zaterdag 13 oktober 2012

Sheila Sitalsing van de Volkskrant 12

Study Group members Jeanine Jerkovic (American), Sheila Sitalsing (Dutch), and Friederike Stützle-Dahns (German).   

(ACGUSA Search Results - American Council on Germany


www.acgusa.org/sphider/search.php?query=group
Matches 1 - 10 of 17 – ... Dräger Stiftung Study Group members Jeanine Jerkovic (American), Sheila Sitalsing (Dutch), andFriederike Stützle-Dahns (German))

Is de Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing de enige die president Hugo Chavez bekritiseert vanwege ondermeer het feit dat zijn regering zorgt voor 'gratis huivesting, gratis onderwijs, talloze gratis voorzieningen voor de armen' in plaats van het 'marktdenken' volledig te omarmen zoals elders in de Derde Wereld gebeurt waar de armen deze voorzieningen helemaal niet krijgen? Nee, Sitalsing is zeker niet de enige, zij verwoordt de consensus van de westerse commerciele massamedia, die uitgaat van het geloof dat alleen door het nog rijker maken van de rijken, de armen een graantje kunnen meepikken.

Hoe weten nu bijvoorbeeld de Nederlandse spreekbuizen van de zogenaamde 'vrije markt'  hoe afvalligen van het neoliberale geloof aangepakt moeten worden? Dat weten ze allereerst instinctmatig, journalisten die dit instinct niet bezitten worden gemarginaliseerd, zoals elke westerse journalist weet en zeker iemand als Sitalsing met haar 'Hindoestaans-Surinaamse,' voorouders die maar al te goed wisten hoe de blanke kapitalistische slaveneigenaren konden uitbuiten, bijna even meedogenloos als de wijze waarop vandaag de dag westerse concerns vrouwen in Azie uitbuiten om voor twee dollar per dag in een sweatshop onze kleding te maken. Daarnaast krijgen de volgzamen in ons systeem, zoals Sitalsing, speciale curssusen om hen nog meer te scholen in het doctrinaire denken. Zie foto hierboven. En tenslotte zijn er de belangrijke spreekbuizen in de VS die de toon aangeven van wat er geschreven en gezegd moet worden. Vandaar dat dit slag westerse spreekbuizen de New York Times nauwlettend bijhouden en de wat luiere CNN. Dan weten ze precies wat er van hen verwacht wordt.

Het gevolg van deze uniformering van meningen werd vele jaren geleden beschreven door de auteur Milan Kundera die journalisten 'de termieten van de reductie' noemde die zelfs de grootste liefde weten terug te brengen tot een geraamte van schrale herinneringen. Hij wees er daarbij op dat:


'het niet zo belangrijk [is] dat in de verschillende organen van de media de verschillende politieke belangen tot uiting komen. Achter het uiterlijke verschil heerst een en dezelfde geest. Je hoeft de Amerikaanse en Europese opiniebladen maar door te kijken, van rechts zowel als links, van Time tot Der Spiegel: in al die bladen tref je dezelfde kijk op het leven aan, die zich in dezelfde volgorde waarin hun inhoudsopgave is opgebouwd weerspiegelt, in dezelfde rubrieken, dezelfde journalistieke aanpak, dezelfde woordkeus en stijl, in dezelfde artistieke voorkeuren en in dezelfde hierarchie van wat ze belangrijk en onbeduidend achten. De gemeenschappelijke geestesgesteldheid van de massamedia, die schuilgaat achter hun politieke verscheidenheid is de geest van de tijd.’

Die westerse gelijkschakeling verklaart waarom de kritiek van Sitalsing op Chavez 
als twee druppels water lijkt op die van CNN. 'Dezelfde journalistieke aanpak, dezelfde woordkeus en stijl... en in dezelfde hierarchie van wat ze belangrijk en onbeduidend achten.' En dus ook dezelfde criminalisering van iemand  wiens bewind de werkloosheid en de armoede heeft gehalveerd en dus als een alternatief gezien kan worden voor het corrupte 'marktdenken' dat in 2008 tot een kredietcrisis leidde die ons in een economische crisis heeft gestort die tot nu toe onoplosbaar blijkt.


CNN Exposes 'Villain' Chavez's Dastardly Plot to House the Poor

You want to be careful about throwing around words like "buffoonish," though, when you're making arguments like "Hugo Chavez has laid Venezuela's economy to waste." Here's a chart of Venezuela's per capita GDP since 1999, when Chavez was first elected; since 2003, when Chavez took control of the national oil company from its self-enriching management, the purchasing power of the average Venezuelan has increased more than two and a half times. We should all be so wasted!Venezuela's authoritarian president Hugo Chavez is a villain out of a Batman movie: buffoonish and sinister in equal measure.
Venezuelan GDP per capita (PPP) (US$)
These numbers come from the CIA World Factbook, by the way, not exactly a source known for its Bolivarian sympathies.
What really seems to rankle Frum, though, is not how well Venezuela's economy is doing but who it's benefiting, characterizing the channeling of the country's oil wealth to the poor as "massive government vote-buying." As an example, he cites a program "that aims to build 200,000 housing units for Venezuela's poor."
Only a supervillain could conceive of so dastardly a plot.
Frappant nietwaar, hoe geconditioneerd Sitalsing reageert. Vandaar dat ze een column heeft gekregen in de Volkskrant. Afwijkingen van de leer worden in totalitaire systemen niet getolereerd. Journalistiek bestaat er niet, alleen propaganda, maar die wordt steeds dunner en is nu flinterdun. Je kunt er op alle manieren dwars doorheen kijken. Alleen de diep gelovigen geloven er nog in. 





2 opmerkingen:

Anoniem zei

John Pilger, niet de eerste de beste journalist, maakte 5 jaar geleden een documentaire waaruit je toen al je conclusies had kunnen trekken. http://johnpilger.com/videos/the-war-on-democracy Je mag nog kijken van hem.
En dat Lula verweten wordt dat hij Chavez nog steunt is te stompzinnig voor woorden.

AdR zei

Stemmingmakerij die de geesten rijp moet maken voor een nieuwe ronde Pinochets in Latijns-Amerika. De staatsgrepen in Haïti, Honduras en Paraguay zijn al geweest, daar maakt iemand als Sitalsing zich niet druk over.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...