woensdag 2 april 2014

De Oekraïne 43

http://www.cato.org/multimedia/media-highlights-radio/justin-logan-discusses-situation-ukraine-kksfs-armstrong-getty

'Uitbreiding Navo was onverantwoord'

Marno de Boer − 02/04/14, 09:29
© afp. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen tijdens een persconferentie in Brussel: 'We kunnen niet doorgaan alsof er niets gebeurd is'.
INTERVIEW De Verenigde Staten zullen niet iedere Navo-lidstaat verdedigen tegen een aanval, denkt Justin Logan, onderzoeker bij het Cato Instituut in Washington. Het is een ander geluid dan gisteren van de Navo-ministers kwam, die besloten om alle civiele en militaire samenwerking met Rusland stil te zetten. Frans Timmermans verklaarde verder: "Geen Navo-land zal in de steek gelaten worden als het bedreigd wordt".
  • Het Westen wilde niet vechten voor de Krim, dus waarom wel voor Estland?
    Justin Logan
Al langer pleit Logan tegen de uitbreiding van het Atlantisch bondgenootschap met voormalige Sovjet-republieken.

Is Rusland een gevaarlijke agressor?"Vladimir Poetin wil een deel van de macht die Rusland na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwijtraakte herstellen. Maar we moeten niet overdrijven en hem vergelijken met Adolf Hitler in de jaren dertig. Nazi-Duitsland had een machtig offensief georiënteerd leger. De Russische krijgsmacht stelt veel minder voor. Poetin is wel een soort slechterik, maar zijn gedrag is eenvoudiger te verklaren dan veel politici doen voorkomen."

Wat is die verklaring?"De Navo is opgericht als alliantie tegen Rusland. Na de Koude Oorlog breidde die uit richting de grens met Rusland. Zelfs voormalige Sovjet-republieken werden lidstaat of partner. Westerse politici lijken niet in staat te begrijpen hoezeer Rusland dat als een bedreiging ziet."

"Bekijk het andersom. Stel dat de Verenigde Staten de Koude Oorlog zouden hebben verloren en een aantal Midden-Amerikaanse landen hadden zich daarna aangesloten bij het Warschau-Pact. Vervolgens valt de pro-Amerikaanse regering in Mexico en de nieuwe machthebbers willen sterke banden met Moskou. Washington zou dat heel gevaarlijk vinden."
  • © Cato Institute.
    Justin Logan
Mogen landen niet zelf kiezen met wie ze samenwerken?
"Internationaal recht zit vol met hypocrisie. Uiteindelijk schuiven machtige landen principes aan de kant als vitale belangen in het geding komen."

Economische ontwikkeling van Oekraïne is ook in het belang van Rusland, zei de Nederlandse minister van buitenlandse zaken laatst.
"Dat gaat volledig voorbij aan waar het Rusland om gaat: het voorkomen van westerse aanwezigheid aan haar grens. Het is een liberaal misverstand dat er altijd een mooie oplossing met gedeelde belangen is. Sommige aspecten van de internationale politiek zijn nu eenmaal minder positief."

Dus een toekomstig lidmaatschap van de Navo voor Oekraïne of Georgië is een brug te ver?
"Het huidige Navo-lidmaatschap van de Baltische Staten is eigenlijk al een brug te ver. Beleidsmakers in Washington hebben het principe achter een militaire alliantie omgedraaid. Normaal stelt een land eerst militaire doelen en kiest vervolgens bondgenoten om die te bereiken. De mensen die de Navo voortdurend naar het Oosten willen uitbreiden kiezen eerst bondgenoten en realiseren zich onvoldoende dat je dan ook bereid moet zijn om voor die landen te vechten. Dit is onverantwoord beleid."

1 opmerking:

Anoniem zei

https://www.youtube.com/watch?v=0OLDBxf9raE
Government controls mainstream media? He didn't get it... Naom Chomsky on self censorship. Woof!

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...