zondag 31 augustus 2014

Blik Op NOSjournaal 3

zondag 31 augustus 2014

Oekraïense Bataljonscommandant: "Verraad en incompetentie in militaire leiding"

"In the pocket"

De situatie is complex, maar ook simpel. Een groot aantal Oekraïense eenheden zijn ingesloten geraakt. In het Russisch heten dat "kotels" in het Engels "pockets". Die Oekraïense soldaten, geschat wordt zo'n 5-7.000, zitten letterlijk en figuurlijk in de pocket bij het leger van Noworossiya. We zullen vanaf nu ook zoveel mogelijk spreken over het leger van Noworossiya. Ze zijn de status van "verzet" en "rebellen" inmiddels wel overstegen. En ze "seperatisten" noemen vinden en vonden zij altijd al vreemd, want in hun ogen is het juist Kiev dat probeert zich te separeren van de natuurlijke banden met Rusland, en niet zij.

Onduidelijkheid rond "corridor"

Putin heeft vrijdagochtend vroeg Noworossiya opgeroepen onnodig bloedvergieten te voorkomen en deze opgesloten soldaten een korridor te verschaffen voor een levende aftocht. Noworossiya wilde daar naar hun eigen zeggen zeker aan meewerken. Over het corridor is sindsdien veel verwarring. Sommige troepen proberen met geweld door te breken, andere willen zich wel overgeven. Noworossiya heeft hele eenvoudige voorwaarden voor de "korridor des levens": wapens inleveren en niet kapot maken en ongewapende overgave. Nu schijnen sommmige Oekraiense eenheden wel een korridor te willen maar met hun wapens en voertuigen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling wat Noworossiya betreft: ze zo te laten vertrekken om vervolgens verder op hun en hun burgers te blijven schieten. Wat Noworossiya ook steekt is dat het in de Oekraïense media gebracht wordt alsof het korridor bereikt zou zijn door inspanningen van Petro Poroshenko, terwijl die er juist helemaal niets mee te maken heeft. Sterker, als dat wel waar zou zijn, dan zou het betekenen dat hij voor het eerst op de één of andere wijze met Noworossiya gesproken zou moeten hebben en dat zou pas echt wereldnieuws zijn. Resultaat: een groot aantal krijgsgevangenen, en een groot aantal doden en gewonden, en een groot aantal Oekraïense troepen die nog geen besluit hebben genomen.

Situatie Oekraïense leger 

Slavyangrad.org stelt dat, als het al waar zou zijn dat Rusland 1.000 man gestuurd heeft om te vechten met Noworossiya, dan nog is dat a. geen invasie, en b. is dat geen verklaring voor de opmars van het leger van Noworossiya. Zeker als je in aanmerking neemt dat de Oekraïeners inmiddels zo'n 50.000 man op de been hebben. Wat er dan wel aan de hand is, maakt wellicht deFACEBOOKPAGINA van Semen Sementjenko duidelijk. Hij is een commandant van het bataljon "Donbass" van het Oekraïense leger en schrijft op zijn Facebookpagina onder andere het volgende:



Foto: Semen Sementjenko, commandant bataljon Donbas.

"Er is een tragedie gebeurd. Ik heb redenen om te vermoeden dat de omsingeling van de vrijwilliger bataljons (dit zijn de meest gemotiveerde Oekraïense bataljons) het gevolg is van verraad en incompetentie in het systeem van de militaire leiding."

"Feit 1. De kolonne stond meer dan een uur op zijn plaats en begon pas naar voren te bewegen toen de beschieting begon."

"Feit 2. Tijdens de onderhandelingen zeiden paratroopers tegen onze soldaten dat ze ons al veel eerder ontzet zouden hebben als wij het niet geweest waren. Ze wachtten op ons gedurende de hele dag op de plek waar de kolonne had moeten doorkomen."

"Feit 3. Ik en Yuri Boetoesov spraken meer dan tien dagen open over deze situatie, we eisten versterking, we voerden actie bij de leiding. Resultaat: 0."

"Nu moet ik mijn jongens hieruit krijgen en de doden begraven, de gezinnen helpen die hun broodwinnaars zijn kwijtgeraakt. Nu is het belangrijkste: ik heb besloten bij mijn jongens te blijven. Als ze ons om 6.00 uur (was het ultimatum van Noworossiya) doodschieten, nou goed, dan ben ik er ook bij. Als ze eruit komen, dan zal ik ook met ze zijn." Aldus commandant Semen Sementjenko.

Reacties op de facebook pagina zelf

Ludmila schrijft: "DIT IS DE VOLLEDIG AFGANG, VRESELIJK!!!!!!!!!! Punt is dat net op Espresso tv een soldaat vanuit de omsingeling heeft gebeld, Wasili, hij sprak over een afrijselijk beeld, een zee aan lijken, een zee aan gewonden, en het meest onbegrijpelijke, iemand heeft zich afgeslpitst, gaf opdracht de groep MVS te splitsen van de vrijwil..."

Deze Ludmila schrijft verder dat gisteren op de Oekraïense tv wel duidelijk is geworden dat, terwijl het volk lijdt, de soldaten en masse sterven, Poroshenko gewoon volop zaken doet met Rusland en de mensen rond Putin en goed verdient aan het geld dat Oekraïene binnenkomt van de buitenlandse geldschieters. Jl. vrijdag is er weer een tranche van over een miljard Euro op de rekening van Kiev bijgeschreven, een lening van het IMF; het bedrag maakt deel uit van een groter pakket van meer dan 10 miljard euro. Voorwaarde voor al dat geld is dat Kiev de economie hervormt. Blijkbaar vindt het IMF dat Oekraïene daar goed mee bezig is.

"Ilowaisk: 70 % van de burgerbevolking omgekomen."

Op minuut 10.30 HIER, spreekt de commandant van een eenheid van Noworossiya over een percentage van 70% van de vreedzame burgerbevolking van Ilowaisk, die omgekomen is in de laatste dagen. Onder andere als gevolg van het gebruik van fosfor en giftige gassen door het Oekraïense leger. Er zijn analisten die dit percentage betwijffelen, argumenterend dat als het waar zou zijn, er sprake zou zijn van duizende burgerdoden.

Tussen de 1 en 4 Su-25 neergehaald 

Vrijdag 29 Augustus zijn volgens Noworossiya 4 Su-25 neer gehaald. Bevestigd, ook van Oekraïense kant is 1 Su-25.

Andrei Stenin nog steeds niets bekend

Het is inmiddels weken gelden dat Andrei Stenin is meegenomen door eenheden van het Oekraïense leger. De authoriteiten in Kiev wensen geen vragen over hem meer te ontvangen. 

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...