zondag 23 september 2012

De Nonsens van het Montessori Lyceum Amsterdam 4

De pro-Israel Lobbyist Yoram Stein vraagt zich als leraar filosofie van het Montessori Lyceum Amsterdam af:

'Hoe winnen wij nu deze strijd?' Te weten, de 'clash of civilizations,' de strijd tussen wat hij noemt westerse 'begeerte' en oosterse 'angst,' tussen de christelijke en de islamitische wereld, waarbij het judaïsme door hem tot de westerse wereld wordt gerekend. Los van de onjuistheid van de door Stein geschapen tegenstelling, is ook de uitwerking van zijn stelling uiterst chaotisch. De leraar schrijft: 'Wat duidelijk gemaakt zou moeten worden, is dat de westerse vrijheid niet enkel de vrijheid is van Sodom en Gomorra. Deze vrijheid is niet bedoeld voor plat vermaak, maar voor de open zoektocht naar wat goed, waar en schoon is. Onze vrijheid dient een hoger doel, al lijken wij dat zelf grotendeels vergeten te zijn.'

Na eerst beweerd te hebben dat het Westen gelijk staat aan vrijheid, laat hij aan het eind van het stuk weten dat 'wij dat zelf grotendeels vergeten zijn.' en dus geen 'hoger doel' dienen, wat die ook moge zijn. Met andere woorden: zijn beweerde tegenstelling, die zou hebben geleid tot een 'clash of civilizations,' de basis van zijn stelling, wordt ineens door hemzelf teniet gedaan. Yoram Stein kan niet logisch denken.


Ook dat 'wij' is opmerkelijk. Wie is 'wij'? Yoram Stein zelf? Zijn familie? Zijn leerlingen? De ganse westerse wereld, niemand uitgezonderd? Of alleen de middenklasse waarop hij zo prat gaat onderdeel van te zijn? Wonderlijk. Waarom zou het Montessori Lyceum Amsterdam juist deze warhoofd hebben uitgekozen om hun leerlingen te onderwijzen? 

http://yoramstein.blogspot.nl/2012/07/de-clash-of-civilizations-of-wat-is.html#comment-form

Geen opmerkingen: