maandag 27 december 2010

Rosanne Hertzberger. Racisme 5

Racism is a belief or ideology that all members of a group possess characteristics or abilities specific to that group, especially to distinguish it as being either superior or inferior to another racial group or racial groups.

De Amerikaanse hoogleraar David Stannard wijst erop dat

'there are various ways in which cultures can construct ideologies of degradation, and such ideologies can be, and are, attached to any number of characteristics that serve to socially transform a collection of individuals within a culture into a group.'

En dat is nu precies wat Rosanne Hertzberger in haar stuk in de NRC doet wanneer ze de lezers laat weten dat ze 'in een andere coupé' gaat 'zitten,' zodra ze 'zo’n Mohammed Bouyeri-gewaad... in de tram, in de trein' ziet. Haar racisme verhindert haar een individueel mens te zien, ze ziet slechts een exemplaar van een groep, precies zoals een antisemiet alleen een jood ziet en geen individu. Hertzberger ontneemt de ander zijn/haar menselijke waardigheid en brengt de ander terug tot een cliche, een object voor 'degradation,' zodat een ware multiculturele samenleving inderdaad onmogelijk wordt.

Het publiekelijk uitventen van deze discriminerende ressentimenten toont aan dat bij een niet te verwaarlozen groep in onze samenleving normen en waarden even makkelijk kunnen worden afgeleerd als aangeleerd. In een oogwenk kunnen de zogeheten diepste overtuigingen van een bepaalde cultuur zijn verdwenen en wel omdat er mensen zijn voor wie de normen en waarden nooit een doorleefde werkelijkheid zijn geweest, ze waren slechts aangeleerd, en zolang het politiek incorrect was om ze te laten vallen werd de vorm keurig nageleefd. Nooit heeft dit soort mensen beseft dat die normen en waarden absoluut noodzakelijk zijn om een beschaving te kunnen handhaven. In concreto betekent dit dat we de zwakkeren dienen te beschermen tegen het grove geweld en de macht van de sterkeren. Het was de dichter Lucebert die er op wees dat 'alles van waarde weerloos is', en dus beschermd moet worden door mensen die de waarde van het weerloze respecteren. Die beschaving komt bij de meeste mensen van binnenuit, maar moet bij sommigen telkens weer gekoesterd worden. Met die normen en waarden kan niet mee gemarchandeerd worden, ze dienen net als ademen een onaantastbare waarheid te zijn in het dagelijks bestaan. Maar er is een zeker aantal mensen voor wie een samenleving iets is waarvan men profiteert. Zodra ze er iets voor moeten inleveren dan laat men de normen en waarden al snel vallen. Deze mensen denken dat ze alles en plein publique hardop kunnen zeggen, dat ze groepen mensen kunnen schofferen en criminaliseren. Tot 1945 waren in de christelijke wereld de joden daarvan het slachtoffer, nu zijn het de islamieten, de mensen dus die 'zo’n Mohammed Bouyeri-gewaad,' aanhebben, lui die door Hertzberger worden verafschuwd en daarom door haar vermeden worden door in 'een andere coupé' te gaan zitten.

Dit racisme is onbestrijdbaar, zo meen ik uit de praktijk te kunnen opmaken. Dat komt omdat racisme niet rationeel te bestrijden is, het voltrekt zich namelijk in de troebele wereld der emoties. Het heeft met gecultiveerde angsten en driften te maken. Het kan ook niet politiek bestreden worden, daarvoor ligt het te diep verborgen onder allerlei lagen trauma's, angsten, haat en andere rancuneuze gevoelens. Rosanne Hertzberger is een geval, ze dicht de ander allerlei kwalijke eigenschappen toe louter en alleen omdat ze haar driften naar buiten heeft geprojecteerd. Ze heeft de ander nodig om zichzelf een postuur te kunnen geven, net als de antisemiet de jood nodig heeft om zich een identiteit aan te meten.

14 opmerkingen:

AdR zei

Het bekende gejank van de ultrarechtse brigade, alles op een rijtje: ageisme hoort er ook bij.

Anoniem zei

Ik kreeg dit verzoek. Doorgeven a.u.b.

http://salsa.democracyinaction.org/o/641/p/dia/action/public/?action_KEY=5424

Corrie

Sonja zei

In deze video valt Hertzberg definitief door de mand: http://www.youtube.com/watch?v=RyD6MHz6zqM

Sonja zei

Meer twitter-gelul van Hertzberger:

tja, hij vindt dat het maatschappelijke belang van mijn racisme boven mijn financiële belang gaat.

Ik denk dat die van Houcke een beetje radicaliserende babyboomert is. En je weet nooit hoe die kunnen reageren ;)


In een 'conversatie' met haar debiele volgertje Kaptein Iglo, van het Wilders/Calimero-plaatje. Die is zo eenzaam dat hij op Twitter maar 1 follower heeft.

Anoniem zei

Als ik deze juffrouw was, zou ik slachtofferhulp inschakelen. Wat ik begrijp is dat zij behoorlijk wat trauma's heeft opgelopen. Is het niet door de krakers, de ouderen etc. dan wel door een wit gewaad. Een juffrouw behept met een groot egocentrisch karakter. Als de centen maar bij het goede doel komen, is het niet via flutterige hoerige stukjes, dan wel voor de grap 100 euro vragen voor niets. De grap kunnen we dan wel weglaten. Deze juffrouw heeft dringend hulp nodig om van haar slachtoffervileinheid af te komen. Helaas bestaat er een grote wachtlijst, het schijnt symbolisch te zijn voor deze tijd.


anzi

Anoniem zei

Geeft trouwens wel een inkijkje in de keuken van het NRC. Psychotische flauwekul in combinatie met een ander laag allooi dat een opinie denkt te hebben (ha,ha). Zal wel de manier van Sauer zijn om te bezuinigen.

anzi

Anoniem zei

Iets voor het NRC misschien?
Ik bedoel maar, het ene racisme hoeft het andere niet uit te sluiten.

Zat vandaag in de tram. Ben hevig geschrokken. Er stapte een rabbijn in. Ik moest denken aan al die terreurdaden die begaan werden en worden in naam van zoveel rabbijnen. Ineens werd ik misselijk. Ik ben maar uitgestapt, wilde niet in de tram overgeven. De tram was al genoeg bevuild.

anzi

Sjuul van Dissel zei

Als ze niet zo gevaarlijk was zou ik het hiermee afdoen en hopen dat het toch goed komt met d'r.
http://www.youtube.com/watch?v=Ft13SISR4wg Paul van Vliet 1971

Toen zij nog niet bestond was er nog hoop zal ik maar zeggen. Nu vereist het stoppen van haar niet alleen racistische gegiebel harde maatregelen. Om te beginnen met die krant opzeggen. Maar dan gaat die krant haar punnikwerkjes gratis op het net dumpen. Dus wat te doen?

Anoniem zei

@ryhertzberger Je kunt hem erop wijzen dat een jurk geen rassenkenmerk is. Of je laat hem gewoon raaskallen: hij wordt toch niet gelezen.

Dit is nou precies de dommigheid van dit soort ja, hoe zal ik het zeggen. Schijnbaar gaat er een lijntje van 'er staat geen commentaar, dus de stukken worden niet gelezen'. Probeer dit maar eens aan, hoe zal ik zeggen, duidelijk te maken, dat dit weblog bedoeld is om te lezen.
Gaat dus niet lukken, is maar een heel kort lijntje.

anzi

Anoniem zei

Je hoeft helemaal niets te doen, Sjuul. Het NRC doet het zelf wel. Sauer is dan weer vertrokken naar zijn volgende project. Dat is de SPdrive in hem.

anzi

Sonja zei

Ik gebruik dit weblog ook als naslagwerk. Al schrijft ze honderden columns, dat zal ze nooit bereiken.

Sjuul van Dissel zei

@anzi
Sorry anzi meestal waardeer ik je wel. Stan heeft net uitgelegd dat er vele soorten racisme zijn en nu kukel jij in een ervan. Kan de beste overkomen. De SP kan er niets aandoen dat Derk Sauer ermee sympathiseert. http://nl.wikipedia.org/wiki/Derk_Sauer
Er moet wel wat gedaan worden aan de kwaliteit van de/het nrc-handelsblad. Ze gaat verhuizen naar Amsterdam. Is alvast een beginnetje. Maar in deze tijd van hevig concurrerende media zal ook de nrc er niet aan kunnen ontkomen en zich aan te sluiten bij de intriganten die nou eenmaal altijd het meeste spraakmaken. Rosanne Hertzberger is zo'n voorbeeldige intrigante die precies doet wat de markt vraagt. Bij wie het niet lukt 'om tussen de regeltjes te lezen' omdat er dan niets van overblijft dan alleen haar spelen met vuur.

Anoniem zei

Graag uitleg, Sjuul, ik weet niet wat je bedoelt?

anzi

Anoniem zei

De godvergeten brutaliteit van de nieuwe schedelopmeter. Over de verzetsdaden zoals het kopen van godvergeten scheermesjes. En over as die je 30 jaar later nog kan opscheppen van de plaveien. Smalhout op zijn smalst maar weer. Hij, de grote intellectueel, hij die alles gezien heeft, maakt zich kwaad over Cohen, die de brutaliteit had de moslims met de joden te vergelijken, stel je toch eens voor. En wat weet Cohen nou? Nee, dan Smalhout, van alle markten thuis, weet alles van scheermesjes. De held.


Cohen, moslims en orthodoxe Joden

Deze week publiceerde het weekblad Vrij Nederland een groot interview met Job Cohen, de huidige partijleider van de PvdA. Hij was tot voor kort de burgemeester van Amsterdam. Job Cohen stelde dat de moslims in ons land worden buitengesloten, in het bijzonder door de PVV van Geert Wilders. Hierbij maakte Job de vergelijking met de Joodse bevolking in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. In principe stelt Cohen'dat moslims de nieuwe Joden zijn'. Van alle missers die Job Cohen de laatste jaren heeft gemaakt, is dit tot nu toe de meest pijnlijke.

lees verder:

Telegraaf 19.12.2010

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...