maandag 16 juli 2012

Rutger Kopland

Rutger Kopland is dood.

Ongehoord
Afl.: Liefde voor wat is, maar niet benoemd kan worden.
Ten zuiden van de stad Groningen woont de dichter Rutger Kopland. Stan van Houcke reisde er heen om te onderzoeken in hoeverre de invloed van het landschap spreekt uit zijn gedichten.



http://www.vpro.nl/programma/vreemdeverhalen/index.shtml?2785571+3298193+1418285+1873308

NBD|Biblion recensie
Journalist Stan van Houcke (1947) reisde 10 jaar lang door Nederland en heeft zijn bevindingen gebundeld in 14 stukken. Hij bezocht dichters als Rutger Kopland, Wim Brands, Aafke Steenhuis, Arie Visser en citeert veelvuldig uit hun werk. Hij interviewde Kellendonk en bespreekt het werk van de schilder Weissenbruch. Door hun werk beziet de auteur het Nederlandse landschap, dat van grote betekenis is (geweest) op de vorming van de Nederlander. Het zijn observaties en gesprekken vol weemoed waarmee de schrijver en de geinterviewden een landschap en land beschrijven, dat de laatste 50 jaar, onder invloed van de moderne tijd ingrijpend aan het veranderen is. Een boeiend boek dat, in deze toekomstgerichte tijd, pleit voor een investering in het verleden. Vanwege de vele gedichten en citaten is dit boek interessant voor een literair publiek. De auteur is lange tijd werkzaam geweest voor VPRO-radio en schreef o.a. '11 september - het keerpunt*.

http://www.bol.com/nl/p/dat-blijft-geheim/1001004002718875/

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...