dinsdag 5 oktober 2010

Cor Speksnijder van de Volkskrant

Leest u dit eens, Volkskrant-journalistiek:


Terreurplan gesmeed in Hamburg

Van onze verslaggever Cor Speksnijder op 04 oktober '10, 22:35, bijgewerkt 05 oktober '10, 08:51
9 augustus: politiemensen in Hamburg sluiten de Taiba-moskee. Er zouden jihadisten worden gerecruteerd. (EPA)
AMSTERDAM - Islamitische extremisten uit Hamburg hebben plannen gesmeed voor gecoördineerde terreuraanslagen in Europese steden. Dat is onthuld door een in Afghanistan opgepakte jihadist. Volgens CNN was diens getuigenis aanleiding voor de Amerikaanse waarschuwing aan reizigers om waakzaam te zijn in Europa.
De Amerikaanse nieuwszender heeft van zegslieden bij Westerse inlichtingendiensten vernomen dat de terreurplannen zijn verraden door Ahmed Sidiq (36), een Afghaan met de Duitse nationaliteit. Hij werd in juli gearresteerd in Afghanistan en is ondervraagd op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Bagram.

Aanvallen in grote Europese steden

Siddiqi zou zijn Amerikaanse ondervragers hebben verteld dat er plannen zijn beraamd voor aanvallen in grote Europese steden en in vertrek- en ontvangsthallen van grote luchthavens. Het zou gaan om min of meer gelijktijdige acties van kleine groepen terroristen, bewapend met lichte vuurwapens – in de stijl van de aanslagen in het Indiase Mumbai, twee jaar geleden. Bij die terreurexplosie vielen meer dan 170 doden.
Amerikaanse en Europese autoriteiten vrezen dat de terroristen, ondanks het uitlekken van hun plannen, toch zullen proberen de aanslagen uit te voeren. De voorbereidingen hebben, in de woorden van een Amerikaanse functionaris, een ‘zorgwekkend niveau’ bereikt.

10 geestverwanten

Siddiqi maakte deel uit van een groep van zo’n tien geestverwanten, die vorig jaar vanuit Hamburg naar het noordwesten van Pakistan was getrokken om zich aan te sluiten bij de strijd tegen de buitenlandse troepenmacht in Afghanistan. In Pakistan zou hij een commandant van Al Qaida hebben ontmoet die hem voorhield dat Osama bin Laden wilde dat er aanslagen in Europa zouden volgen.
De jihadisten waren volgens Duitse functionarissen gerekruteerd in de Hamburgse Taiba-moskee. Ondanks de aandacht van de Duitse inlichtingendienst voor het gebedshuis, konden de strijders in spe ongehinderd naar Pakistan vertrekken.
Dat is 'onthuld'? Hoe weet de Volkskrant dit allemaal zo zeker? Dat weet de krant niet zeker, maar aangezien deze informatie verkregen zou zijn van iemand die op de Bagram basis is verhoord, gaat verslaggever Cor Speksnijder in Amsterdam ervan uit dat dit allemaal klopt. Zoals bekend worden op deze Amerikaanse militaire basis mensen gemarteld. Daarom worden ze naar juist deze basis overgebracht. In plaats van dat de Volkskrant onafhankelijk bericht, lepelt men alle geheime dienst informatie klakkeloos op. Dat heet journalistiek bij de Volkskrant. Misschien is het allemaal waar, misschien is het niet waar. Dat weet alleen de gemartelde. 

1 opmerking:

Sonja zei

Cor Speksnijder dan ook maar naar Bagram om uit te zoeken wat er waar is aan zijn mening?

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...