zaterdag 5 maart 2011

The End


Juno Sara Alexandra, mijn kleindochter.


Mag ik u voorstellen aan:


Immanuel Maurice Wallerstein (New York, 28 september 1930) een vooraanstaande Joods-Amerikaanse socioloog en andersglobalist. Hoewel aanvankelijk vooral bekend als expert op het gebied van Afrika, is zijn bekendste bijdrage aan de wetenschap de ontwikkeling van de wereld-systeemtheorie vanaf 1974. Van 1994 tot 1998 was Wallerstein voorzitter van de Internationale vereniging van sociologen. Hoewel sinds 1999 op emeritaat heeft hij nog verschillende eredoctoraten ontvangen, en een aanstelling als onderzoeker aan de universiteit van Yale.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Immanuel_Wallerstein

Oke, geen geringe knaap dus, een intellectueel van wereldniveau, een niveau dat in Nederland niet bestaat. Wat heeft Wallerstein te melden? In de woorden van een al even intelligent mens, de Amerikaanse cultuurhistoricus Morris Berman:

'what is clear about our current situation, says Wallerstein, is that the current process of globalization is the final phase of our present historical system, and that we are entering a dark age of historical transition. Following the "wave" analysis of the Soviet economist N.D. Kondratieff, Wallerstein predicts that the early twenty-first century will see an upturn, a renewed expansion of the world economy, with increasing opportunities for investment and capital accumulation. The gap between rich and poor will grow even larger, creating an even greater polarization between the core and the periphery. As the ideology of endless capital accumulation ("progress") grows, so will the delegitimation of that ideology. Nations of intermediate strenght in the noncore areas -- Iraq for example -- will be able to challenge powerful ones in the core areas succesfully; and within the West itself, the lack of decent jobs for nonwhites will pose an increasing threat as the size of the nonwhite population grows. The rich will become more and more worried about personal safety, as in the Third World countries right now, and the modern world system will enter a period of continuing crisis and instability. There will finally be a very large periphery within the core. The privileged class will try to co-opt these challengers by incorporating the rhetoric of the discontented -- ecology, multiculturalism, women's rights -- which will give the illusion that serious changes are under way, when, in fact, the essential relations of wealth and power remain the same. But ultimately, a dark era, a system break, is unavoidable, because the system cannot survive as presently constituted; the strains will have become too great, and finally even co-optation won't work. The outcome of all of this is inherently unpredicatable, The successor system may be better but it may not; it could well be much worse.' Berman in The Twilight of American Culture. 2000


Tot exact dezelfde slotsom was ik zelf enige jaren geleden gekomen. Ik heb deze site nu meer dan vijf jaar bijgehouden en ik stop ermee aangezien ik me los wil maken van de waan van de dag om me te kunnen concentreren op datgene wat ik in mijn leven heb geleerd en heb ervaren om dat door te kunnen geven aan een volgende generatie, aan mijn kleindochter Juno. Ik zal af en toe nog wel eens wat schrijven op deze site, maar dat zal niet regelmatig zijn. Ik groet u, dank u voor de aandacht en wens u het allerbeste.

Things are not carved in stone.

49 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik dank jou ook, Stan.

Ik wens je voldoening met wat je gaat doen. En ook met wat je gedaan hebt, trouwens.


Groet, eGast

Anoniem zei

Beste Stan,
Ik ben er ontdaan van. Niets is voor altijd, dat weet ik ook, maar ik merk nu hoezeer ik gewend en gehecht ben geraakt aan het dagelijks lezen van jouw stukken. Bij wie moet ik nu zijn voor die scherpe analyses van de Nederlandse media? Je gaat me toch niet vertellen dat ik dat nu zelf moet doen? Daar ben ik op m'n 53ste veel te jong voor!
Bedankt en groet, Gerard

Anoniem zei

Beste Stan,
Ik weet niet wat ik lees. Ik ben er net zoals Gerard ontdaan van. Ik zal je ook missen.
Wat een lieve kleindochter heb je. Geniet er van. Ik hoop dat ze net zo'n goed mens wordt als haar opa. Het ga je goed.

Corrie

Sonja zei

Het allerallerallermooiste in de wereld was voor mij de geur van mijn baby. Zo zoet. Ik zal het nooit vergeten. Daar weegt niets ter wereld tegenop.

Bedankt Stan. Hoewel ik denk dat je hier toch regelmatig blijft schrijven :-)

Anoniem zei

Stan men zegt wel eens "er is niets nieuws onder de zon" nou met zo'n kleindochter en familie ? En een steeds weer andere horizon....! Veel geluk en wijsheid!

Het ga jullie goed!

Met vriendelijke groet.

AdR zei

Net nu "the present as history" actueler is dan ooit...
Maar een respectabel besluit.
Dank en de beste wensen.

Anoniem zei

Lieve Stan, zeg me niet dat je met pensioen gaat. Neem een voorbeeld aan Stephen Lendman, dik in de zeventig en schrijft meerdere artikelen per week. Daarnaast heeft hij twee radioprogramma’s op prn.com (progressive Radio News Hour).

Ik deel je sombere vooruitzichten, en de stroom aan bullsh*t die we dagelijks voorgeschoteld krijgen maakt mij soms radeloos. Mijn ogen en oren zijn voor het merendeel gericht op de VS en de stijgende bewustwording in de rest van de wereld. Ik hoor vaak progressieve presentatoren uit de VS klagen over hun MSM en hoe veel beter het is in Europa. Maar hier in NL is daar maar heel weinig of niets van terug te zien. Er is er maar één in Nederland die zijn vak en de ethiek van het vak zo goed verstaat als jij Stan. Om je kleindochter datgene mee te geven van wat jij belangrijk vindt, moet je blijven schrijven en blijven publiceren. Al is het maar één stuk per week; een j‘accuse naar de NL pers of grondige analyse van een hypocriete opinie.

Tot zover mijn smeekbede.

Stan, vanaf ongeveer 2007 bezoek ik jouw website dagelijks, meerdere malen. Het zijn de glasharde en heldere analyses in de door jou geschreven stukken die onder woorden brengen wat ik vaak voel maar niet kan uiten. Je voelt en hoort de hypocrisie, maar de leugens/ommissions zijn verborgen in een consensus van ‘acceptability’. Jij prikt daar met regelmaat en met ongekende precisie doorheen. Het is niet alleen je blog, maar ook je ongeëvenaarde wil tot discussie met de mensen die je bekritiseerd. Het bewijs van jouw daverend succes is de machteloze stilte aan de andere kant. Die stilte is in de loop van de jaren steeds intenser geworden. Het lijkt erop dat de consensus mbt tot jou er een is van totale stilte. Je hebt gewonnen, Stan. Overduidelijk. En, hoewel ik het gevoel heb dat ik naar een afkickkliniek moet, respecteer ik jouw keuze om minder actief te zijn met het publiceren van jouw gedachten en inzichten. Ik zal de komende maanden wel meerdere malen tevergeefs op mijn favo-icoontje van Stan klikken, maar mocht ik je weer treffen met een nieuw artikel, dan gaan bij mij de vlaggen uit.

Veel liefde, geluk en voorspoed toegewenst…

Martijn.

PS: wie of welke website raad je aan die aansluit bij jouw content? Enige idee? Nee? Dacht ik al…

Jan Verheul zei

Dat komt als een donderslag bij heldere hemel, Stan.

Maar ik begrijp het wel.
Een mens moet af en toe de bakens verzetten, om fris te blijven.

Ik zal jouw blog missen, ook al kende ik die pas een jaartje. Je bood vaak heel nieuwe en onbekende informatie aan.
Op mijn eigen blog citeerde ik daar dan weer uit, of in een reactie ergens anders.
Zo werken we toch aan de verspreiding van wat wij denken dat wèl de waarheid is.

Ik zou je de suggestie willen doen om eens wat te lezen van Kevin MacDonald. Hij schreef drie boeken over het joodse volk, vanuit evolutie-psychologisch oogpunt.
Ook vind ik Israel Shamir ( Masters of Discourse) interessant. Hoewel hij ook zijn fouten heeft, hij is in elk geval erudiet, en duidelijk.

En ik zou graag een lang essay van jouw hand lezen over dat 'censorship by omission'. (http://stanvanhoucke.blogspot.com/2011/02/censorship.html )
Want dat bestaat.
Maar hoe werkt het precies? (*)

Stan, ga 'Rücksichtslos' op zoek naar de waarheid. Laat je door geen enkel taboe weerhouden. Lees dus ook de Protocollen van Zion. Volgens Gilad Atzmon en Yaov Shamir moeten we die niet als irrelevant terzijde schuiven. (**)

Tenslotte: ik kijk ook altijd graag op de site van 'The Vinyard Saker'. Misschien is dat een tip voor de ontheemden.


Hartelijke groet,

Jan Verheul.


(*) Zie: http://xevolutie.blogspot.com/2010/12/citaten.html
( Citaat 1, 14, 15, 16)

(**) Citaat van Gilad Atzmon: “Yaov Shamir realises that if Foxman and the ADL can guarantee a free pass to the American corridors of power, then the ‘anti Semitic’ message explored by the ‘Protocols of the Elders Of Zion’ is rather relevant and should be discussed in the open.”

Hans Alberts zei

Ik zal je enorm missen. Jezus, wat jammer.

Hans Alberts

Jose M zei

Knuffel die kleine en ga reizen en andere ondernemingen aanpakken en kom af en toe terug, Stan. Dat hoop ik heel erg.
Groet
Jose M

Anoniem zei

The end?!? Hoezo?
Om redenen die je me in de tachtiger jaren al vertelde?
Flauwekul.

Zoals eigenlijk ook te flauw voor woorden is.. maar toch:
hier wordt de baby met het waswater weggedaan.

Toegegeven: het was me een raadsel hoe je bij al die berichtgeving zo vrolijk en aimabel kon blijven;
daar was ik soms wel jaloers op.

Maar goed, een dankrede
- die trouwens veel te lang zou zijn -
hou ik Te Zijner Tijd wel.

'Ter zake':
zijn het inderdaad bovengenoemde babyluchtjes
die je plots zo weeïg maken?
Of ga je wat meer aan je gezondheid doen,
eindelijk die pensionado-step wegdoen
en een grote-mensen fiets kopen
om al doen-denkend tot een andere vorm te komen;
then you're talking.

Niks is eeuwig, inderdaad,
maar niks eindigt tot Het Eindigt.
Een andere invulling dus.

The beginning!

Ton

Anoniem zei

Lieve Stan,

Mijn gemeende felicitaties voor jou en je familie met de prachtige dochter/kleindochter.
Geen einde,maar een begin.Geniet er van.
Na al die jaren zal ik je missen.Ik heb veel van je geleerd.Heel veel dank daarvoor.

Medi

Sjuul van Dissel zei

Beste Stan,
als je maar weet dat ik het er niet mee eens ben. Ik zal je inspirerend kritische kijk op de wereld missen. Misschien ben jij nu van mening dat alles al gezegd is. En op de keper beschouwd is dat ook wel zo.

Nu ik je blog niet meer zo frequent hoef te bezoeken heb ik tijd om je boek uit te lezen. En naar beneden scrollend en linkend is er ook nog zat om mijn gedachten op te richten als de verwarring toeslaat.

Het intellect kent m.i. twee paradoxen. 1. als je te vroeg wordt aangeleerd kritisch te denken en te handelen en altijd tussen de regeltjes te lezen dan komt er van je intellect niks terecht, want bijna alle leermeesters die je tegenkomt in je leven houden niet van kritiek en stoppen met les geven en beperken je mogelijkheden. 2. als je te laat je publiek wilt aanleren kritisch te denken en handelen en altijd tussen de regeltjes te lezen dan blijkt dat bijna het hele publiek niet van kritiek houdt en stopt met luisteren. Twee paradoxen die het communiceren stoppen. De derde paradox, gewoon een van allen te zijn is te moeilijk zoniet onmogelijk en is/wordt antiintelectueel.

Dus, zoals je ons leert, is het of de wal keert het schip of het schip keert de wal. Verschil tussen die twee is m.i. dat een schip zonder schipper altijd op korte termijn ergens strand. Op een wal. Een wal strand plaattectonisch pas op héél lange termijn. Op een [andere] wal. Met astronomisch geweld. Maar keert geen schip. Tot zover de nonsens. "The privileged class will try to co-opt these challengers by incorporating the rhetoric of the discontented -- ecology, multiculturalism, women's rights -- which will give the illusion that serious changes are under way, when, in fact, the essential relations of wealth and power remain the same."

Dus vraag ik je mijn brein te blijven vullen met kritische gedachten. Er ging een hernieuwde wereld voor mij open toen ik nog niet zo lang geleden de mogelijkheid kreeg via internet met jouw journalistieke professionaliteit kennis te maken. Dacht dat die wereld niet meer bestond.

Met kritiekloze intellectuelen heb ik niet zo veel op namelijk want kritisch denken is het begin en het einde van intellect. En intellect is het begin en het einde van de mens. Dus ga ik ervan uit dat je je liefde voor je prachtige kleindochter, je sentimentele opa fase daarin, je hartverwarmende gevoelens bij zo'n mooie baby straks weer gaat sublimeren naar je liefde voor de gehele mensheid.

Ik wens je nog vele kleindochters en zonen. !Gefeliciteerd!

Herman zei

Daar schrik ik enorm van Stan...

Eigenlijk het enige behoorlijke kritische blog in de Nederlandse taal.

Wat moeten we nu?

Anoniem zei

Beste Stan,

sinds de verschrikkingen in de Gaza, eind 2008 is je blog een baken geweest en een belangrijk deel van de dagelijkse nieuwsronde op het internet. Je vertrek slaat een behoorlijk gat in die ronde.
Ik hoop dat je het niet kunt laten om ons af en toe nog te vertellen hoe de vork in de steel steekt.
Veel geluk toegewenst,

Jan Huijben

Anoniem zei

Elke dag las ik je blog,soms even,soms uren.Het is een soort afscheid waar ik nog niet aan toe ben,jij wel en dat accepteer ik natuurlijk maar elk scheiden doet lijden,toch.
Je kleindochter is prachtig,hopelijk wordt ze net zo prachtig als jij en treedt ze later in jouw voetsporen. Je kunt jouw wijsheid in gepaste snelheid en passie een plaatsje geven in haar wereld. Niet te snel,of te veel maar eerlijk en rechtvaardig.
Het gaat jullie goed,
Een kleine traan voor het afscheid.
Jose

Anoniem zei

Beste Stan,

Dat is nou jammer.
Ook na onze gedachtenwisseling over objectieve journalistiek - die jij beslechtte met een beroep op "feiten waar je niet omheen kan" (een andere definitie van: objectief)- ben ik je blog met plezier blijven volgen.
Ik zou bijna zeggen:
Je was nooit onpartijdig, maar altijd objectief!

Hartelijke groet,

Marjan

Sonja zei

NRC schrijft: NRC op compact formaat: "Het gaat nu meer om het ritme", denk ik automatisch 'o, da's iets voor Stan'. Het is even wennen.

Paul J zei

Hoi Stan

Hartelijk proficiat met je mooie kleindochter! Jouw blog was werkelijk uniek, zo breed, bijna een volledige krant. Hopelijk horen we nog vaak van je. Alle goeds...

Anoniem zei

da's nou jammer.
groeten davidoff

Anoniem zei

Maar wie maakt de reeks "Arie Elshout" nou af? Stan is blijven steken op 35, geloof ik....

Laten we mensen vooral blijven nummeren!

Anoniem zei

Dit ga je niet volhouden.Of je moet je pc samen met de tv het raam uitgooien.En de krant niet te vergeten.
Ik zou alleen zo gauw geen opvolger kunnen verzinnen want op een of andere manier reageert de maatschappij steeds apathischer op de steeds toenemende hoeveelheid nieuws.

Maar wellicht brengt de Arabische Lente toch nog licht in de duisternis.Hoewel teveel optimisme vaak geloochenstraft wordt.

Roos De Fraine zei

Beste Stan, dat ik nu al twee maal grootmoeder ben, is net een reden te meer om te vechten voor een betere wereld voor die twee kleinzonen.

De geboorte van je eerste kleinkind is een mijlpaal in je leven, maar geen eindpunt, je weet dat wat je doet ook voor hem/haar belangrijk is.

Je en mijn kleinkinderen hebben recht op een betere wereld!

Ik hoop dat jij mij en nog zoveel andere mensen blijft inspirerend informeren.

't Beste!

Roos De Fraine.

Trees zei

hoi Stan, begrijpelijk dat je eens iets anders wil, maar wel jammer. Erg jammer, het was heerlijk om je kritische geluiden te lezen. Van harte gefeliciteerd met die prachtige kleindochter, en als je eens in de buurt ben, je weet de weg naar ons he.
Liefs

Anoniem zei

Heel erg jammer dat je ermee stopt Stan. De stilte zal nooit meer hetzelfde zijn zonder jouw stukken hier op het blog. Bedankt voor alles en het gaat je goed hoop ik,

Arnoud

CIDI zei

Victorie!!

Anoniem zei

Hartelijk bedankt Stan, bedankt je bent een rechvaardig mens dat weet ik al ruim 30 jaar verdiep je maar in het geluk Opa ! Felicidades ! Abuelo ! mijn oudste zoon is 24 en is nog steeds vrijgezel het zit er dus voorlopig nog niet in
Ik moet de tijd nemen om oude tapes van The Real Fiftys band en "la casa 29" te digitaliseren of kom een keer langs hier in Catalunya je bent van harte welkom !
Hee Grote, nogmaals bedankt voor het wakkerschudden .

Peter van Duuren.

http://www.youtube.com/watch?v=4RG6AUG4E30

Anoniem zei

Cidi zei

wat ontzettend jammer, jij bent altijd een van die uitzonderlijke critici geweest die begreep wat er aan de hand was, die de misdaden zag van het Israelische leger, en die ons altijd weer een spiegel voorhieldt....

Anoniem zei

voorhield... jeeeesuzzzz!

Anoniem zei

Beste Stan,

Dit raakt mij ook erg! Je bent voor mij de enige gezonde journalistieke stem in Nederland geweest, ik citeer je de laatste tijd regelmatig op ons internationale weblog The Muslim Times.

Jouw vertrek betekent voor mij het doven van het laatste lichtpuntje in de Nederlandse media.

Ik denk dat je je nooit zal kunnen afhouden van het bestrijden van onrecht, dus ik weet vrij zeker dat ik je nog ergens ga terugzien.

Bedankt voor dit verlichtende blog.

Saluut, met vredesgroet,

Abdul Haq

Anoniem zei

Een klein eerbetoon:
The Muslim Times

Spiritual Change

Groeten Abdul Haq

Frans M. zei

Stan,
dit kan je niet maken man.......

hoe kan ik je voor alles bedanken

Het ga je goed!

Mario Bergen zei

Een onwezenlijk bericht van een fantastische oud-journalist van de VPRO. Een man met een groot hart en ruime kennis van het Midden-Oosten.

Stan, a.u.b. stop niet met jou kritische blog. We hebben jou nodig!

Anoniem zei

Stan, door jouw afwezigheid word ik gedwongen eerst naar nu.nl te gaan, en dat bevalt mij niet... Ik kan me niet voorstellen dat je in staat bent dit lang vol te houden, de hypocricie van de westerse media tiert welig, en jij houdt je stil? Wie, wat, waar dan!?

Martijn

Ismael zei

Stan van Houcke,

Dankjewel voor je informatieve stukken en die unieke stijl van een persoon die dicht bij zichzelf blijft. Ik begon als twintiger je blog te lezen en ben er zogezegd oud (30! alweer) mee geworden. Voor mij is het heel belangrijk geweest om een afwijkende stem in Nederland opinieland te lezen, omdat ik als moslim zijnde door het onrecht en de desinformatie van de officiële media mij soms weleens wanhopig voelde. Jouw blog en trouwens ook je site (die hopelijk wel in de lucht blijft) hebben mij een alternatieve manier getoond waarop mensen met de Ander kunnen omgaan. Door altijd de context te vermelden, doordachte argumentatie en oog voor rechtvaardigheid. Ik hoop zelf eens een gelijkaardig blog samen te kunnen stellen. Als het leven toch eens niet zo vluchtig was..

Je familie is het belangrijkste dat je hebt, daar valt niks aan toe te voegen.

Met vriendelijke groet,

Een trouwe lezer,

Ismael

jaap van drecht zei

Beste Stan,

Je hebt ongelofelijk veel werk verricht voor deze blog. Je hebt er mij en vele anderen mee gesteund op zoek naar waarheid en zuiver denken. Ik hoop zeer dat je tzt weer eens van je laat horen.

Jaap

Anoniem zei

Bedankt, Stan, je hebt een zaadje geplant. Jouw stukken zijn overal te lezen op internet. Ik zal jouw informatie vreselijk missen. Ik vind je moedig en ik denk dat het 'bolletje boven' boft met zo'n opa.
Nogmaals bedankt, Stan

anzi

Anoniem zei

Stan,

Met alles wat nu gaande is, de opgelopen spanningen overal in de Arabische wereld en nu ook in Israel, uiteraard meen ik, met voorbedachten rade. Hoe kun je nu stil zijn? De leugens over Fukushima, de oorlog tegen Libië, de compleet vernachelde berichtgeving rond het opleven van geweld tussen bezet Palestina en Israel. Sonja is momenteel goed op dreef met geweldige stukken. Ik ben blij dat zij er nog is, naast Abu een echt juweel, ik weet dat je haar leest.
Maar to the point; zit de balans tussen recht en onrecht niet in je bloed? Maakt het je niet razend meer? Ik begrijp het niet. Ik haat dat ik dit moet zeggen, maar “All that is necessary for the triumph of evil is that good people do nothing”. And you were doing something…

Martijn

Anoniem zei

Daar dacht ik ook aan Martijn. Dwz, dat juist nu ook weer Stan van warde kan zijn. Ik mis je Stan, hoewel ik ook je besluit respecteer.

Gr. Arnoud

Anoniem zei

Hartelijk dank Stan!
Zoals velen ga ik je stukken enorm missen!

M42tijn zei

Ik dacht dat hij vervroegd met pensioen was gegaan, integendeel:

http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/el_baradei_irakoorlog_moet_voor_internationaal_strafhof/

http://m.joop.nl/key/Y29udHJvbGxlcj1hcnRpY2xlJmFjdGlvbj1nZXQmaWQ9ODE3MQ%3D%3D

http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/el_baradei_irakoorlog_moet_voor_internationaal_strafhof/

Jammer dat je deze geweldige discussies niet copy/paste in je blog (desnoods alleen de links!), ze zijn fascinerend en 'spot on'.

Anoniem zei

4 citaten, ooit in '94 overgekrabbeld uit een inmiddels allang over de helling geschoven radioprogramma. Vandaag, precies op bevrijdingsdag 2011, 17 jaar later, vond ik ze zonet terug bij het opruimen. Met een zwarte viltstift had ik ze op 2 kanten van een stuk karton geschreven:

Luigi Barzini, een Italiaanse journalist, uitgever, parlementslid zei in '64:
"De uniformering van de maatschappij wordt in toenemende mate verstikkend. Mensen worden als galleislaven aan het werk gehouden door hun verlangen in meer en meer opzichtig materiele bezittingen te veroveren. Ze worden gevoed met kant en klare ideeen. Ze worden vermaakt door dezelfde shows, geimponeerd door dezelfde ceremonies, opgehitst door dezelfde leuzen, geroerd door dezelfde collectieve emoties. De moderne mens raakt verloren in een web van steeds grotere anonieme organisaties. Eenzaamheid en verveling omklemt een ieder die lang genoeg uit de tumult weet te ontsnappen om over zichzelf na te denken."

John Burger:
"Als gevolg van grootscheepse culturele deprivatie bestaan er grote delen van de lagere en middenklasse die niet in staat zijn om iets te verwoorden. Ze zijn beroofd van de middelen om hetgeen ze weten te vertalen in gedachten. Zij kennen geen voorbeelden om te volgen waarbij woorden de ervaring verduidelijken. De culturele gedepriveerden bezitten veel minder wegen om zichzelf te herkennen."

Erich Fromm, psychoanalyticus in 1955:
"Onze zucht naar consumptie heeft elk verband met onze reeele menselijke behoefte verloren. Aanvankelijk was de gedachte en kwalitatief betere consumptie bedoeld om de mensen een gelukkiger en meer bevredigend bestaan te schenken. Consumptie was middel tot doel, nl. het geluk, maar is nu tot doel op zichzelf geworden."

Amerikaanse socioloog C. Wright Mills, eind jaren '50 die zei het volgende en ik wil een reactie daarop:
"In het overontwikkelde land domineert de levensstandaard de manier van leven . De mensen zijn als het ware instrument geworden van het industriele en commerciele apparaat. Collectief, omdat zij een overdadige produktie handhaven. Individueel, omdat zij een dolle jacht houden op consumptiegoederen. Steeds meer worden leven, werk en vrije tijd georganiseerd rond deze fetisjen. Statusstrijd komt in plaats van strijd om lijfsbehoud. Panische statuszoekerij vervangt de ellende van de armoede. De maatschappij is 1 grote verkoophal geworden en een net van geldafperserij."

Jammer dat dit programma nooit meer kwam. Sipko

Anoniem zei

* was de gedachte van een kwalitatief betere consumptie

Anoniem zei

** was de gedachte van een hogere en kwalitatief betere consumptie

Paul zei

Hij kan het gelukkig nog niet laten....
http://zaplog.nl/zaplog/blog/user/stan%20van%20houcke
Verhuist allen mee,naar
http://zaplog.nl/zaplog/blog

Judith van Praag zei

Gelijk heb je, deze tijd met dat kleine ding komt nooit weer. Wanneer ze gaat babbelen, zal Juno haar opa wel aan het praten krijgen, en wie weet ook weer aan het schrijven. Veel plezier!

Anoniem zei

van Will ( "magie" )

Beste Stan, succes met je natuurlijke keuze,,,
( nu misschien tijd voor een andere blog )

Ben onze afspraak : werk versus italie nog niet vergeten,,,,

Groet,

Will

Anoniem zei

Beste Stan,

Bedankt voor je bijdragen!

Je hebt helemaal gelijk, focus je niet op de waan vd dag!

gr,
Merijn

heraux zei

Als meer dingen beginnen
stoppen gelijk zoveel dingen

Panta Rhei