vrijdag 25 februari 2011

Arab Regimes 175


Waar hebben al die praatjesmakers het over zodra ze voor de zoveelste maal over de Moslim Broederschap hebben?

De Moslim Broederschap is allereerst een sociaal fenomeen, een organisatie van gelovigen en geestelijken die opkomen voor de belangen van de straatarmen en de verschopten, voor de mensen voor wie geen plaats was en is in het neoliberale model dat het Westen met geweld heeft opgelegd aan de Derde Wereld. Wie zouden anders voor de verpauperden kunnen opkomen? De corrupte regimes die de westerse macht in het zadel hielp en hield? De parasitaire zakenlieden die de winsten opstrijken ten koste van de onderdrukking van anderen? Luister, onnozele opiniemakers, het zijn altijd de geestelijken geweest die als eersten opkwamen voor de moraal, voor de samenhang in de samenleving. Monotheistische godsdiensten bestaan voor een groot deel uit gewone regels, geboden en verboden om een beschaving mogelijk te maken, om een maatschappij te kunnen scheppen die zich houdt aan grofweg: de tien geboden. Dat geldt zowel voor de islam, het judaisme als het christendom. En natuurlijk zitten onder al die godsdiensten fanatici en fundamentalisten, maar tegelijkertijd zitten er ook uiterst  verdraagzame mensen onder. Wat hen bindt is het verzet tegen schrijnend onrecht. Ik geef een voorbeeld:

De beroemde Amerikaanse theoloog Lyman Abbot verklaarde in 1891 over grote steden als New York:

‘Here are the broad avenues and here the fetid streets whose festering filth pollutes the atmosphere. Here palaces on which self-extravagance has lavished every artifice for luxury and display and here tenements where in defiance of every law, moral and sanitary, men, women and children are crowded together like maggots in a cheese. Here are the noblest men and women putting forth the most consecrated energies and self sacrificing labors for the redemption of their fellowmen, appalled but not discouraged by the immensity of the problem which confronts them. And here the most hopeless specimen of degraded humanity in whom so far as human sight can see the last spark of divinity has been quenched forever. What shall we do with our great cities? What will our great cities do with us? These are the two problems which confront every thoughtful American... The question . . . does not concern the city alone. The whole country is affected . . . by the condition of its great cities.'

Zolang al die betaalde opiniemakers in Nederland die niet uit de commerciele massamedia weg te meppen zijn aan het woord blijven zal deze werkelijkheid verzwegen worden en zal de meerderheid van het publiek niet begrijpen wat er werkelijk aan de hand is. De armen in de wereld pikken het niet meer, wij hebben dus te verliezen, zij niet. En pas je aan aan de snel veranderende werkelijkheid, zo niet dan zal je worden geplet als een luis. Betekent dit nu dat de democraten gewonnen hebben in de Derde Wereld? Nee, geen sprake van, de strijd moet nog beginnen, net zoals hier bij ons de strijd tegen het economisch fundamentalisme van het neoliberalisme nog moet beginnen.



Geen opmerkingen: