woensdag 13 maart 2013

Zionist Terror 113


BOYCOT APARTHEID, VOOR INTERNATIONAAL RECHT

DOCP POSITIEF OVER EERSTE SYMBOLISCHE STAP VAN NEDERLANDSE REGERING
De Nederlandse regering heeft aangekondigd dat ze nieuwe richtlijnen gaat invoeren om verse producten uit de illegale Israëlische nederzettingen op een zodanige manier te labelen, dat het voor de consument duidelijk is dat deze producten niet uit Israël komen"We willen niet bijdragen aan de economie van de illegale nederzettingen", zei minister van Buitenlandse Zaken FransTimmermans in een verklaring aan het parlement afgelopen woensdag. Nederland is een belangrijke bestemming voor deze verse producten vanwege de actieve dochterondernemingen en distributiecentra van de belangrijkste Israëlische agrarische exportbedrijven, zoals Mehadrin.
De nieuwe richtlijnen voor etikettering zullen echter op vrijwillige basis toegepast worden en er worden geen acties ondernomen tegen winkeliers die zich onttrekken aan de richtlijnen.
DocP ziet de nieuwe richtlijn als een welkome eerste stap om de voortdurende uitbreiding van de illegale nederzettingen van Israel door de Nederlandse regering te beantwoorden met maatregelen waarmee economische en morele druk op Israel wordt gelegd. Tevens wordt met deze stap nog eens benadrukt dat de Westelijke Jordaanoever bezet gebied is en dat nederzettingenproducten het resultaat zijn van diefstal. De consument en belastingbetaler wordt met de implementatie van de maatregel minder makkelijk misleid.
DocP blijft ervoor strijden dat alle handel met bedrijven die op welke manier dan ook zaken doen met de nederzettingen gestopt wordt. Pas dan zal Nederland echt bijdragen aan naleving van het internatonaal recht.

Dat Nederland met deze richtlijn komt is te danken aan langdurig campagne voeren door de BDS-beweging. Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op dinsdag 12 maart liet Timmermans weten dat hij door de levensmiddelenbedrijven gevraagd was om advies in deze materie. De stille dialoog van docP samen met bondgenoot SOMO en het Centraal Bureau Levensmiddelen (waartoe Albert Heijn behoort) heeft tot deze adviesaanvraag aanleiding gegeven. Daaraan vooraf ging de aanbieding van 10.000 handtekeningen aan Albert Heijn in de campagne “Koop geen israelische apartheid!”. ACTIE VOEREN HELPT!


Artikelen in kranten:NRC Rutte snapt ophef over Israël-etiketten niet – ‘geen boycot’
Volkskrant: Rutte: Israel wist al van ontbreken van etiketten op producten uit bezet gebied
Nu.nl Israel woedend Nederlandse labels
Trouw Israel woedend over Nederlandse productlabels
Joop.nl Timmermans: producten nederzettingen verdienen eigen label
Haaretz Netherlands calls on stores to label products from Israeli settlements
Ynetnews

PETITIE: BOYCOT PRODUCTEN ILLEGALE NEDERZETTINGEN
De Israël Lobby – CIDI, ChristenUnie en SGP voorop – reageerde furieus op het advies. Volgens de ChristenUnie (CU) is er sprake van discriminatie van Israël; Tweede Kamerlid Voordewind startte zelfs een handtekeningenactie. Politiek historicus Ewoud Klei legde aansluitend op Joop.nl uit dat deze CU-actie neerkomt op een oproep tot schending van het internationaal recht en de mensenrechten, en riep op een petitie te starten tegen de Israëlische nederzettingenproducten die nog steeds volop in onze supers en andere winkels te koop zijn. 
Een dag later is Klei die petitie zélf gestart, die ondertekend kan worden op: http://petities.nl/petitie/boycot-producten-illegale-israelische-nederzettingen.
DocP steunt de actie van Ewoud Klei. U ook? Teken de petitie en verspreid hem breed!

ACTIE SP EN DOCP (1 MAART): BETAAL NIET MEE AAN ISRAELISCHE BEZETTING
Met een demonstratieve actie in een supermarkt in het Amsterdamse Buitenveldert hebben SP-Kamerlid Harry van Bommel en docP-voorzitter Benji de Levie consumenten en winkeliers opgeroepen  niet mee te betalen aan de Israëlische bezetting. De twee bezoekers maakten in de Jumbo samen met de eigenaar en zijn vrouw een boodschappentocht door de supermarkt. Daar bleven ze stilstaan bij diverse producten waarvan de herkomst als "Israel" was gelabeld. Voorbeelden zijn wijnen  en Tahien uit de Palestijnse bezette gebieden. Met de landkaart in de hand toonden zij de winkelier dat die producten niet het label "Israel" mogen dragen omdat ze afkomstig zijn uit gebied dat in 1967 door Israel is bezet. Zogenaamd Israelische producten uit de illegale nederzettingen komen tot stand dank zij roof van Palestijns en Syrisch grondgebied. In het plezierige gesprek gaven de winkelier en zijn vrouw aan hun klanten juist te willen voorlichten, en de kwestie te zullen aankaarten bij zowel inkooporganisatie als ledenvergadering. Activisten van het netwerk "Samenwerken voor Palestina" praatten intussen buiten met winkelend publiek en deelden flyers uit over de actie. De groep vielen positieve reacties ten deel, en achteraf email om hen te bedanken voor de goede actie.
Bekijk het filmpje van de actie, hier

ONDERTEKEN NU OOK DE PETITIE: APARTHEIDSFRUIT DE WINKEL UIT
De actievoerders verzamelden handtekeningen voor een petitie tegen het apartheidsfruit. Jaffa’s en andere ‘Israëlische’ producten komen vaak helemaal niet uit Israël, maar uit de illegale Israëlische nederzettingen die op Palestijns grondgebied gebouwd zijn. Teken de petitie!

BESTEL NU DE TOOLKIT VAN DOCP

We zijn afgelopen weken hard bezig geweest om actiemateriaal te ontwikkelen:
·        Posters Apartheidsfruit de winkel uit
·        Brochure over docP
·        Leaflets om uit te delen aan consumenten
Mocht je nu een toolkit met informatie willen ontvangen, dan kan dat. Stuur mij dan een email met je adresgegevens en hoeveel materiaal je wilt ontvangen.

SUPERMARKTONDERZOEK 

Welke Israelische producten zijn te koop in jouw supermarkt? Onder welk label worden deze producten verkocht? Stuur je bevindingen door, zodat we een zo volledig mogelijk beeld krijgen van het aanbod van Israelische producten in de winkels en de bevindingen kunnen meenemen in onze acties. 

ZET EEN STAP EN DOE MEE MET DOCP!

Sta jij achter de oproep van Palestijnse maatschappelijke organisaties tot een brede boycot van Israel door middel van boycot, desinvesteren en sancties (BDS)? Wil je ’iets’ doen om vorm te geven aan je onbehagen over het Israelische Apartheidsregime tegen de Palestijnen? Steun dan docP en doe mee!
Sluit je aan! Zonder vrijwilligers, geen campagnes tegen Israelische producten, bedrijven en diensten. docP heeft doeners en denkers nodig! Mensen met verschillende expertise en ervaringen. Mensen voor kortlopende acties en langdurige projecten. Mensen uit het hele land.
Steun docP! DocP is leden en sponsors aan het werven om de supportbasis verder te versterken en te laten zien dat we met velen zijn. DocP is afhankelijk van particuliere bijdragen. Jouw steun voor docP gaat in zijn totale omvang naar marketing en communicatie van onze acties.
Mail ons! Marloes@docp.nl
FACEBOOK
DocP heeft sinds kort ook een eigen Facebookpagina: BDS Nederland. ‘Like’ onze pagina en je ontvangt regelmatig laatste updates en nieuws over BDS algemeen en over de acties tegen Mehadrin en G4S.
Voor meer info: www.docp.nl
Triodosbank: 25.47.34.529 | KvK nummer: 54872839
DocP is ANBI erkend, giften zijn aftrekbaar voor belasting


Hartelijke groet,

Marloes Kuijer
docP, Diensten en Onderzoek Centrum Palestina
Tegen Apartheid, voor internationaal recht.
Postbus 28139
3003 KC Rotterdam
KvK nummer: 54872839
Triodosbank: 25.47.34.529
www.docp.nl
06- 40955920
bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag
HEEFT U AL DE PETITIE TEGEN APARTHEIDSFRUIT ONDERTEKEND? DOE HET NU ONLINE!

3 opmerkingen:

Sonja zei

Ze hebben het weer niet begrepen. Dat dit niet de eerste, maar juist de laatste stap is.

stan zei

hoe bedoel je, sonja. een economische boycot werkt beter dan geweld.

Sonja zei

Ik doelde op DocP: "DOCP POSITIEF OVER EERSTE SYMBOLISCHE STAP VAN NEDERLANDSE REGERING" Maar deze symbolische stap is helemaal niet positief, in tegendeel, het is een truc. Immers, de verantwoordelijkheid van de overheid, het toezien op het nakomen van importafspraken (via douane, Voedsel en Waren Autoriteit) wordt losgelaten, en in wezen, definitief, verschoven naar de winkelier en de consument. Israël mag alles blijven doen in de nederzettingen, we mogen alles blijven importeren en daarvan profiteren, ongeacht de foute labels, alleen de winkelier moet er dan een stickertje op plakken. Daar komt nog bij dat het helemaal geen regeling is, maar slechts een "advies" aan de winkeliers. Die niet gecontroleerd gaan worden, noch boetes krijgen.

De truc is: stel je voor dat de handel in nederzettingenproducten een traject is van A (de nederzettingen) tot Z (de winkel). Dan wordt met dit "advies" iets gewenst voor Z - zodat het traject tussen A en Y veilig gesteld wordt. De zwarte handel (ontduiken van importbelasting) gaat dus ongehinderd door, en blijven Nederland en en de kolonisten zodoende economisch profiteren van de bezetting.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...