vrijdag 12 november 2010

Arie Elshout van de Volkskrant 12



Nadat Arie Elshout eerst heeft beweerd dat er in feite geen westerse sociale of politieke daden 'het moslim-terrorisme' hebben gestimuleerd, concludeert hij dit:

Het sterkt me in het besef dat we wat de wortels van het moslim-terrorisme betreft niet moeten zwichten voor de verleiding van gemakkelijke verklaringen. Voor de diepere oorzaken moeten we waarschijnlijk wachten op historici met meer afstand tot het onderwerp.


Wat opvalt is de verholen suggestie in zijn betoog die diametraal staat tegenover de beargumenteerde gedachte. Op die manier worden de sentimenten bespeeld en zien we hoe een simplistische vooroordeel het complexe oordeel vervangt. Dit soort opiniemakers doet me altijd denken aan de uitspraak van Kundera dat

op grond van de dwingende noodzaak te behagen en zo de aandacht van het grootst mogelijke publiek te trekken, de esthetiek van de massamedia onvermijdelijk die van de kitsch [is] en naarmate de massamedia ons gehele leven meer omsluiten en infiltreren, wordt de kitsch onze dagelijkse esthetiek en moraal.

Serieuze analisten van naam en faam zullen nooit beweren dat de langdurige Europese en Amerikaanse sociale en politieke interventies in het Midden Oosten geen doorslaggevende rol hebben gespeeld in de opkomst van het Arabisch en Iraans verzet tegen de westerse terreur. Integendeel zelfs, ze stellen dat het westers geweld een belangrijke voedingsbodem is van 'moslim-terrorisme.' Ik raad Arie dan ook aan de volgende boeken te lezen die hem op weg kunnen helpen een beter begrip te krijgen van het onderwerp waarover hij opinies uitvent:


*Blowback. The Costs and Consequences of American Empire. Chalmers Johnson.

*Overthrow. America's Century of Regime Change from Hawaii to Iraq. Stephen Kinzer.

*Devil's Game. How the United States Helped Unleash Fundamentalist Islam. Robert Dreyfuss.

*Imperial Overstretch. Roger Burbach & Jim Tarbell.

*Imperial Hubris. Why the West Is Losing The War on Terror. Michael Scheuer.

*Killing Hope. William Blum.

*Failed States. The Abuse of Power and the Assault on Democracy. Noam Chomsky.

*Iran. A People Interrupted. Hamid Dabashi.

*Treachurous Alliance. The Secret Dealings of Israel, Iran, and the U.S. Trita Parsi.

Al deze gezaghebbende Amerikanen hebben gedocumenteerd aangetoond hoe contraproductief het westerse geweld in het Midden-Oosten is geweest en nog steeds is, met als gevolg dat de Verenigde Staten nu opgezadeld zit met twee oorlogen die het kan niet kan winnen, maar waarmee het zichzelf niet alleen moreel maar ook financieel en politiek failliet heeft gemaakt. Bovendien is 'het moslim-terrorisme' alleen maar toegenomen, zoals uit alle officiele onderzoeken blijkt. Allemaal feiten die Elshout verzwijgt.

Wat deze opiniemaker doet is vrij simpel, hij probeert opzettelijk een historisch bewustzijn te vernietigen door het te doen voorkomen dat de geschiedenis niet verder reikt dan het nu, de actualiteit. En zodra hij dat gedaan heeft concludeert Arie dat

voor de diepere oorzaken

van het 'moslim terrorisme' we

waarschijnlijk [moeten] wachten op historici met meer afstand tot het onderwerp.

Zo raadselachtig is dit verschijnsel in zijn ogen dat alleen toekomstige generaties kunnen begrijpen wat er aan de hand is. Ondertussen heeft hij wel dit fenomeen gedefinieerd als 'moslim-terrorisme'. Met andere woorden, zo raadselachtig is het nu ook weer niet. Volgens Elshout komt dit terrorisme dus in elk geval voort uit de islam, en heeft het niet te maken met sociale of politieke oorzaken die door ons op gang zijn gebracht. En dit negatieve beeld van de islam is precies wat hij wil oproepen, zo werkt deze Volkskrant-opiniemaker op zijn beurt mee aan de veelal racistische haat tegen de moslims. De gluiperige suggestie, het gefluister in het donker, het halve woord, daar moet dit slag rechtse publicisten het van hebben. Bij de Volkskrant is een groepje ontstaan van dit soort oudere blanke mannen die gedreven door ressentimenten de toon van de krant bepaalt. Bewust werken ze ook vanuit commerciele motieven mee aan het vergroten van de chaos, en beweren ze precies het tegenovergestelde van wat deskundigen als Robert Dreyfuss aantonen, te weten

there is an unwriten chapter in the history of the Cold War and the New World Order that followed. It is the story of how the United States -- sometimes overtly, sometimes covertly -- funded and encouraged right-wing Islamist activism. Devil's Game attempts to fill in that vital missing link... There is no question that the U.S. support for the mujahideen, most of which went to the hard-core Islamists, was a catastrophic miscalculation. It devastated Afghanistan itself, led to the collapse of its government, and gave rise to a landscape dominated by warlords, both Islamists and otherwise. It created a worldwide network of highly trained Islamist fighters from a score of countgries, linked together and roughly affiliated to Osama bin Laden's soon-to-be established Al Qaeda organization.

Maar dit zult u nooit lezen in de columns van Arie Elshout en de zijnen omdat ze dit soort boeken nooit lezen. Zo simpel is het vaak ook nog eens. Dit soort opiniemakers schrijft alleen elkaars meningen over. En ondertussen gaat de geschiedenis haar eigen gang en wordt de chaos almaar groter. En geen dader die zich verantwoordelijk voelt.


In 1998 verklaarde Zbigniew Brzezinski, de Nationale Veiligheids Adviseur onder president Carter tegenover het Franse weekblad Le Nouvel Observateur dat de Verenigde Staten voorafgaand aan 1980 de voormalige Sovjet Unie bewust had geprovoceerd om Afghanistan binnen te vallen door in het geheim islamitische extremisten in dat land financieel en militair te steunen, waardoor ze een gewapende strijd tegen de pro-Sovjet regering konden beginnen. Op de vraag of hij daar nu geen spijt van had, antwoordde Brzezinski:

Spijt waarover? Die geheime operatie was een uitstekend idee. Het had als resultaat dat de Russen in de Afghaanse val trapten en wil je dat ik dat betreur? De dag dat de Sovjets officieel de grens waren over gestoken, schreef ik aan president Carter, in essentie: ‘We hebben nu de gelegenheid om de USSR zijn eigen Vietnam Oorlog te geven.'

Deze geopolitieke strategie kostte een miljoen Afghanen het leven, maakte drieënhalf miljoen Afghanen tot vluchteling en verwoeste de infrastructuur van het toch al arme land, en luidde het begin in van het huidige zogeheten 'moslim-terrorisme'. Terreur roept altijd contra-terreur op, maar geen woord daarover in de opiniestukken van de woordvoerders van de macht. Arie kijkt wel uit. Hij beweert liever

dat wat betreft

'het moslim-terrorisme als een gevolg van een oorzaak,' we '

wel een gevolg [hebben], maar geen oorzaak.'

Het staat er echt. Het islamitisch gewelddadig verzet voldoet niet aan de natuurwet van oorzaak en gevolg, dit volledig in tegenstelling tot het westerse geweld dat maar al te vaak wel degelijk verklaarbaar en zelfs gerechtvaardigd is in de ideologie van Arie Elshout.

6 opmerkingen:

Lucas zei

Moslimterrorisme?

Colombian FARC rebels, al-Qaeda joining forces to smuggle cocaine into Europe, says DEA

Tuesday, January 5th 2010, 1:06 PM

Al Qaeda thugs and drug-dealing Colombian guerillas have formed “an unholy alliance” to traffic cocaine through Africa into Europe, a Drug Enforcement Administration official said.

In an alarming move, the Revolutionary Armed forces of Colombia, or FARC, have enlisted the aid of Muslim terrorists - including Al Qaeda – to smuggle cocaine through increasingly unstable West Africa, as European countries have become more adept at intercepting and disrupting smuggling operations through their ports.

"In the mid- to late-1990s when the Europeans became better at maritime interdiction, off the coasts of Portugal and Spain for example, traffickers started moving their routes southward. So the next progression was to Western Africa," Jay Bergman, the DEA director for the Andean region of South America, told Reuters.

"As suggested by the recent arrest of three alleged Al Qaeda operatives, the expansion of cocaine trafficking through West Africa has provided the venue for an unholy alliance between South American narco-terrorists and Islamic extremists," he said.

The three alleged Qaeda henchmen were arrested in December after plotting to smuggle drugs to raise money for jihad.
http://www.nydailynews.com/news/world/2010/01/05/2010-01-05_colombian_farc_rebels_alqaeda_joining_forces_to_smuggle_cocaine_into_europe_says.html

Anoniem zei

In die catogorie dus, de stijl van randdebielen vindt dit geweldig. VK door clubje van achterlijkheid aangeprezen. Dan weet je het wel.

Volkskrant plaatst mega-cartoon Kurt Westergaard
Sommigen zullen het een onnodige provocatie noemen, anderen een statement dat in deze tijden juist zo broodnodig is. Feit blijft dat de altijd fatsoenlijke Volkskrant heeft besloten vandaag meerdere Kurt Westergaard cartoons af te drukken. Wij vinden dat moedig. Dat is ruggengraat tonen. Karakter. Niet zwichten voor de haatbaarden dezer wereld maar zeggen: als wij Kurt Westergaard cartoons af willen drukken dan DOEN we dat, en wel in full color over de gehele pagina! Ha! Schijt aan de gekwetsten, peop aan de overkoepelende organen want wij hebben onze eigen ombudsman. Ja mensen, het mag best een gezegd worden. Ook dat is de Volkskrant. Berichten van Marokkaanse krantenbezorgers die de krant weigeren te bezorgen hebben ons nog niet bereikt maar dat zal wel een kwestie van tijd zijn. Ook de caissières die het ding niet af willen rekenen zullen later vandaag vanzelf wel opduiken. Maar dat maakt de Volkskrant niet uit. Chapeau chapeau chapeau Volkskrant, wat zijn jullie toch goed bezig! HIER een digitale fotokopie van de bewuste cartoons. Gedurfd!

Bij club voor randdebielen Geen Stijl (niks dus)

anzi

Anoniem zei

o=e

anzi

Sonja zei

@Lucas, en dat is niet zo maar een Amerikaans pulpmagazine, maar het is een bericht van onze kwaliteitspers, het persbureau Reuters.

Sonja zei

Dezelfde DEA persoon Jay Bergman heeft in juli een heuse drugssmokkel-onderzeeboot ("true drug submarine") !!! gevonden. Ze hebben er zelfs een foto van. Een foto waarop iedereen kan zien dat het totaal onmogelijk is voor een onderzeeboot om in dat moeras !!! zelfs maar een meter vooruit te komen. Laat staan in elkaar gelast kan worden

"The advent of the narco-submarine presents new detection challenges for maritime interdiction forces. The submarine's nautical range, payload capacity and quantum leap in stealth have raised the stakes for the counter-drug forces and the national security community alike."

"presents new detection challenges for maritime interdiction forces" -> hiep hoera voor de militaire industrie.

Lucas zei

Rand Beers loog over link tussen Al Qaeda en FARC

Rand Beers is topmedewerker van het US State Department en niet vies van een potje liegen. Beers had onder ede verklaard dat de Colombiaanse FARC-guerrilla in Afghanistan trainingskampen bemande voor Al Qaeda-strijders van Bin Laden. Met die leugen wou Beers de guerrilla in een slecht daglicht stellen en zo een klacht onderuit halen die 10.000 Ecuadorianen hadden ingediend tegen DynCorp. Deze Amerikaanse 'firma' sproeit in het kader van de zogenaamde 'war on drugs' ontbladeringsmiddelen boven FARC-gebied, op de grens tussen Colombia en Ecuador. Met alle gevolgen vandien voor de bevolking. Beers kon echter geen enkel zinnig argument verzinnen om zijn bewering hard te maken en moest uiteindelijk toegeven dat het verhaal uit de lucht gegrepen was. De vuile oorlog van de VS tegen de FARC-guerrilla blijft desondanks gewoon doorgaan.
http://archivesolidaire.org/scripts/article.phtml?section=A2AAAGCB&lang=2&obid=15314

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...