dinsdag 7 december 2010

WIkileaks 25


De NRC onderzoekt niet de feiten, maar maakt van de zaak nu een gezelschapsspel waaraan iedereen mag meedoen. 7 kolommen breed bracht het op de voorpagina de WikiLeaks 'onthullingen' maar mijn collega's plaatsen de informatie niet in een context. Daar zijn ze niet voor. Het gaat nu om de jacht op Assange. Vorm en geen Inhoud. En u mag meedoen. Zo leidt de krant de aandacht van van de werkelijke zaak. Leest u zelf maar:


'Kans op veroordeling van Assange in de VS niet groot maar vervolging is waarschijnlijk

De kans op een veroordeling van Wikileaks oprichter Julius Assange lijkt niet zo groot. Op diverse weblogs taxeren Amerikaanse juristen een eventuele vervolging in de VS als nogal ver gezocht, maar niet uitgesloten. Een vervolging in Zweden, wegens een seksueel misdrijf, is wat overzichtelijker. Maar de zaak zelf lijkt niet erg sterk. Een lees- en linkwijzer.

In de Australische krant Herald Sun uit Melbourne, schrijft advocaat James D. Catlin hier dat je echt in Zweden rechten gestudeerd moet hebben om de plaatselijke definitie van ‘verkrachting’ te kunnen begrijpen. Het gaat er namelijk niet om geweld of om het ontbreken van toestemming voor de seksuele handelingen zelf, maar alleen om het vrijen zonder condoom. Als daar geen toestemming voor was, is er juridisch sprake van verkrachting. Althans in Zweden. Catlin adviseerde Assange tijdens zijn verblijf in Londen. De kwestie komt volgens hem neer op vrijwillige seks met twee vrouwen, gevolgd door onenigheid achteraf over het niet gebruiken van een condoom. Noch de slachtoffers, noch het Zweedse openbaar ministerie verwijten Assange het gebruik van geweld.

Volgens sommige bronnen gaat het ook niet om verkrachting, maar om een misdrijf dat als ‘sex by surprise’ wordt omschreven. Advocaat Catlin kan er met z’n pet niet bij: “Statements by the two female “victims” [...] and [...] that there was no fear or violence would stop a rape charge in any western country dead in its tracks.” [...]


Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding


http://weblogs.nrc.nl/rechtenbestuur/2010/12/07/kans-op-veroordeling-van-assange-in-de-vs-niet-groot-maar-vervolging-is-waarschijnlijk/



2 opmerkingen:

Samson zei

Als de grootste oplichterij ooit wordt onthuld maar de media zwijgt erover kan die oplichting dan gewoon doorgaan?? Terwijl het wikileak lekken als een druppelende incontinentie groots wordt uitgemeten overal is de FED gedwongen te pissen als een olifant waar het informatie vrijgeven aangaat. De honderdduizenden wikileaks verbleken (van al dat gezeik) nu dankzij het doortastende werk van Senator B. Sanders de Federal Reserve haar deuren heeft moeten openen.

Waarde Stan is de hype er niet om het echte nieuws uit het nieuws te houden? In De Volkskrant 111 heb ik een samenvatting geplaatst van dat echte nieuws.

Misschien is het niet on topic, maar wil het op een of andere manier onder je aandacht brengen.

Warme groet
Samson van den Broek

Sonja zei

NRC Weblog, sectie 'Recht en Bestuur.

Een speler komt in de gevangenis:
1. Door op het vakje 'Ga naar de gevangenis' te komen.
2. Als hij/zij een Kans- of Algemeen Fondskaart trekt die dit opdraagt.
3. Door drie keer achter elkaar dubbel te gooien. Hij speelt de derde worp niet maar gaat direct naar de gevangenis.

(spelregel bordspel Monopoly)

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...