vrijdag 31 december 2010

Rosanne Hertzberger. Racisme 16



De methode van Rosanne Hertzberger om aandacht te trekken is niet nieuw. Ze pikt een groep uit, nooit een individu behalve als die kenmerkend is voor een groep, vervolgens stigmatiseert ze die groep om tenslotte zichzelf de identiteit van slachtoffer te kunnen aanmeten. Het is de oude en beproefde methode van de racist en de antisemiet.


Naar aanleiding van mijn eerste stukje over het racisme van Hertzberger emailde een lezer van mijn weblog deze twitter van haar:


Ik denk dat die van Houcke een beetje radicaliserende babyboomert is. En je weet nooit hoe die kunnen reageren


Ze gaat niet in op mijn beargumenteerde feiten, maar reageert onmiddellijk reflexmatig. Bij gebrek aan argumenten komt ze met ressentimenten aandragen. Ik behoor tot een groep die de rol van het kwaad van haar krijgt toegeschoven. Ik behoor tot de 'babyboomers,' een uiterlijke kenmerk die de betrokkene niet kan veranderen, net zo min als in de ogen van een racist een zwarte wit kan worden of een jood, in de ogen van de antisemiet, ineens een niet-jood kan worden. Rosanne Hertzberger schrijft in een van haar stukjes in NRC:


Mijn generatie betaalt het geluk van de babyboomers


En dit:



Dat jongeren minder solidair zijn is een logische reactie op de linkse waarden van hun ouders... Kun je ook gewoon volledig rationeel en bij zinnen zijn, en tóch tegen meer solidariteit zijn? Kun je vinden, zonder een psychopaat te zijn of een klootzak, dat 52 procent in het hoogste belastingtarief een beetje te veel betrokkenheid is? Dat het importeren van zo’n één miljoen buitenlanders uit pure solidariteit wat ver gaat? Is het denkbaar dat deze generatie niet ziek is, of alcoholistisch, of een lage moraal heeft, maar er gewoon andere normen en waarden op nahoudt? [...] De jeugd vindt familiewaarden en vriendenkring steeds belangrijker, ze zijn vaderlandslievender, er wordt weer meer getrouwd. We vinden dat er gewerkt moet worden, dat men rendabel moet zijn, dat je verantwoordelijk bent voor je eigen carrière en succes. Dat is niet asociaal, dat is een logische reactie in een maatschappij die doordrenkt is met de linkse waarden van hun ouders. [...] Pas als de heilige huisjes van de babyboomgeneratie niet meer absoluut zijn, zal er weer ruimte komen voor het nieuwe geluid van deze veelbelovende generatie.


Hertzberger verwoordt een sentiment dat kennelijk wijder verspreid is, zo maak ik op uit de reacties op haar woede. Reacties als deze: 










Hulde, bloemen, sigaren, telefoonkaarten, Breezers, een standbeeld en een lang en gelukkig leven voor heldin Rosanne Hertzberger, columnist van NRC Next (STUKKEN leuker dan Aaf) en zowaar iemand die het wél snapt. Ik stel voor dat we Rosanne bombarderen tot boegbeeld van de Fuck You Babyboomers-beweging en nu meteen doorpakken: ze kunnen heus wel kapot die babyboomers. Voorwaarts huidige generatie jongeren! Weg met de linkse waarden en het respectfatsoenfascisme! Ruimte voor onze veelbelovende generatie kunnen we ook gewoon maken! Meer in NRC Handelsblad


Wie Rosanne Hertzberger is weet ik verder niet maar ze schrijft wel opinie in NRC Handelsblad die kont schopt. Babyboomers bashen gaat terecht heel groot worden de komende maanden. Babyboomers: de uitzuiggeneratie. Babyboomers: eerst graaien en dan jammeren over twee jaartjes langer werken. Babyboomers: omdat je ook best vier grachtenpanden kunt bezitten. Babyboomers: links zijn omdat het voor jezelf zoveel oplevert. Babyboomers: hebben we toch maar mooi onze zakken gevuld dankzij die verzorgingsstaat. http://www.bbrussen.nl/2009/10/19/kwoot-19-oktober-2/
De schrijver van deze reactie is Bert Brussen. Wie is hij? 
“De gewezen GeenStijl-scribent Bert Brussen, nog altijd bekender onder zijn proletarische pseudoniem Lucasdelinkselul.
“Bert Brussen, een langwerpige jongeman die zich als Lucas de Linkse Lul voorstelt en verbonden is aan de website GeenStijl.nl las enige tijd geleden bij de ledenvergadering van de Amsterdamse PvdA een hoop flauwiteiten voor en hield dat vijftien minuten vol.”
Gerard van Westerloo, NRC-maandblad M
http://www.bbwerkt.com/

Tegen deze haat is geen rationeel argument in te brengen, en wel omdat die haat zelf irrationeel is. Ik stel met nadruk dat ik daarmee niet bedoel dat die haat onverklaarbaar is of volledig ongegrond. Integendeel zelfs. Wat ik bedoel is dat de redelijke reactie van de volgende lezer geen enkele verandering teweeg kan brengen in het gekoesterde slachtofferschap van jonge mensen als Bert Brussen en Rosanne Hertzberger.


Henk, Rotterdam zegt:  oktober 19, 2009 om 19:02 Rosanne Hertzberger


Zij promoveert in de moleculaire microbiologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Ja, ik ben ook een babyboomer, hard gewerkt, mijn kinderen laten studeren en veel belasting betaald.
Ik kan niet dagelijks golfen en ik heb een bescheiden inkomen, want van mijn generatie zijn we niet allemaal rijk wat meestal gesuggereerd wordt.
Maar mevrouw Hertzberger heeft de mogelijkheid om flink wat inkomen te verdienen met haar opleiding waar ik ook aan mee heb betaald.
Oh ja, ik ben op 15 jarige leeftijd begonnen met werken.
Dus niet zo huilen, en ik vind het een schande om zo te reageren.
Groeten Henk
Henk uit Rotterdam beseft niet dat rationele argumenten in dit geval niet werken. We hebben namelijk te maken met irrationele ressentimenten die de opvattingen bepalen van een deel van de Nederlandse bevolking. Ressentimenten die niet vanuit het niets zijn ontstaan, maar die het product zijn van de maatschappij die wij hebben geschapen. Uit hun houding blijkt dat Hertzberger en Brussen uit een milieu komen dat er niet in is geslaagd hen gemeenschapszin bij te brengen. Zij komen voort uit een generatie ouders die gedreven werd door brandende ambitie. Zowel vader als moeder waren te druk bezig carriere te maken om zich voldoende bezig te houden met de opvoeding van hun kinderen. De kinderen die bij de status van gezin hoorden moesten zichzelf maar opvoeden of de televisie moest dat doen. Vooral het geschoolde sociaaldemocratisch milieu met zijn zogeheten progressieve opvattingen wilde alles ineens, en had niet door dat de kinderen dwars door het opportunisme en conformisme van hun ouders heen keken. Vandaar dat zij nu door hun kinderen worden aangevallen en 'dat jongeren minder solidair zijn is een logische reactie op de linkse waarden van hun ouders.'
Het ironische is nu dat deze kinderen als twee druppels water op hun ouders lijken, even ambitieus en asociaal zijn, en nog hypocrieter en onbeschaafder. En zo herhaalt de geschiedenis zich. Mijn generatie laat inderdaad een puinhoop achter voor de generatie van Rosanne Hertzberger en wel omdat mijn generatie teveel met zichzelf bezig was. Toen het eenmaal het pluche had geroken was mijn generatie even conformistisch als de conformist uit Alberto Moravia's gelijknamige roman. En dat heeft haat gekweekt bij een deel van de jongeren uit de middenklasse. En vandaar dat het racisme van Rosanne Hertzberger en haar stigmatiseren van groepen mensen de enige uitlaatklep lijkt te zijn geworden voor bevoorrechte jongelui die teruggrijpen op kleinburgerlijke opvattingen en zichzelf alleen maar kunnen zien als slachtoffer van de werkelijkheid. Hertzberger is even egocentrisch als het milieu waaruit zij voortkomt. Het enige verschil is misschien dat zij niet langer meer pretendeert kosmopolitisch te zijn maar met een zekere trots provinciaals is. En dit alles in een tijd waarin de globalisering nergens meer stopt. Nu zien we de volgende chaos van iemand als 'generatieexpert'  Aart Bontekoning: 

Prima dat de babyboomers langer doorwerken, als ze jongere generaties maar hun rol laten spelen op de werkvloer. Worden jongeren ingepast in bestaande cultuurtjes, dan dreigt stilstand...
Aart Bontekoning, organisatiepsycholoog en generatieexpert

http://www.trouw.nl/opinie/podium/
article3351467.ece/Jongere_generaties_verdienen_meer_ruimte_dan_ze_nu_krijgen_.html


Meer over het groepsdenken van de Hertzberger's in een volgend stukje. Dan meer over de rancune van de  'Fuck You Babyboomers-beweging en nu meteen doorpakken: ze kunnen heus wel kapot die babyboomers.' 


9 opmerkingen:

AdR zei

Dat jongeren minder solidair zijn is een logische reactie op de linkse waarden van hun ouders...

Niet te geloven dit alles. Ik weet wel dat het krantje waarvoor zij schrijft ook geen aandacht van belang besteeddt aan de studentenopstand in Italië, Engeland, Ierland, Frankrijk, Griekenland, Oostenrijk - wie volgt - Nederland niet zo te zien...

Juist omdat haar wereld en die van haar krantje niet groter mag zijn dan Wildersland zal zij wel de kans krijgen te vangen voor haar schijfsels in die krant.
Nederland is langzamerhand een land om bang voor te zijn. Hoe hard zal het ontwaken uit deze Jansalieroes worden?

Anoniem zei

Dus daar gaan we weer!

De geschiedenis herhaalt zich!
De geschiedenislessen van deze zgn "intelellectuelen"tonen bij dezen één ding ...Dat men niets van de geschiedenis geleerd heeft.

Een verderdenkend persoon.

Anoniem zei

"Dat het importeren van zo’n één miljoen buitenlanders uit pure solidariteit wat ver gaat?". Waar heeft ze het over?

Maar verder toch een goed teken dat een 24-jarige zich zorgen maakt over het belastingtarief van 52%. Daar moet wel een gezond wereldbeeld achter zitten.

eGast

AdR zei

O js, dat zal wel mijn babyboomertschap zijn dat opspeelt: vertrouw niemand die zich opwerpt als "woordvoerder van haar generatie".

Als ik haar moet geloven sprak Wiegel voor de mijne - maar die zal ze wel als van haar generatie beschouwen.

Sjuul van Dissel zei

"Het ironische is nu dat deze kinderen als twee druppels water op hun ouders lijken, even ambitieus en asociaal zijn, en nog hypocrieter en onbeschaafder. En zo herhaalt de geschiedenis zich......." zegt Stan.
"Maar mevrouw Hertzberger heeft de mogelijkheid om flink wat inkomen te verdienen met haar opleiding waar ik ook aan mee heb betaald.
Oh ja, ik ben op 15 jarige leeftijd begonnen met werken........" zegt Henk.

Rosanne Hertzberger, vertegenwoordigd de volgende generatie die op zoek is naar rechtvaardigingen om MIJ (nee niet mijn generatie) te mogen bestelen. Lozers als IK (ja ben ook met 15 jaar begonnen met werken) hebben het geheel aan zichzelf te wijten. Nou weet je wat, zolang ik nog kracht in me donder heb, zal ik me daarmee verdedigen. Woorden zijn niet toereikend gebleken tegen zulk redeloos ressentiment die van generatie op generatie wordt doorgegeven. En waarvan ik de dupe zou moeten zijn? Ik ben er klaar mee. Wat me te na komt krijgt voortaan evengrote schade.

Sjuul van Dissel zei

Als ik het niet dacht; http://www.youtube.com/watch?v=_2FRn33iBgI&feature=player_embedded

Anoniem zei

Ze is een ettertje. Hetzelfde verhaal maar weer. Leiden etc. Ditmaal gaan we over op het exotische. Volgens mij is dit een achterhaalde term. Wat men vroeger exotisch noemde heet nu vieze zwarte, geite(n)neuker, terrorist, haatbaard, achterlijke, profiteur, gelukzoeker (wat is hier verkeerd aan?) jurkendrager etc. Etter blijft etter, vroeger aterling. Niks exotisch aan.

Hertzberger:


Ik heb geen allergie. Gluten, suiker, vlees, vis, noten, zuivel, ik eet het allemaal op. Op het WK debatteren in Ierland kreeg ik een badge met een streepjescode. Ik moest hem ten alle tijden om mijn nek houden, anders zou alles in de soep lopen. Op de badge stond: debater, Leiden, the Netherlands, regular diet. Er was niets bijzonders aan mij. Het enige wat een beetje bijzonder aan mij is, is dat ik joods ben. Mijn in Nederland oh zo exotische joods-zijn verbleekte echter snel toen we kennismaakten met de ultraorthodoxe Israëlische debaters.


Een stukje van Herztberger in de Mare van januari 2009, jawel, Leids Universitair

anzi

Anoniem zei

Vanaf gisteren regelmatig tafeldame in het DWDD-theater.......................

Anoniem zei

Op haar website natuurlijk weer kritiek op de bezuinigingen op defensie,"net nu Al-Qeada voor de deur staat van de NAVO" en de "arabische lente zich al jaren op de stoep van Europa afspeelt" "Europa leunt maximaal op de Verenigde Staten, is intern diep verdeeld, was eerder nauwelijks bereid om troepen te leveren tijdens missies en heft nu zelfs grote delen van die troepen op." "Aan de Amerikanen vragen we nog een beetje geduld"etc etc.......Dat zo'n dame uberhaupt mag schrijven in de NRC.......http://www.rosannehertzberger.nl/