woensdag 12 januari 2011

Boycot Israel 101


VAKANTIEBEURS 2011: ISRAEL SPEELT GASTHEER IN HUIS VAN PALESTIJNEN (persbericht)

11/01/2011
Op 12, 13, 14 en 16 januari tussen 10 en 12 uur zullen activisten beneden bij de Utrechtse Stationstraverse folders uitreiken aan bezoekers van de Vakantiebeurs, evenals andere jaren. Dit jaar is hun motto: Laat u niet misleiden en medeplichtig maken aan Israëls illegale bezettingspolitiek; stoot Palestijnen en Syriers niet het brood uit de mond! Ga fijn met vakantie, maar niet naar Israël!
8 januari 2011


Helaas zijn ook dit jaar de Palestijnen niet vertegenwoordigd op de Vakantiebeurs. Wel is Israël er met het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme (GoIsrael). En opnieuw zal GoIsrael misleidende reclame verspreiden waarin Palestijnse bezette gebieden als Israëlisch zullen worden voorgespiegeld. De Reclame Code Commissie honoreerde een aanklacht hierover onlangs door klagers in het gelijk te stellen. GoIsrael ging hiertegen in beroep, uitspraak daarover is deze maand te verwachten.

Voorbeelden van misleiding door GoIsrael zijn de Syrische Banias waterval en Palestijnse plaatsen als Beit Sahur, Bethlehem, Jericho, Nablus en Oost-Jeruzalem, die alle in het materiaal van GoIsrael als Israëlisch worden aangeduid. In sommige folders worden historische Palestijnse plaatsen en regio’s met Bijbelse namen aangeduid, zoals Shechem in plaats van Nablus. Hierdoor wordt de Palestijnse identiteit van deze plaatsen verdoezeld. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen West- en Oost-Jeruzalem, en wordt een plek als ‘de Tempelberg’ (Haram Al-Sharif) met zijn Klaagmuur en Al Aqsa moskee ten onrechte als Israëlisch aangeduid, terwijl het volkenrechtelijk bij de Palestijnse Bezette Gebieden behoort. De GoIsrael folder “Bijbelse plaatsen voor Christelijke bezoekers” vermeldt dat “In 1967 Jeruzalem werd herenigd en zijn plaats hervond als eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, met vrijheid voor alle godsdiensten”.

Ook een aantal reisbureaus op de Vakantiebeurs doet mee aan deze praktijken: Als reclame voor een 12 daagse reis naar Israel laat Beter Uit een foto zien van de Al Aqsa Moskee en de Klaagmuur (beide in bezet Oost-Jeruzalem). Ook Makor Reizen doet dit, en zijn 16-daagse groepsrondreis naar Israel en Egypte doet o.a. Qumran (van de Dode Zee-rollen) aan, een site die de Palestijnen toebehoort maar door Israel wordt geëxploiteerd. Oppenheim Travel laat ook de foto van de Al Aqsa Moskee zien, en brengt argeloze toeristen bovendien naar de bezette Syrische Golan Hoogvlakte met de beroemde Banias waterval. Onder het motto ”bezoek het land van melk en honing” brengt Drietour u in een reis naar Israel zonder scrupules naar de Palestijnse bezette gebieden, waarbij de foto van de Palestijnse Al Aqsa moskee wederom als lokkertje voor Israel en als icoon voor Bijbelse tijden mag dienstdoen. Ook mag u mee naar bezet Syrisch gebied en naar het Palestijnse Jericho (bezette Jordaanvallei). In zijn 8-daagse rondreis “De wonderen van Israël” brengt ook Kras toeristen naar de Syrische Golan Hoogvlakte, en Palestijns Oost Jeruzalem, Qumran en Bethlehem.

Israël presenteert zich als een gastheer die zijn gasten in het door hem geconfisqueerde huis van de buren op visite uitnodigt. Dat die buren het met deze gang van zaken in het geheel niet eens zijn en daarmee rechtens ook volledig in hun gelijk staan en bovendien zeer aanzienlijke schade en hinder van deze illegale situatie ondervinden wordt buiten beeld gehouden.

Wim Lankamp (06 - 2891 6795)
Voorzitter Nederlands Palestina Komitee
Namens het Netwerk Samenwerken voor Palestina

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Nou het was me het dagje wel. Op bezoek geweest naar de stand van Goisrael. Onder de luifel van Goisrael stonden verschillende reisbureaus die allemaal reizen naar het bijbelse land organiseren. Allemaal hadden zij kaarten waarbij de West Bank vrij onduidelijk werd aangegeven,alles was Israel met een heel dun lijntje daar waar de Palestijnen wonen.
Mevrouw ,waar is nou de West Bank,vroeg ik. Men liet men eerst een zeer smalle strook zien,oja hier wonen ook Palestijnen,hier ook en daar ook.Maar heeft u de mensen met de flyers gezien buiten,vroeg zij mij. Ja,die heb ik gezien en hun prijsvraag ingevuld. De oplossing was Nakba maar weet u wat dat is? Dat wist zij niet.Een andere dame met bijbelse reizen vroeg ik naar haar kaarten. Jericho is toch ook Palestijns gebied,ja helaas mogen wij daar niet meer komen,dan moeten wij een Palestijnse chauffeur regelen maar dat is moeilijk.
Dit is de Jordaanoever,ja daar zie je geen Palestijnen,die mogen daar niet rijden maar wij gebruiken de weg wel.
Wij organiseren reizen volgens de bijbel "het verleden is de toekomst'goh wat bedoelt u daar dan mee? De dame keek mij aan,als god terug komt.Tja wat gaat er dan met de Palestijnen gebeuren,ligt eraan,als zij god erkennen als enige god,dan niets,maar wat als zij dat niet doen? Mogen zij dan dood,"dat is aan god en dat zou dan kunnen ja".Maar dat is dan toch een fascistische god als hij dat doet,dat is aan god was haar antwoord.
Maar goed,de dame van Kras reageerde zeer positief,zij wil de informatie gaan aanpassen en met de gene praten die de Israël reizen organiseert,hij woont in Israël.
Tja!!!
jose

Sonja zei

Ik lees dit nu pas. Ik heb ook een email gehad (26 jan. jl.) van waarschijnlijk dezelfde dame van Kras, die zei dat de informatie aangepast zou worden. Twee dagen later kreeg ik een email van de jurist van Kras dat dat niet gaat gebeuren omdat ze een uitspraak van de Reclame Code Commissie willen afwachten, eer ze 'een standpunt innemen'.

Daar heb ik natuurlijk niks mee te maken, want ik wil gewoon antwoord op mijn vragen, die ik bij Kras had neergelegd, over de reden waarom ze de Bezette Gebieden in Israël situeren. Daarop reageerde de jurist met een taalspelletje. In het kort luidt deze: hun standpunt is dat hun standpunt uitgesteld wordt. En de dat ze in deze niet ingaan op klachten van individuen.

How Zionists Treat Their OWN POPULATION

  https://twitter.com/Kahlissee/status/1780545543602675793 Khalissee @Kahlissee How the wives of Israeli hostages were beaten outside Netany...