donderdag 21 juni 2012

Syrie 40


'Nieuwe post op Willy Van Damme's Weblog

Belgische wapens in Syrië

by willyvandamme
Volgens een bericht van de Syrische televisie van gisteren werden recent in het land bij rebellengroepen nog maar eens pakken wapens in beslag genomen. En nog steeds volgens dat bericht waren daar ook wapens van Belgische makelij bij, van het Luikse FN dus, een Waals overheidsbedrijf.
Fabrique Nationale FN Special Police Rifle (SPR)
Het in Syrië bij  de rebellen in beslag genomen wapen.
Het zou hierbij gaan om een zogenaamd politiewapen dat vooral door sluipschutters wordt gebruikt. Het is veelal de Amerikaanse FBI die met dit wapen werkt. Vraag is natuurlijk hoe het wapen ginds bij de rebellen raakte.
Zeker is dat het niet uit de voorraden van het Syrische leger komt want die bezitten dit soort geweer naar verluid niet. Geweten is verder dat die rebellen vanuit het westen bevoorraad worden met steeds zwaardere wapens.
Ook is er de toch wel belangrijke vraag wie hen dan met dit wapen leert omgaan. Krijgen ze een opleiding van westerse instructeurs? Vermoedelijk wel. Elk wapen heeft immers zijn specifieke technische kenmerken en worden technisch ook steeds ingewikkelder.
Een opleiding is dus cruciaal want zonder is dit een bijna nutteloos wapen. En dan is er de vraag naar de ammunitie. Wie levert hen die en zorgt voor de toevoer van de hiervoor gepaste kogels? Een toevoer die continu moet blijven doorgaan?
Wapens worden echter gekocht en doorverkocht. Er bestaan wel zogenaamde officiële eindverbruikerscertificaten die zekerheid moeten bieden. Wie in België bijvoorbeeld wapens verkoopt kan dat alleen maar doen met een eindverbruikerscertificaat geleverd door de koper. Wat betekent dat men zonder toestemming van de verkoper die wapens nooit mag doorverkopen.
Maar dat is mooie theorie, de realiteit is anders want zelfs die certificaten worden continu vervalst zonder dat er ooit een haan naar kraait. En zolang die wapens bij de ‘goeie’ jongens terechtkomen zal men in het westen met zekerheid alle ogen dichtknijpen. Ook bij de Waalse regering, eigenaar van FN.
Willy Van Damme

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...