dinsdag 22 februari 2011

Arab Regimes 168



Gadhafi, swathed in brown robes and turban, spoke from a podium set up in the entrance of a bombed out building that appeared to be his Tripoli residence hit by U.S. airstrikes in the 1980s and left unrepaired as a monument of defiance. The speech, which appeared to have been taped earlier, was aired on a screen to hundreds of supporters massed in Tripoli's central Green Square.



Shouting in the rambling speech, he declared himself "a warrior" and proclaimed, "Libya wants glory, Libya wants to be at the pinnacle, at the pinnacle of the world."
At times the camera panned out to show a towering gold-colored monument in front of the building, showing a fist crushing a fighter jet with an American flag on it – a view that also gave the strange image of Gadhafi speaking alone from behind a podium in the building's delapidated lobby, with no audience in front of him.

http://www.huffingtonpost.com/2011/02/22/gadhafi-speech-fight-die-martyr_n_826532.html

Wat een schitterend theater, wat een decor, wat een filmset. Deze beelden moeten eeuwig bewaard blijven, want zo is het wanneer de macht haar ware gezicht moet tonen, zodra de macht zich verraden voelt door de machtelozen. Bestonden er maar zulke beelden van Hitler die schreeuwend in zijn gebombardeerde kanselarij eenzaam en alleen tegen de wereld fulmineert. Of Nero, gillend vanuit een brandend paleis. Apocalyptische beelden...  The Book of Eli, Massa & Macht van Canetti. De grootst mogelijke kitsch naast de gruwelijkste misdaden. The Road van  Cormac McCarthy. We gaan krankzinnige tijden tegemoet, nu de westerse macht en de macht van onze marionetten en ander tuig ineens naakt voor ons staan. Blood Meridian van McCarthy:

'De kapitein leunde achterover en vouwde zijn armen. Waar we mee te maken hebben, zei hij, is een gedegenereerd ras. Een bastaardras, nauwelijks beter dan de nikkers. Als het al beter is. Er is geen regering in Mexico. En die komt er ook niet. We hebben te maken met een volk dat duidelijk niet in staat is zichzelf te regeren. En weet je wat er gebeurt als mensen zichzelf niet kunnen regeren? Precies. Dan komen er anderen die het voor hen doen.'


En dat gebeurt nu al meer dan vijf eeuwen en het einde is in zicht. De chaos van het kolonialisme zal vervangen worden door de chaos van het post-kolonialisme.

2 opmerkingen:

Sonja zei

Apocalyptische woorden Stan. Denk je echt dat we gaan boeten voor onze (westerse) rooftochten en plunderingen in de wereld?

stan zei

boeten is een verkeerd begrip. wat ik bedoel is dat het neokolonialisme onhoudbaar is geworden door
1. de milieuvernietiging en de onoverzienbare consequenties daarvan
2. de bevolkingsexplosie.

men kan langdurig een miljoen mensen terroriseren, maar geen miljard omdat door de technologische ontwikkelingen ook de kolonialen uiterst kwetsbaar zijn geworden. bovendien is het grote verschil met vroeger dat de amen nu weten dat wij rijk zijn, dankzij de televisie. en in tegenstelling tot de dader weet het slachtoffer maar al te goed dat de dader een leugenaar en een schoft is. de dader daarentegen kan dit niet toegeven en is dus altijd in het nadeel omdat hij in een schijnwereld leeft. khadaffi bijvoorbeeld voelt zich echt het slachtoffer van het verraad van de lybische machtelozen. en zodra de machteloze zijn machteloosheid van zich af weet te schudden is er voor de machtige maar 1 oplossing- vluchten. in wezen zijn het vrij eenvoudige natuurwetten, die telkens weer in de geschiedenis te zien zijn.
dus onze rooftochten zullen in de toekomst niet meer mogelijk zijn. het is net als het structurele probleem van het kapitalisme: het probleem van de telkens verminderende meeropbrengst.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...