dinsdag 24 augustus 2010

Hans de Clercq Ressentimenten 5

Naar aanleiding van onder andere mijn reactie op Hans de Clercq en zijn reactie op mij kreeg ik deze reacties onder andere in hoofdletters om het beweerde kracht bij te zetten:








peterflik zei





WAT EEN TOTAAL ONZINNIGE DISCUSSIE, ONBELANGRIJK, OVER NIKS, OVER EGO'S, BAH,
Peter Flik



Sonja zei





Ik maak ze wel vaker mee, mensen die 'buigen als het riet in de wind' verkeerd begrijpen, en vertalen naar 'alles van me af laten glijden'.



Hans zei




Ja hoor Stan, 't is goed met je. Wat ben je toch een mierenneuker. Dus als ik geschreven had 'Als ik als vanouds, zoals zovele collega's met mij deden, de Mening van Cor Galis zou schrijven', o.i.d., dat het dan in orde was geweest? Je wilt werkelijk beweren dat ik de indruk gewekt heb of heb willen wekken als enige en exclusief de teksten voor Cor te schrijven? Doe niet zo bespottelijk. Dan heb je óf een stevige portie zand in je ogen of je bent opzettelijk onwelwillend. Ik houd het op het laatste.

Opmerkelijk overigens dat je niet reageert op mijn uitleg dat ik bij de VPRO wegging wegens ziekte en niet omdat ik 'niet gevraagd werd om klussen te verrichten', zoals jij suggereerde. Inplaats van een ridderlijke reactie, die gezien jouw insinuatie wel op z'n plaats was geweest, laat je het liggen maar pik je er twee, drie dingetjes uit waar je iets over te zeuren hebt en hamert weer op het aambeeld van je gelijk.

Je bent een boosaardig man, Van Houcke. Meer kan ik er niet van maken. Voordeel van deze polemiek (wat het natuurlijk niet is, het is gewoon ordinair afzeiken) is, dat jij nu onverbloemd de gelegenheid hebt jezelf op de borst te kloppen als iemand die wél merkbare sporen in de journalistiek hebt achtergelaten. Fijn voor je! En fijn voor je dat je morgen naar Nashville Tenessee vliegt om een aantal interessante mensen te interviewen. Fijn voor je dat je zoveel boeken hebt geschreven (die nogal eens kansloos verramsjt worden, begreep ik). Fijn voor je, alles is fijn. Of je er uiteindelijk een beter mens van bent geworden, kan alleen jij beoordelen.

En wat AJ Heerma van Voss (met dubbel s) betreft, mijn terugkeer 'volstrekt uitgesloten'? in mijn archief zijn brief met daarin 'Ik stel voor dat je na terugkomst weer langskomt om de VPRO-mogelijkheden te bespreken. Het zou vreemd zijn als je kennis & ervaring niet goed van pas zouden komen op Radio 5 of Radio 1.'

Ja beste kerel, sorry, iets anders kan ik er toch echt niet van maken.

Sterkte verder, met leven en carrière en het achterlaten van merkbare sporen. En wat verdere stukjes hier tegen mij betreft, frankly, my dear, I don't give a damn.

18 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik begrijp de functie van dit weblog niet zo goed. Van her en der meningen van anderen plukken en met paste/copy op je eigen weblog plaatsen. Wonderlijk. Stan was vroeger al berucht om zijn neiging tot epigonisme Kennelijk is daar niet veel aan veranderd.'

Jij leest zijn woorden als minachting Stan en betaalt hem met gelijke munt terug. Dit is de bron van ieder conflict, groot of klein.

jan

stan zei

nee jan. ik bestrijd de rancune die nederland steeds meer in zijn greep krijgt. ik doe dat door terug te praten, de taal te analyseren, motieven tegen het licht te houden. het is het enige dat ik kan doen. niet alles is hetzelfde.
stan

Lucas zei

Ontelbaar veel bommen en granaten en tweehonderd stokslagen

De Taliban hebben een 28-jarige man en een 23-jarige vrouw gestenigd omdat ze overspel gepleegd zouden hebben. De man (getrouwd) en de vrouw (verloofd) werden op verzoek van hun families gearresteerd. Ze zouden bekend hebben samen te hebben geslapen, en op basis daarvan zijn ze ter dood gebracht. Het stel moest, de handen op de rug gebonden, in een open veld staan, waar omstanders hen met stenen doodgooiden. Eerder deze maand executeerden de Taliban een zwangere weduwe wegens het hebben van een buitenechtelijke relatie. De vrouw (40) kreeg eerst tweehonderd zweepslagen, waarna zij drie keer door het hoofd werd geschoten.
Vraag: hoelang blijft de wereld werkloos toezien bij zoveel krankzinnig onrecht?
http://hanslcv.wordpress.com/

Anoniem zei

Afschuwelijk natuurlijk, maar ik bedoel maar, staat er ook iets over in w.b. het tolerante Israel?

anzi

Sonja zei

@Lucas
De eerste zinnen die ik lees op http://hanslcv.wordpress.com/:

"Wat is de functie van getallen in berichtgeving? Anders gezegd: hoe verhouden getallen zich tot de boodschap die zij illustreren, en hoe interpreteren wij ze?
In het ene geval is het getal 2 schokkend, in het andere halen we bij een veelvoud daarvan onze schouders op. De context bepaalt de impact."

Sonja zei

De Clerq vraagt zich af: "hoelang blijft de wereld werkloos toezien bij zoveel krankzinnig onrecht?"

Wat stelt Hans de Clerq voor? Handen uit de mouwen en bom erop? Dat "de wereld" - waarmee hij, neem ik gemakshalve aan, het beschaafde Westen bedoelt - die mensen wel eens even zal gaan leren wat 'recht, vrede en democratie' is?

Bovenaan staat het log staat "De context bepaalt de impact.". Maar hier ontbreekt juist alle context. We weten niet eens over welk land het gaat, wanneer het is gebeurd, we weten niet welke bron is gebruikt, dus kunnen we ook het waarheidsgehalte ervan niet peilen. Nee, in de moderne massamedia ontbreekt juist altijd de context, anders kan het haar werk niet doen. De moderne massamedia informeert niet, maar het stuurt. Zoals bijvoorbeeld Israël altijd "vergeldingsaanvallen" doet. Bij die boodschap kan geen context worden gebruikt.

Voor de inval in Irak gonsde het ook: "hoelang blijft de wereld werkloos toezien bij zoveel krankzinnig onrecht?" Toen bleek dat er geen massavernietigingswapens waren, was Saddam Hoessein zo'n wrede dictator, dat het toch maar goed was dat, even (jawel) de getallen uit het blote hoofd, er 1 miljoen Irakezen zijn omgekomen en 4 miljoen Irakese displaced persons zijn. Dat gebeurt er namelijk wanneer "de wereld" "recht" gaat doen.

Sonja zei

De getallen over Afghanistan ken ik niet, maar ik heb wel eens gelezen dat er daar de laatste 20 jaar iets van 5000x Hiroshima op gegooid is aan bommen. Prima playground en dikke winsten voor de wapenindustrie die door de belastingbetaler betaald worden. Daarnaast: waarom bestaat de Taliban? Zoek het eens op Hans, informatie genoeg hierover. Kijk, dan begin je context te krijgen. Hans de Clerq verwart 'impact' met sensatie.

Nee, wat hij schrijft over de Taliban is, afgezien van de vraag of geen propaganda betreft, te vergelijken met iets in brand steken en vervolgens roepen hoe erg brand wel niet is, en zich machteloos afvragen wat we gaan doen om die onbeschaafde en wrede brand de wereld uit te bannen.

Toch staat bovenaan zijn log iets veelbetekenends. Zo belangrijk dat we een context hebben voor dat log. En het is goed om die te doorzien.

"de laatste Amerikaanse gevechtstroepen zijn teruggetrokken uit Irak. Er vielen 4419 Amerikaanse doden."

Jawel, in Irak vielen 4419 Amerikaanse doden, en in Vietnam sneuvelden 58.156 Amerikanen, voegt hij toe ter vergelijking. Dat zijn getallen die Hans de Clerq belangrijk vindt. En dat is de context, als je hem ziet, waarin we zijn log moeten plaatsen.

Sonja zei

"officials in the north of the country were detailing a killing that Amnesty International described as the first confirmed stoning in the country since the fall of the Taliban regime in 2001."

Het bericht over de steniging komt van Amnesty dus mag je aannemen dat het waar is, maar voorzichtigheid is geboden, want de informatie komt van een "official", een van de districtshoofden die zoals we weten bestaan uit corrupte warlords, die wij, de 'rechtbrengers', op die posten hebben gezet.

Anoniem zei

De nauwelijks verholen minachting van De Clercq tegen gemarginaliseerde islamieten is denk ik de voornaamste reden dat hij een gram tegen mij koestert. Ik walg namelijk van deze mentaliteit.

Ik ook, zwaar kut, neem mijn excuses terug.

anzi

Sjuul van Dissel zei

De functie van getallen in een context is om de voor een moment bevroren tijd tijdens de ontwikkeling van die context in een nieuwe context met nieuwe getallen in die context weer te geven. Die bevroren tijd voor een moment te reflecteren waar tijdens zich op hetzelfde moment zich een Droste effect manifesteert dat deelneemt aan de ontwikkeling van die context in een nieuwe context met nieuwe getallen in die context.... weergegeven.
Ongeveer zoals dit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mandelbrotverzameling
En dit: http://www.youtube.com/watch?v=yml1lwsO6Zs&feature=channel
Maar in de werkelijkheid is het te wegen. 380.000.000 eieren is +/- 25 ton struis. 1 oorlogsdode is een bevroren druppel bloed in een oceaan van vergoten bloed die ingezogen in zijn doel het begin en eind is van alles een Black hole. Holistisch gezien is 1 gemartelde en gedode mens een Universum op zich. Een levende mens is nog in ontwikkeling.

Anoniem zei

Jezus, Sjuul!

anzi

Lucas zei

Is bezwaar tegen NSB-kranten op Internet bezwaar tegen context?

Anoniem zei

nee jan. ik bestrijd de rancune die nederland steeds meer in zijn greep krijgt. ik doe dat door terug te praten, de taal te analyseren, motieven tegen het licht te houden. het is het enige dat ik kan doen. niet alles is hetzelfde.

-----------------------------------------

Stan, minachting met minachting bestrijden, dat is wat ik o.a lees in je repliek aan de Clerqc.
En laat minachting nou net de oorzaak zijn waarop in de wereld al duizenden jaren conflicten ontstaan en worden uitgevochten.

jan

stan zei

jan
dat kun je erin lezen, maar dan moet je wel duidelijk maken waaruit die minachting blijkt. anders kan ik niet zoveel met deze mening.
stan

Anoniem zei

De nauwelijks verholen minachting van De Clercq tegen gemarginaliseerde islamieten is denk ik de voornaamste reden dat hij een gram tegen mij koestert. Ik walg namelijk van deze mentaliteit.

Dat was mijn eerste gedachte dus ook. Waarom komt iemand met zo'n opmerking hier binnen zeilen? Wat hebben lezers hiermee te maken? Doordat hij zijn excuses aanbood, was voor mij de kous af. Wat wel bleef was de vraag waarom hij die opmerking plaatste? En ik denk dat het antwoord van Hans de Clercq op die vraag nog ontbreekt.

anzi

Anoniem zei

...Van 'epigonisme' is wel sprake zodra iemand bijvoorbeeld eerst braaf linkse leuzen volgt en vervolgens met evenveel gemak rechtse leuzen, omdat de persoon in kwestie zelf inhoudsloos is en alleen door de taal van anderen na te praten een schijn van identiteit opbouwt, zoals jij hebt gedaan...

Stan, misschien blijkt je minachting uit bovenstaande?


jan

stan zei

jan

dit is geen minachting, dit is een feitelijke constatering. het gebruik van het begrip epigonisme is geen feitelijke constatering, maar een uiting van minachting.
stan

Anoniem zei

Het valt mij op dat mensen die niet eens zijn met wat er hier geschreven staat, i.p.v. met argumenten te komen via andere wegen hun mening duidelijk willen maken en met modder gaan gooien of nog erger. Hans de Clercq had beter op de inhoud kunnen reageren i.p.v. op de persoon, dat was eerlijker geweest.

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...