maandag 10 december 2012

Schaf de Omroepen Af!

Trouw bericht:


Het kroonjuweel van het CDA, het op omroepverenigingen met leden gebaseerde publieke omroepbestel, staat onder zware druk. Bovendien wil de nieuwbakken staatssecretaris voor mediabeleid, de VVD'er Sander Dekker, de primair op religie gerichte speciale omroepen, zoals RKK en Ikon, opheffen. Voor de nieuwe mediawoordvoerder van het CDA, Pieter Heerma, breken moeilijke tijden aan.
Het mag duidelijk zijn dat Heerma de vorige week door Dekker gepresenteerde voorstellen voor de publieke omroep categorisch afwijst. "Het is, gezien het beleid dat de VVD al jaren voorstaat, duidelijk dat de omroepverenigingen van de liberalen weinig te verwachten hebben. Het is echter onbegrijpelijk dat de PvdA de voorstellen van Dekker kennelijk steunt. Toen het vorige kabinet Hilversum een bezuiniging oplegde van tweehonderd miljoen euro, liep de PvdA ertegen te hoop. Nu komt daar in het nieuwe regeerakkoord nog eens honderd miljoen euro bij."

Om de bezuiniging van het vorige kabinet op te vangen zijn de omroepverenigingen begonnen aan een grote fusieoperatie. Uiteindelijk moeten er acht omroepverenigingen overblijven. De operatie is echter nog niet afgerond en daar is de volgende bezuinigingsronde al weer. Heerma: "De bezuinigingen worden opgestapeld in Hilversum. In de brief van de staatssecretaris valt het woord kwaliteit heel erg vaak, maar kan kwaliteit nog wel centraal staan als je nieuwe bezuinigingen oplegt, terwijl de laatste bezuinigingsronde nog niet eens afgerond is."

Vraag: waarom moeten er acht omroepenverenigingen overblijven? Op de VPRO-Televisie na maken ze dezelfde programma's van een niveau dat slecht is. Het meeste geld gaat op aan overhead, aan bazen en zetbazen met buitengewoon weinig kwaliteiten. Laat men het hele budget aan de omroepen halveren en dan een jaar kijken wat er over blijft. Bevalt het niet, dan moet men Hilversum helemaal afschaffen en een soort BBC beginnen. Maar gooi eerst al die bekende Nederlanders eruit. Laten de Wittemannetjes etc maar bij de commercielen solliciteren. 

2 opmerkingen:

Sonja zei

Hoewel er veel valt aan te merken op de BBC, maken ze daar toch nog steeds goede (dure!) reportages, documentaires en zelfs leuke televisieprogramma's. Ik kijk alleen nog soms naar documentaires op Nederland 2. De rest is het resultaat van toevallig voorbij zappen en kan me gestolen worden.

Sjuul van Dissel zei

Het is dat je af en toe je moerstaal wil horen anders keek ik nooit naar Nederlands gesproken, de commerciëlen zie ik sowieso al niet want zover reikt mijn abonnement niet want ik weiger voor reclame te betalen, moesten meer mensen doen maar ben wel verslaafd aan m'n dagelukse dosis ergernis om mijn eigen oppini aan te toetsen.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...