zondag 20 februari 2011

Gerri Eickhof van het NOS-Journaal 3

Gerri Eickhof, dit zijn de officiele cijfers uit het CIA World Factbook over Marokko:

Population:

31,627,428 (July 2010 est.)
country comparison to the world: 38


GDP - per capita (PPP):

$4,900 (2010 est.)


Unemployment rate:

9.8% (2010 est.)
country comparison to the world: 109



Population below poverty line:

15% (2007 est.)



https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/


Wat betreft die cijfers, dit zijn de officiele cijfers, dus niet de werkelijke cijfers. Wat werkloosheid betreft kun je zonder overdrijven van het dubbele uitgaan, minstens 20 procent van de mensen die kan werken is in feite werkloos. Er is bovendien sprake van een uitzichtloze structurele werkloosheid. Ik adviseer je om te doen wat ik deed: door de gordel van misere van bijvoorbeeld Casablanca rondwandelen en daar praten met gewone mensen. Bezoek in de buurt van de protserige Hassan II-moskee ook een van die grote vuilnisbelten en vraag de kinderen die daar rondscharrelen wat ze aan het doen zijn. Betaal ook even een kaartje om de Hassan II-moskee te bezoeken die volgens een speciale uitgave in het Engels die ik een jaar of tien geleden te pakken kreeg 'het hoogtepunt belichaamt in de hele geschiedenis van de religieuze kunst.' Een kitscherig hoogtepunt van gewapend beton temidden van de dagelijkse ellende van de mensen die dit moesten betalen, en van wie de krottenwijken naderhand weggebuldozerd werden omdat de vorige koning niet tegen de stank kon. Ga er eens kijken. Dat heb ook ik gedaan voor de VPRO om zo een indruk te krijgen hoe het land functioneert.

Het gemiddelde inkomen is er bijna 5000 dollar. Dat zegt niet zoveel, want het is een gemiddelde, veel mensen zitten hier ver onder, maar er zijn ook corrupte miljonairs die het regime steunen. Om je nu een houvast te geven: het gemiddelde inkomen in Nederland is 40,500 dollar. Kortom, 9 keer zoveel als in Marokko. De bevolking onder de armoedegrens is geen 15 procent, het is een geflatteerde schatting van vier jaar geleden, het is zeker het dubbele, praat eens met vakbondsmensen daar, als die tenminste vrij en open met je kunnen spreken. Begin dus eerst eens wat huiswerk te doen voordat je gaat suggereren dat de oppositie niet weet wat ze wil.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...