dinsdag 8 juni 2010

Neelie Kroes en Paarlberg

Vastgoedhandelaar Paarlberg bij de rechtbank in Haarlem. Foto WFA.

All dressed up and nowhere to go, no particular place to go except jail. En nu de rest nog van die hele en halve onderwereld die overal zit, zowel bij de overheid, in de politiek als in het bedrijfsleven.

De NRC bericht:

4,5 jaar cel voor vastgoedhandelaar Paarlberg

Gepubliceerd: 8 juni 2010 12:10 | Gewijzigd: 8 juni 2010 12:34

Door een onzer redacteuren

Haarlem, 8 juni. Vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg is vanochtend veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor het witwassen van de ruim 17 miljoen euro die door Willem Holleeder was afgeperst van vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Daarnaast veroordeelde de Haarlemse rechtbank Paarlberg vanmorgen voor valsheid in geschrifte, belastingfraude en oplichting. De rechtbank noemde de strafbare feiten die Paarlberg heeft gepleegd „zeer ernstig”. De rechtbank legde een hogere straf op dan de vier jaar die het Openbaar Ministerie had geëist vanwege het aantal delicten en de lange periode waarin ze zijn gepleegd.

http://www.nrc.nl/economie/article2559678.ece/4%252C5_jaar_cel_voor_vastgoedhandelaar_Paarlberg


Vastgoedmagnaat Paarlberg en Kroes werden in die jaren onafscheidelijk en leken elkaar blindelings te vertrouwen, zowel zakelijk als persoonlijk. ‘Neelie deed heel veel met Jan-Dirk’, zegt David Beesemer, Paarlbergs voormalig rechterhand eerder in de Volkskrant. ‘Ze gingen samen op vakantie en naar modeshows. Hij kwam altijd op de Nyenrode-borrels en zij introduceerde hem in het feestjescircuit. Het klikte tussen die twee en zakelijk werkte het enorm goed.’

Kroes zei vorig jaar dat zij Paarlberg voorstelde bij gemeentebesturen, pensioenfondsen en banken. Volgens Beesemer hielp Paarlberg Kroes in ruil voor het lobbywerk met haar financiële administratie en betaalde hij haar overheadkosten.

Ook mocht ze een secretaresse laten werken op het kasteel Bolenstein, het woon- en werkadres van Paarlberg. ‘Dat was de deal’, aldus Beesemer.

Kroes zei achteraf over haar relatie met Paarlberg dat zij ‘erin was getuind’, maar de documenten van de rechtbank van Massachusetts vertellen een ander verhaal. In 1999, toen Paarlberg buiten vastgoedkringen nog vrijwel onbekend was, nam Kroes hem op sleeptouw. Zij introduceerde hem bij haar beleggende buurtgenoot Hannink, voor wie vertrouwen de basis was van al het zakendoen.

Dat moest hij ook doen: geld stoppen in Little Harbor, liet ze hem weten. Paarlberg was direct enthousiast.

Volgens een insider zag hij hierin een mogelijkheid om met mensen die ertoe deden in zaken te gaan. Daarmee kwam zijn grote wens, de overstap van de vastgoedelite naar de echte elite, dichterbij. Paarlberg trok snel zijn chequeboek.


http://www.volkskrant.nl/economie/article459241.ece/Een_duur_ommetje_door_Wassenaar_voor_Kroes

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...