dinsdag 26 juni 2012

Syrie 44

De immer kritische Nederlandse journalistiek bericht braaf:


'Zware veroordeling NAVO voor neerhalen Turks vliegtuig door Syrië

f4
Een Turks F4-gevechtsvliegtuig tijdens een oefening boven Izmir. Een toestel van hetzelfde type werd vrijdag in het Syrische luchtruim neergehaald door troepen van Assad. Foto Reuters / Osman Orsal
door 
BUITENLAND 
De NAVO veroordeelt Syrië ten zeerste voor het neerschieten van het Turkse gevechtsvliegtuig afgelopen vrijdag. Volgens het bondgenootschap is dit incident “onacceptabel” en eist daarom stappen van Damascus om toekomstige incidenten te voorkomen.

Dat zei NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen in Brussel tijdens een persconferentie over de oplopende spanningen tussen Turkije en Syrië. Vertegenwoordigers van de 28 lidstaten waarin in de Europese hoofdstad bijeen om te praten over het incident. Turkije had deze vergadering aangevraagd.
Rasmussen noemde het internationale incident een nieuw voorbeeld van het Syrische “gebrek aan respect voor internationale normen, vrede, veiligheid en mensenlevens”'
Slechts 1 simpele vraag NRC-collega's voordat jullie doorgaan met kritiekloze propaganda: mag een vliegtuig dat ons luchtruim binnendringt op het moment dat we bedreigd worden door buurlanden en door een bondgenootschap niet worden neergeschoten? En zo ja, waarom niet? Zoek het eens uit. En stel ook de vraag of de Nederlandse bevolking het eens is dat een NAVO bondgenoot een gewelddadig conflict kan uitlokken waarbij wij betrokken raken vanwege het handvest van de NAVO? Stel die vraag nu, het is van politiek en maatschappelijk belang en jullie hoeven er toch niet altijd voor spek en bonen bij te zitten?

1 opmerking:

Jan Verheul zei

Twee uitstekende vragen, mijnheer Van Houcke.

Ik ga misschien zelf eens bellen met deze journalist, en hem de vraag persoonlijk stellen.

Inmiddels is algemeen bekend dat Turkije de opstandelingen steunt, traint en bewapent. Je kan dus zeggen: Turkije heeft zelf de oorlog verklaard aan Syrië.
Dan moet Turkije de consequenties aanvaarden als ze Syrië binnen vliegen.


Dat deden ze overigens met een redelijk verouderd toestel, wat niet zo veel meer waard is. Alles wijst op een vlucht om Syrië te testen, of uit te lokken of in de val te lokken.

In elk geval gebruikt men het om Syrië ten onrechte alweer in een kwaad daglicht te stellen.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...