maandag 2 april 2012

Evert van Straaten


Het adembenemende beeldhouwwerk van wijlen R.W. de Wind in de tuin van het 

Kröller-Müller Museum.

Ik bezocht afgelopen zaterdag de druk bezochte afscheidsbijeenkomst van Evert van Straaten die als directeur van het  Kröller-Müller 21 jaar lang zijn stempel heeft gedrukt op de verdere ontwikkeling van dit museum. Zijn afscheid gaat gepaard met een bijzondere tentoonstelling die zeer de moeite waard is om te zien, getiteld: 'Verlangen naar Volmaaktheid.' De tentoonstelling kent vijf thema's:  groei en vergankelijkheid, natuur en cultuur, verbeelding en kennis, vernietiging en opbouw, tijd en ruimte.

Tentoonstellingen
Het Kröller-Müller Museum organiseert jaarlijks verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Het betreft tentoonstellingen met kunstwerken uit de vaste Kröller-Müller collectie en tentoonstellingen over hedendaagse kunst. In het museumgebouw zijn een aantal tijdelijke tentoonstellingsruimtes waar kleine, bijzondere presentaties getoond worden of speciale objecten worden uitgelicht.

U kunt hier een actuele plattegrond downloaden.

Verlangen naar volmaaktheid - 21 jaar verzamelen door het Kröller-Müller Museum

1 april 2012 - 28 oktober 2012


Evert van Straaten laat in zijn laatste tentoonstelling Verlangen naar volmaaktheid – 21 jaar verzamelen door het Kröller-Müller Museum een overzicht zien van kunstwerken die het museum onder zijn leiding heeft verworven, samen met topstukken uit de vaste collectie. In alle museumzalen, de beeldentuin en een speciaal gebouwd tentencomplex op het evenemententerrein zullen aanwinsten sinds 1991 centraal staan.

In de tentoonstelling staan kunstwerken centraal waarin niet alleen het verlangen naar een ideale vorm, naar een betere wereld of naar het paradijs tot uitdrukking komt, maar ook kunstwerken waarin de onbereikbaarheid daarvan en de tragiek van het menselijk tekort het onderwerp vormen.

Veel werken zijn nog maar zelden getoond of zelfs voor het eerst te zien, zoals de recent verworven spectaculaire installatie Inopportune: Stage two  van Cai Guo-Qiang. Naast het weerzien met al bekende en geliefde werken, zoals  het Uiltje van Pablo Picasso of The Paintings (with Us in the Nature) van Gilbert & George, zijn er bijzondere werken te zien van Armando, Jo Baer, Louise Bourgeois, Daan van Golden, Anselm Kiefer, Matt Mullican, Bruce Nauman, herman de vries, Franz West, Rémy Zaugg, en vele andere kunstenaars.

Het digitale tentoonstellingsconcept Expose is een onderdeel van deze tentoonstelling. Tussen 1 februari en 1 maart 2012 kozen 767 museumbezoekers hun favoriete Top 3 van klein-sculpturen. De 50 werken met de meeste stemmen zijn opgenomen in de tentoonstelling, met een selectie uit alle persoonlijke verhalen en reacties. Kijk opwww.kmmexpose.nl voor de Top 50.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie, die o.a. te koop is in de museumwinkel en de webshop (ISBN 9789073313279, € 34,50).

Download hier de zaaltekst over de tentoonstelling
Download hier de informatie over het tentencomplex met audiovisuele kunst
Download hier de tekst over Expose III

Lees hier een artikel over de afscheidstentoonstelling in het magazine van de Vereniging Rembrandt

Constantin Brancusi, Le Commencement du monde, 1924, c/o Pictoright Amsterdam 2011

Verlangen naar volmaaktheid - 21 jaar verzamelen door het Kröller-Müller Museum

Geen opmerkingen: