omdat 

de totale invloed – economisch, politiek, zelfs spiritueel – in elke stad, elk staatsparlement, elk kantoor van de federale regering merkbaar is… We moeten niet nalaten zijn ernstige gevolgen te doorgronden. Onze bodem, hulpbronnen en levensonderhoud zijn daar allemaal bij betrokken; evenals het hele bouwwerk van onze samenleving.

Dat was een halve eeuw geleden, inmiddels is de Amerikaanse oorlogsindustrie overal in geïnfiltreerd en een onbeheersbare macht op zich geworden, precies datgene waarvoor Eisenhower waarschuwde. In elke staat van de VS heeft dit complex zijn talloze vertakkingen, die tegelijkertijd economische belangen en werkgelegenheid vertegenwoordigen, waardoor kiezers overal weten op wie ze wel moeten stemmen. Dat militarisme kan alleen voortbestaan zolang er steeds weer nieuwe oorlogen worden gevoerd.



In 1984 schreef George Orwell dat de moderne oorlog: 

helpt om de speciale geestelijke atmosfeer in stand te houden, die een hierarchische maatschappij nodig heeft. De oorlog, zo zal men zien, is nu een zuiver binnenlandse aangelegenheid. In het verleden bestreden de heersende groepen van alle landen elkaar ook echt, al mochten zij inzien, dat zij een gemeenschappelijk belang hadden en daarom de vernietigende werking van de oorlog zouden moeten beperken, en de overwinnaar altijd de overwonnene plunderde. In onze eigen tijd vechten zij helemaal niet tegen elkaar. De oorlog wordt door iedere heersende groep gevoerd tegen de eigen onderdanen en het doel van de oorlog is niet om gebiedsoverwinningen te maken of te voorkomen, maar om de structuur der samenleving is stand te houden.



Zoals Orwell scherp analyseerde was 

op de lange duur een hierarchische maatschappij alleen mogelijk op een basis van armoede en onwetendheid... De vraag was, hoe de wielen van de industrie draaiende te houden zonder de feitelijke rijkdom van de wereld te vermeerderen. Er moesten goederen geproduceerd worden, maar zij moesten niet worden gedistribueerd. En in de praktijk was de enige manier om dit te bereiken een voortdurende oorlog... Oorlog is een methode tot het verbrijzelen, of tot het in de lucht laten vliegen, of tot het laten zinken in de diepte der zee van materialen, die anders gebruikt zouden kunnen worden om de massa's te veel gemak te verschaffen en daardoor op de lange duur te intelligent te maken.



Slechts 1 procent van de Amerikanen bezit meer dan 40 procent van alle rijkdommen van de VS, meer dan 40 miljoen mensen leeft er onder de armoedegrens. 58 procent van de federale begroting gaat naar wat eufemitisch de nationale veiligheid heet. Meer dan 70 procent van de Amerikanen stemt niet bij locale verkiezingen en bijna 50 procent stemt niet tijdens presidentsverkiezingen. De elite in de VS noemt hun staat democratisch. De mainstream-media praten dit na. Intussen groeit wereldwijd de kloof tussen rijk en arm. 85 miljardairs bezitten vandaag de dag evenveel als de helft van de mensheid. De 'global warming' neemt versnelt toe. Omdat oorlogen gerechtvaardigd worden door vijanden, moeten telkens weer nieuwe vijanden worden gecreëerd. Kijk maar:




Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...