vrijdag 20 juli 2012

Nederlandse Oorlogsmisdaden 9

'Sonja heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Nederlandse Oorlogsmisdaden 8" achtergelaten: 

Prof.dr. Joop Hueting over de Excessennota Indonesie 1945-1950 interview 1995

Citaat:
Als Hueting nu daarover vertelt keren zijn ogen naar binnen. "Dat gegil en dat gekrijs, dat bloed dat overal rondspoot..., die angstogen die zich op mij richtten, die mij smeekten: in godsnaam, help ons... Ik heb toen, geloof ik, twee mensen afgemaakt, dat is mijn bijdrage geweest - maar daarmee is het toen opgehouden."

- Deze zaak komt niet voor in de Excessennota.

Fel: "Nee, natuurlijk niet. In die nota komt niks voor van wat ik verteld heb. Van geen van de oorlogsmisdaden waarbij ik aanwezig ben geweest is ooit een zaak gemaakt."

- Waarom eigenlijk niet?

"Omdat het klimaat zo was. Dat was de gewone gang van zaken: niks melden, want dat willen ze daarboven niet."


Deze man was vanavond te gast in het tv-programma Hollandse Zaken met andere oud-militairen die een boekje open doen. Ook met "maar die moslims waren ook niet misselijk". Kijken dus, als het online komt.

In 1969 vertelde Hueting zijn verhaal in Achter Het Nieuws. Zo reageerde de Telegraaf:

In een uitvoerig televisie interview vertelde de psycholoog Joop E. Hueting over de gedragingen van hemzelf en zijn medesoldaten tijdens de zogenaamde politionele acties in Nederlands-Indië. Zonder, zo merkte de Telegraaf verontwaardigd op, de achtergronden bij die gruwelen te geven en zonder te benadrukken dat gruwelen nu eenmaal bij een oorlog horen. 'En daarom', aldus de Telegraaf, 'is het volslagen zinloze, buiten alle proporties naar voren brengen van incidentele gruwelen door de heer Hueting een misselijke daad.' (Andere Tijden.

Ik wist niet van die ophef in 1969 (ik was 10 jaar). Maar nu is het voor mij ook wel duidelijk dat er nooit een "volledig onderzoek" is gedaan.' 

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...