vrijdag 21 december 2012

Boycot Israel 119



BOYCOT APARTHEID, VOOR INTERNATIONAAL RECHT


BOYCOT MEHADRIN (o.m. bekend van Jaffa en Carmel): APARTHEIDSFRUIT DE WINKEL UIT!
Tijdens  de demonstratieve actie ‘Apartheidsfruit de Winkel uit!’ op het bedrijfsterrein van Mehadrin (o.m. producent van Jaffa) en Olympic Fruit op 29 november in Barendrecht hebben actievoerders een brief van het docP netwerk achtergelaten bij de directie van Olympic Fruit. Daarin werd aangedrongen op een spoedig antwoord op een eerdere brief, en op een gesprek over de nederzettingenproducten die het bedrijf op de markt brengt. Een week geleden bereikte ons een brief van Olympic waarin de directieur Thijs van den Heuvel verklaarde Mehadrin om een reactie te hebben gevraagd. In een nieuwe brief van 18 december dringt docP opnieuw aan op een gesprek met Olympic Fruit en kondigt verdergaande acties aan . Meer info en/of wil je meedoen met acties tegen Mehadrin en Apartheidsfruit? Stuur dan een mail naar marloes@docp.nl

BOYCOT G4S
In een uitstekend artikel meldde de blog ‘Hotel Terminus’ onlangs dat beveiligingsfirma G4Shoofdsponsor was van Jantje Beton, lees meerOok meldt de site dat de Voedselbank in Utrecht intussen de samenwerking met G4S heeft beëindigd, hetgeen getuigt van grote klasselees meer. Ook de Universiteit van Oslo heeft zijn contract met G4S beëindigd, lees meer.
DocP heeft op 18 december een kritische brief naar de Nederlandse directie van G4S geschreven waarin wij G4S vragen te stoppen met de activiteiten waarmee het de Israelische bezetting steunt. Ook zijn acties tegen het bedrijf aangekondigd. Meer info en/of wil je meedoen? Stuur dan een mail naar marloes@docp.nl

ACTIETIP: VOLGENS KLM LIGT BETHLEHEM IN ISRAEL
Een medeactivist ontdekte dat volgens de KLM Bethlehem in Israel ligt in plaats van in Palestina. Het was voor haar aanleiding een brief te sturen naar de KLM:  "I was extremely shocked to see that one of your Christmas Breaks offered was advertised as being in "Israel: Bethlehem": http://www.iflymagazine.com/?locale=gb_en#/easy/christmas/.
I have visited Bethlehem and I can assure you that it is not in Israel but in the Occupied Palestinian Territory.  Surely your experienced editorial team ought to know the difference!  (I realise that the KLM flight is to Tel Aviv, but the impressiongiven by iFly is that Bethlehem itself is in Israel.) I do hope that KLM is not being influenced by the Israeli Tourist Office, who routinely produce misleading maps and propaganda designed to convince tourists that famous sites like Bethlehem
are all part of Israel. 
"
Actietip: Schrijf óók naar de redactie van het iflymagazine, door een email naar redactie@klm.com.
ACTIEVOERDERS GEZOCHT: DIE-INN OP 23 DECEMBER IN HAARLEM
Op zondag 23 december rond 14 uur organiseert Breed Platform Palestina Haarlem een die-in in Haarlem in de Grote Houtstraat (drukke winkelstraat in Haarlem). Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor de boycotacties van Israelische producten en meer specifiek Jaffa. Tijdens een die-inn gaan actievoerders op de grond liggen en doen alsof ze dood zijn. Hiermee vragen ze aandacht voor een specifiek doel. Wil je meedoen of meer info hebben: Karel van Broekhoven, kvbroekhoven49@hotmail.com

GEEF JE OP VOOR DE GRATIS TWITTER-CURSUS: TWITTER MEE MET DOCP
DocP organiseert op 10 januari én op 17 januari twee identieke Twitterworkshop om de Nederlandse BDS activiteiten op Twitter meer onder de aandacht te kunnen brengen. Kies dus voor de datum die jou het best uitkomt. De workshop wordt gegeven door Nicole Hollenberg. Er zijn geen kosten aan de workshops verbonden. In de workshop leer je onder meer het volgende:
·        Hoe maak ik een account aan
·        Wat zijn Hashtags
·        Wat is retweeten
·        Welke tweeps twitteren voor Palestina en BDS
·        En veel meer!
Voor meer info en aanmeldingenmarloes@docp.nl.

INTERNATIONALE AMBTENARENBOND PSI NEEMT BOYCOTRESOLUTIE AAN
Tijdens zijn wereldcongres tussen 27 en 30 november in Durban heeft de Public Services Union een resolutie aangenomen waarin het de Palestijnse BDS campagne volledig steunt en besluit deze te bevorderen. De resolutieis een belangrijke stap voorwaarts en een steun in de rug voor bonden op nationaal niveau om hetzelfde te doen.

BURGERINITIATIEF "SLOOP DE MUUR" BIEDT HANDTEKENINGEN AAN AAN DE TWEEDE KAMER
65.000 handtekeningen zijn opgehaald door het Burgerinitiatief Sloop de Muur. Daarin eisen zij een debat in de Tweede Kamer over de illegale Israelische Muur die Israel heeft gebouwd op Palestijns grondgebied.
De handtekeningen worden na het kerstreces op in januari aangeboden aan de Kamer door oud-premier Dries van Agt.  De aanbieding is gepland op 22 januari a.s. De initiatiefnemers van 'Sloop de Muur' willen dat Israël de muur op Palestijns gebied afbreekt en de getroffenen schadeloos stelt. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft de bouw van de 700 kilometer lange muur in 2004 veroordeeld.
Met het burgerinitiatief kunnen burgers een onderwerp op de agenda zetten van de Kamer. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen nodig.

BESTEL NU DE TOOLKIT VAN DOCP
We zijn afgelopen weken hard bezig geweest om actiemateriaal te ontwikkelen:
·        Posters Apartheidsfruit de winkel uit
·        Brochure over docP
·        Leaflets om uit te delen aan consumenten
Mocht je nu een toolkit met informatie willen ontvangen, dan kan dat. Stuur mij dan een email met je adresgegevens en hoeveel materiaal je wilt ontvangen.
    SUPERMARKTONDERZOEK Welke Israelische producten zijn te koop in jouw supermarkt? Onder welk label worden deze producten verkocht? Stuur je bevindingen door, zodat we een zo volledig mogelijk beeld krijgen van het aanbod van Israelische producten in de winkels en de bevindingen kunnen meenemen in onze acties. 
ZET EEN STAP EN DOE MEE MET DOCP!
Sta jij achter de oproep van Palestijnse maatschappelijke organisaties tot een brede boycot van Israel door middel van boycot, desinvesteren en sancties (BDS)? Wil je ’iets’ doen om vorm te geven aan je onbehagen over het Israelische Apartheidsregime tegen de Palestijnen? Steun dan docP en doe mee!
Sluit je aan! Zonder vrijwilligers, geen campagnes tegen Israelische producten, bedrijven en diensten. docP heeft doeners en denkers nodig! Mensen met verschillende expertise en ervaringen. Mensen voor kortlopende acties en langdurige projecten. Mensen uit het hele land.
Steun docP! DocP is leden en sponsors aan het werven om de supportbasis verder te versterken en te laten zien dat we met velen zijn. DocP is afhankelijk van particuliere bijdragen. Jouw steun voor docP gaat in zijn totale omvang naar marketing en communicatie van onze acties.
Mail ons! Marloes@docp.nl

CONCREET OP ZOEK NAAR:
Ben jij degene met geruime ICT ervaring die ons als vrijwilliger kan en wil helpen met onze website en onze nieuwsbrief? Of ben jij goed in het vormgeven van folders, posters en ander PR-materiaal? Stuur dan een mail naar:marloes@docp.nl

FACEBOOK
DocP heeft sinds kort ook een eigen Facebookpagina: BDS Nederland. ‘Like’ onze pagina en je ontvangt regelmatig laatste updates en nieuws over BDS algemeen en over de acties tegen Mehadrin en G4S.

Voor meer info: www.docp.nl
Triodosbank: 25.47.34.529 | KvK nummer: 54872839
DocP is ANBI erkend, giften zijn aftrekbaar voor belasting




Hartelijke groet,

Marloes Kuijer
docP, Diensten en Onderzoek Centrum Palestina
Tegen Apartheid, voor internationaal recht.
Postbus 28139
3003 KC Rotterdam
KvK nummer: 54872839
Triodosbank: 25.47.34.529
www.docp.nl
06- 40955920
bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag

2 opmerkingen:

Sonja zei

Vandaag is Jantje Beton ook met G4S gestopt! Nu het Ronald MacDonald Kinderfonds nog.

stan zei

goed gedaan!
stan

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...