vrijdag 7 juni 2013

Reizen zonder Geert. Op zoek naar de werkelijkheid. 4


Uit het televisieprogramma Nieuwsuur maak ik op dat Geert Mak de mainstream media ziet als 'kritische waarnemer' van het neoliberaal bestel. Maar nu de advertentie-inkomsten dalen, waaruit de commerciele pers voor het merendeel betaald wordt, dalen ook de oplages van de kranten, volgens de 'kritische waarnemers.' Het feit dat de zogeheten vrije media direct afhankelijk zijn van de commercie betekent natuurlijk dat ze hun rol van 'kritische waarnemer' niet werkelijk kunnen spelen. Niet alleen zijn ze direct afhankelijk van de opvattingen van hun lezers en kijkers en luisteraars, maar ze zijn ook direct afhankelijk  van de adverteerders, met als gevolg dat ze niet al te kritisch kunnen zijn ten opzichte van het neoliberale systeem dat voor een groot deel het loon van de 'kritische waarnemers' betaalt. Maar goddank, ook hier heeft Geert Mak, als deskundige op velerlei gebied, een oplossing te bieden. HIj verklaarde plechtstatig dat ook de toekomst van de regionale kranten hen dwingt te

'spitten, onderzoeksjournalistiek, het niet meer allemaal braaf accepteren... want daarmee maak je je onmisbaar.' 

In plaats van dat de 'kritische waarnemer' van Nieuwsuur Geert Mak onmiddellijk confronteerde met de vraag waarom hij dit dan zelf niet deed in zijn boeken over Europa en de VS, zweeg de brave borst. Zo komen de 'kritische waarnemers' niet echt veel verder. Of zouden ze denken dat Mak 'spit' en aan 'onderzoeksjournalistiek' doet. Hebben ze nooit het brave In Europa en Reizen zonder John gelezen?

LEES: http://stanvanhoucke.blogspot.nl/search?q=geert+mak

1 opmerking:

Ron zei

Geert Mak.Over links carriere maken om vervolgens over rechts te cashen. Je ziet het meer mensen doen.Voor het establishment is een linkse "autoriteit" die zich vervolgens met mainstream gaat bezighouden zeer waardevol. Die wordt onderscheiden enz.