maandag 21 februari 2011

Nicole Le Fever 2

Amman, de hoofstad van Jordanie, ligt even ver van Tripoli, de hoofdstad van Libye, als Hilversum van Tripoli ligt. Dat is goed te weten nu we via het NOS-Journaal van nieuwsvoorlezer Trip kregen te horen dat Nicole Le Fever vanuit Amman de ontwikkelingen in Libye volgt. Trip vroeg Le Fever hoeveel steun Khadaffi nog bezit in zijn land. Hoe moest Le Fever dit in godsnaam in Amman weten? De contacten met het land zijn minimaal, zo had Trip al laten weten. Desondanks die onnozele vraag en het antwoord van Nicole dat ook zij het niet weet. Het NOS-Journaal heeft 1 correspondente in Amman voor 300 miljoen Arabieren. Dus waarom deze poppenkast? Nicole Le Fever weet evenveel over Libye als de doorsnee geinformeerde Nederlander. Het gevolg was dan ook dat ze onmiddellijk een blunder maakte door te verklaren dat Khadaffi de aanslag op het Pan Am vliegtuig dat bij Lockerbie ontplofte had 'opgegeist''Opgeeist'? Men roept maar wat op de Nederlandse televisie. Opeisen? Khadaffi is weliswaar gek, maar zo gek nou ook weer niet. Hij heeft helemaal niets 'opgeeist.' Weet Nicole wel wat het werkwoord opeisen betekent?  Khadaffi werd door de VS gedwongen om de schuld op zich te nemen wilde hij aan de boycot van zijn olie ontkomen. Daarvoor werden twee Libyers opgeofferd. Ze werden juridisch vervolgd. De 1 werd vrijgesproken omdat de bewijzen flinterdun waren en de ander werd op 20 augustus 2009 vrijgelaten omdat hij in een terminale fase van prostaatkanker zou verkeren; hij zou nog slechts drie maanden te leven hebben. Het Witte Huis deelde mee de vrijlating te betreuren en onder de nabestaanden werd het vrijlatingsbericht met gemengde gevoelens ontvangen. Met 'gemengde gevoelens' omdat een deel van de nabestaanden ervan overtuigd was geraakt dat deze man ten onrechte was veroordeeld. 


Dit weekeinde schreef Bas Heijne in NRC van afgelopen zaterdag:


De verslaggeving van de opstand in Tunesië en Egypte door de publieke omroep was een aanfluiting. In plaats van nieuwsgaring en beschouwing was er uitzending na uitzending enkel vaag impressionisme.


En gelijk heeft hij. Waarom laat het NOS-Journaal de berichtgeving niet over aan professionals. Koop gewoon de beelden en laat een kritische buitenlandse expert het nieuws duiden als dat zo nodig moet.


Dit is het laatste bericht op de NOS-website van Nicole le Fever vanuit Amman:







Nicole le Fever
Heel goed heb ik het niet gecheckt, maar het ziet er naar uit dat Sinterklaas een heuse primeur had in Jordanië afgelopen weekend. Hij werd namelijk geassisteerd door een wel heel internationaal georiënteerd Pietenteam. Naast Nederlands/Vlaams, konden de kinderen ook in het Spaans, Grieks, Engels en Arabisch door de Pieten te woord worden gestaan. Het Grieks bleek niet nodig, maar de overige talen werden zeer op prijs gesteld door de jonge vrienden van de Sint.


Ik bedoel maar. En wat betreft Gerri Eickhof, die is kennelijk de weg kwijt geraakt in Marokko, want van het westelijk front geen nieuws. Goddank, we bleven wat hem betreft gespaard.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...