dinsdag 17 april 2012

Hendrikus Colijn. Nederlandse Oorlogsmisdadiger 3

D


De brief die ik van het dagelijks bestuur van het Stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam ontving in antwoord op mijn verzoek een andere naam te geven aan de Dr. H. Colijnstraat, bevat nog een opmerkelijke passage. Belangrijker dan Colijn's oorlogsmisdaden is voor de autoriteiten van Nieuw West kennelijk het door hen aangevoerde argument dat 'gelet op de ingrijpende gevolgen die een wijziging heeft voor bewoners, bedrijven en andere gebruikers... het wijzigen van bestaande namen moet worden vermeden.' 


De portemonnaie als argument, Hollandser kan niet, of het moet de ingeboren haat zijn van de protestantse polderbevolking tegen elk systeem dat niet de judeo-christelijke luchtgod vereert, zoals uit het volgende kan worden opgemaakt:

Inval in Hongarije kostte sovjetleider een straat

Op 5 november 1956 bleken twee straatnaambordjes in de Amsterdamse Stalinlaan veranderd te zijn in de ‘4 novemberlaan’. Het was een protest van een buurtbewoner tegen de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije op 4 november. Een gemeentelijke dienst verwijderde de alternatieve straatnaam.
Een dag later kwam echter het voorstel vanuit de raad om de straatnaam te veranderen in Vrijheidslaan. Op 14 november volgde een debat en alleen de communistische CPN was tegen de nieuwe naam. Het argument was dat straatnamen een historische waarde hebben en daarom niet gewijzigd mogen worden.
Voor 1945 had de Stalinlaan overigens de Amstellaan geheten. Om de Geallieerde leiders te eren die de Duitsers hadden verslagen, kregen een aantal straten in de Rivierenbuurt een nieuwe naam. Winston Churchill en F.D. Roosevelt kregen een laan, dus Jozef Stalin ook.
De Amerikaanse inval in Vietnam, Cuba, Irak heeft hier nooit tot een straatnaamverandering geleid. Sterker nog, de Nederlandse inval in Atjeh en Lombok en  na de Tweede Wereldoorlog in heel Indonesie en de daaraan verbonden grootschalige Nederlandse terreur heeft nooit enige consequentie gehad wat betreft het straatnamenbeleid, zoals nu weer blijkt uit het feit dat de portemonnaie belangrijker lijkt dan een naamsverandering van de Dr. H. Colijnstraat. Bovendien is het dankzij de Sovjet Unie dat de nazi's werden verslagen, of in de woorden van de gezaghebbende Amerikaanse historicus David M. Kennedy: 'If one asks, "Who made the weightiest contribution to the defeat of Nazi Germany?" the answer is unarguably the Soviet Union.' Meer dan 23 miljoen inwoners van de Sovjet Unie werden gedood, meer dan 13 procent van de bevolking tegenover 3 procent van de tot collaboratie neigende Nederlandse bevolking. Dat collaboreren bleek ondermeer, om bij het onderwerp te blijven, uit de bereidwilligheid van de Amsterdamse straatnamencommissie om tijdens de Tweede Wereldoorlog kosten noch moeite te sparen om achttien straten te hernoemen omdat ze eerder als eerbewijs genoemd waren naar joodse al dan niet Amsterdammers. 
'Alle wijzigingen in Amsterdam volgens het door burgemeester Voûte op 14 augustus 1942 genomen - vooral achteraf gezien - zeer tragische besluit33:
Da Costakade werd: Goeverneurkade
Da Costaplein werd: Van Koetsveldplein
Da Costastraat werd: Van Tienhovenstraat
David Blesstraat werd: Marius Bauerstraat
Heimansplein werd: Eschdoornplein
Heimansweg werd: Eschdoornweg
Herman Heijermansweg werd: Jacques Perkweg
Jephtastraat werd: Badelochstraat
Jonas Daniël Meijerplein werd: Houtmarkt
Jonathanstraat werd: Multatulistraat
Jozef Israëlskade werd: Tooropkade
Lazarussteeg werd: Leprozensteeg
Mozes en Aäronstraat werd: Poststraat
Sarphatikade werd: Vening Meineszkade
Sarphatipark werd: Bollandpark
Sarphatistraat werd: Muiderschans
Spinozastraat werd: Andrieszstraat ( Andrieszkade werd ook Andrieszstraat)
Wertheimpark werd: Parktuin.



De Amsterdamse Straatnamencommissie heeft zich, zoals zoveel Nederlandse overheidsorganen, laten verleiden om mee te werken aan voorgaande straatnaamwijzigingen. Alleen Wieger Bruin trok zijn consequenties en bedankte.'
'Vooral achteraf gezien.' Hoe Hollands. En dan al dat ambtelijk werk om uit te zoeken of iemand  joods was, wat dit ook mocht betekenen. Dat moet meer tijd hebben gekost dan de tien maanden durende beantwoording van mijn e-mail aan de gemeente, een stad waarvan de inwoners volgens het eigen wapen niet alleen 'heldhaftig' zijn, maar ook nog eens 'vastberaden' en niet te vergeten, 'barmhartig.' De Hollander heeft een slecht ontwikkeld zelfbeeld.    
Genoeg voor vandaag, morgen meer.

1 opmerking:

AdR zei

Niet omdat hij joods was, maar sociaal-democraat: de Wibautstraat werd Weesperpoortstraat.
Er werd dus nog meer geknutseld. En Jephta veranderen in Badeloch is voorbij het surrealistische...

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...