donderdag 14 juni 2012

Syrie 28

Sonja heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Syrie 26" achtergelaten: 

In DeMorgen.be:

-Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft 'Clinton de waarheid een beetje naar haar hand gezet' over Russische helikopters voor Syrië.

-Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov:
'Wij voorzien noch Syrië noch enig ander land in de regio met wapens die kunnen worden ingezet tegen vreedzame demonstranten, iets wat de VS niet kunnen zeggen, aangezien die regelmatig ladingen wapens in deze regio afzetten', zei Lavrov tegen de New York Times. 'Maar om de één of andere reden beschouwen de Amerikanen dat als volkomen normaal'. 




'Nieuwe post op Willy Van Damme's Weblog

Onzin de lopende letter

by willyvandamme
Met Syrië in de actualiteit is het voor onze kwaliteitskranten natuurlijk belangrijk regelmatig in hun opiniepagina’s een column over Syrië te hebben. En zoals twintig jaar geleden met Joegoslavië is het daarbij essentieel dat de vijand van onze regering verder slecht wordt gemaakt.
Dus al wie de Servische president Slobodan Milosevic de gehele schuld gaf voor wat er in Joegoslavië mis liep kreeg in de krantencolumns alle vrijheid. Wie nuanceringen wou aanbrengen… die kreeg de deur. De grootste leugens en onzin werden toen gedrukt en als waarheid verkocht.
Hetzelfde nu met Syrië. Vandaag brengt De Standaard een column van Chams Eddine Zaougui over Syrië met als titel ‘Grootschalige opstand is enige uitweg uit nachtmerrie’. Een straffe visie die best zeer merkwaardig te noemen is.
Zo schrijft hij:
‘Het liefst wil Obama het Midden-Oosten achter zich laten en zijn buitenlandbeleid focussen op Azië…. Het (de zogenaamde Arabische Lente en vooral Syrië, nvdr.) is het soort brandhaarden waarmee hij zich niet langer wil inlaten.’
Met andere woorden president Barack Obama en zijn minister voor Buitenlandse Zaken Hillary Clinton hebben geen interesse meer voor Syrië. Ze willen er zich immers niet meer mee inlaten.
De dame die zich gisteren tijdens een persconferentie Hillary Clinton noemde en Rusland valselijk beschuldigde (1) van het sturen van gevechtshelikopters naar Syrië was dus een dubbelgangster, een bedrieger. Niet de echte Hillary Clinton. En dat de internationale pers dat niet doorhad.
En al die moeite die de VS doet rond Iran is dan gewoon een nare droom, een soort fata morgana. Neen, de VS en Israël dreigen niet met een zoveelste oorlog tegen Iran. Wakker worden mensen. Dit is niet waar, het is simpel boerenbedrog. 
En blijkbaar heeft volgens deze man de VS met Barack Obama zelfs geen interesse meer in het Midden-Oosten en wil ze de regio dus gewoon aan zichzelf overlaten. Israël en zijn 1001 Amerikaanse lobbyisten zullen dat graag horen. Om van de olieboeren als Exxon maar te zwijgen.
Misschien is dat een tip voor andere groot geworden naties als Indië, China, Rusland en Brazilië. De controle over de olie-en gasvoorraden in het Midden-Oosten ligt volgens deze column immers voor het grijpen. Gaan de Arabieren dan eindelijk zeggenschap krijgen over hun eigen lot? Volgens deze visie dus wel.
Maar zelfs de grootste idioot weet dat dit niet waar is en dat de VS en Israël hun greep op de regio nu alleen maar aan het versterken zijn. De gewone man in de straten van Damascus, Cairo of Algiers weet wel beter dan dit soort onzin van een Chams Eddine Zaougui.
En uiteraard wil hij ‘de burgers’ in Syrië beschermen. Reden waarom hij oproept tot meer oorlog. Chams Eddine Zaougui is gewoon een zoveelste oorlogsstoker die de mensenrechten gebruikt als voorwendsel.
Willy Van Damme
1) Een zeer vernederende zaak voor Hillary Clinton waarmee haar Russische collega Sergei Lavrov snel daarna de draak stak, ze daarbij attent makende op een eerdere verklaring vanuit het Amerikaanse ministerie van Defensie. Rond diezelfde tijd werd dit verhaal immers door het Pentagon ontkend.
Waarna ook Buitenlandse Zaken het in de Amerikaanse media dan maar had over oude al lang geleden geleverde helikopters. Hillary Clinton kreeg deze job van minister van Buitenlandse Zaken dan ook om puur politieke reden, niet wegens haar grote diplomatieke inzichten. Dat bleek hier nogmaals.'

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Stan,
Bericht van Amnesty International,

Syrian government armed forces and
militias are rampaging through towns
and villages, systematically dragging
men from their homes and summarily
executing them. They are burning homes
and property and sometimes the bodies
of those they have killed in cold blood.
They are recklessly shelling and shooting
into residential areas, killing and
injuring men, women and children. They
are routinely torturing detainees,
sometimes to death.
Vr.Gr. Peterspain.

http://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE24/041/2012/en/30416985-883b-4e67-b386-0df14a79f694/mde240412012en.pdf

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...