vrijdag 19 november 2010

Kalahari Bosjesman

SURVIVAL INTERNATIONAL PERSBERICHT

19 november 2010



Kalahari Bosjesman doet beroep op Afrikaanse Commissie voor Mensenrechten

Moeti’s grootmoeder Xoroxloo overleed door
uitdroging. © Survival
Smith Moeti, een Bosjesman uit het Botswaanse Centraal Kalahari Natuurreservaat, reisde eerder deze maand af naar Gambia om hulp te vragen aan de Afrikaanse Commissie voor Mensenrechten. Moeti beschreef tijdens een internationale conferentie van de Commissie dat de Bosjesmannen geen toegang hebben tot water en dat ze erg te lijden hebben onder de manier waarop de Botswaanse regering hen behandelt.

‘De regering weigert ons te voorzien van voedselpakketten en wil ons geen jaagvergunning verlenen… Als we vlees willen eten, moeten we jagen zonder vergunning… Als we worden betrapt, worden we vaak mishandeld door de wildbeheerscouts’, vertelde Moeti aan de Commissie. ‘We leven al duizenden jaren in de Kalahari. We gebruiken geen geweren. Zolang we genoeg water en voedsel hebben, hebben we haast niets nodig van de regering’, voegde hij toe.

Moeti las ook voor uit een brief die zijn ouders hem stuurden vanuit het reservaat: ‘We zijn in de steek gelaten. Dorst en honger achtervolgen ons en zelfs onze gezondheid is in gevaar. Vraag daarom de internationale gemeenschap om ons te steunen.’

Moeti’s grootmoeder, Xoroxloo Duxee, overleed door uitdroging en uithongering in 2005. Dit gebeurde nadat de regering het reservaat had geblokkeerd en gewapende bewakers de Bosjesmannen ervan weerhielden om te jagen, te verzamelen en om water te winnen.

Moeti, die een masteropleiding volgt in de Botswaanse hoofdstad Gaborone, werd bijna belemmerd tijdens zijn reis naar Gambia. Botswaanse functionarissen hadden de politie van Johannesburg Airport geadviseerd Moeti niet te laten reizen, omdat zijn ‘paspoort kwijt was’.

Survival International strijdt al jaren voor het recht van de Bosjesmannen om te mogen leven op hun eigen land. Ondanks dat het Hooggerechtshof besloot dit recht te bevestigen in 2006, doet de Botswaanse regering er alles aan om de Bosjesmannen kwijnend in de hervestigingsdorpen te houden, die ook wel ‘plaatsen van de dood’ genoemd worden.

De regering verbood de Bosjesmannen te jagen en blokkeerde de toegang tot water. Intussen stond de regering het ecotoeristische bedrijf Wilderness Safaris toe om een luxe safarilodge met zwembad te bouwen en staat zij op het punt het startsein te geven voor een diamantmijn, die enorme hoeveelheden water nodig heeft om te kunnen opereren.

Survival roept op tot een boycot van Botswaanse diamanten en toerisme naar Botswana, totdat de vervolging van de Bosjesmannen door de Botswaanse regering stopt en ze eerlijk behandeld worden.




Om het bericht online te bekijken: http://www.survivalinternational.nl/nieuws/6695

1 opmerking:

Anoniem zei

Gem Diamonds bullish on securing Gope licence

STAFF WRITER
Gem Diamonds is hopeful that it would be able to secure a mining licence for the prospecting rights held by its 100 percent-owned subsidiary, Gope Exploration, in the Central Kalahari Game Reserve.

"Negotiations for the licence are ongoing and should be completed by the end of the year," Gem stated in a statement accompanying its third quarter update. Gope has a resource of 20,5-milliion carats with an average one site value of $3,3-billion

zie www.mmegi.bw 19.11.2010

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...