dinsdag 29 juni 2010

Lokjoden 16

Heilige verontwaardiging

Pieter Hilhorst, 29-06-2010 11:02

Het is potsierlijk om te beweren dat joden in Nederland met doodsverachting over straat moeten.
Heeft u in de krant gelezen hoeveel joden jaarlijks in elkaar geslagen worden vanwege hun geloof? Om hoeveel mensen gaat het? Doe een gok. Het antwoord verraste mij volledig. De kans dat een jood in Nederland om zijn geloof geslagen wordt, is namelijk nagenoeg nul. Hij loopt meer risico op een verkeersongeluk als hij achter het stuur kruipt dan op een antisemitische vechtpartij als hij over straat loopt.
Beroofd
Als hij zich op straat begeeft, is de kans groter dat hij wordt beroofd dan dat hij wordt geslagen om zijn geloof. Toch is er afgelopen week een spoeddebat in de Tweede Kamer geweest en overweegt de minister van Justitie de inzet van lokjoden. Wat is hier aan de hand? Een kleine reconstructie van een gefabriceerde rel.

Enkele weken geleden was ik bij een bijeenkomst van het Joods-Marokkaans Netwerk Amsterdam. Ahmed Marcouch vertelde dat er joden niet meer de straat op durfden met een keppeltje. Ik was geschokt. Hij introduceerde toen het idee van een lokjood. Niet veel later verscheen in NRC Handelsblad een artikel van Paul Andersson Toussaint over antisemitische straatterreur in Amsterdam (12 juni 2010).
Daarop publiceerde het CIDI cijfers over het aantal incidenten in het afgelopen jaar. Het aantal incidenten bleek met maar liefst 55 procent te zijn gestegen. Sinds 2007 was er zelfs sprake van een verdubbeling. Logisch dat iedereen in rep en roer is.  Elise Friendmann van het CIDI schrijft met veel gevoel voor drama: ‘Er is lafhartig weggekeken.’
Twijfel
Mijn twijfel werd gewekt door een verdwaald bijzinnetje in het Parool dat het aantal incidenten in 2001 ongeveer even groot was als in 2009 (26 juni). Afgaande op het aantal meldingen dat bij het CIDI binnenkwam, blijkt er helemaal geen sprake van een gestage toename van het aantal incidenten. In 2002 waren er 359 incidenten, in 2009 waren dat er 167. Een daling met meer dan 50 procent! Het grootste deel van de meldingen heeft niets te maken met intimidatie op straat, maar met e-mail en bekladdingen.
Het inzetten van lokjoden is echter een paardenmiddel
De fluctuaties in het aantal incidenten worden vooral door de e-mails bepaald en hangen af van de onrust in het Midden-Oosten. Zodra het daar mis gaat, nemen hier de incidenten toe. Dan de ernstige incidenten. In 2009 zijn er 20 scheldpartijen gemeld, 6 bedreigingen en 4 voorvallen van geweld. In 2010 is nog geen enkel voorval van geweld gemeld. Vroeger gaf het CIDI een uitgebreide weergave van de incidenten. Dat is nu niet gebeurd. Desgevraagd meldt het CIDI dat daar geen tijd voor was. Om een beeld te krijgen heb ik daarom gekeken naar oude rapportages. In 2004 waren er 5 incidenten met fysiek geweld. Vier keer is iemand bespuugd. Een keer is een kopje koffie uit iemands hand geslagen. Eenmaal is een bril van iemands gezicht geslagen.
Bespuugd
De cijfers van het CIDI zelf weerspreken het beeld dat joden in Nederland op straat bang zouden moeten zijn. Elk incident is er een te veel. Het is vernederend om te worden bespuugd. En er zullen zeker incidenten hebben plaatsgevonden die niet zijn gemeld. Maar het is potsierlijk om te beweren dat joden in Nederland met doodsverachting over straat moeten. Wie dat beweert, is niet bezig om de problemen te benoemen, maar om mensen angst aan te praten.
Met deze relativering van het gevaar van antisemitische haatdaden, wil ik niet beweren dat er geen antisemitisme is in Nederland. Het Meldpunt Discriminatie Internet heeft in 2009 253 meldingen gekregen van strafbare uitlatingen op internet. Ik ben in mijn zoektocht ook gaan kijken wat er op Marokko.nl stond over het idee van lokjoden. Daar staan cartoons die zonder meer als antisemitisch te karakteriseren zijn. Of wat dacht u van de dubieuze opmerkingen van Harry Mens over de joodse kongsi om Nederland op te zadelen met een Paars kabinet? Het blijft daarom zinnig om in het onderwijs aandacht te blijven besteden aan het tegengaan van vooroordelen van alle soort.
Het inzetten van lokjoden is echter een paardenmiddel. Het suggereert dat joden dagelijks worden belaagd. Maar daar blijkt zelfs uit de cijfers van het CIDI niks van. Het is dan ook terecht dat de Amsterdamse politie heeft besloten geen lokjoden te gaan inzetten. Laat de politie boeven vangen en het verkeer veiliger maken. Daar hebben ook joden veel meer aan.

http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/6114/Heilige_verontwaardiging

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja natuurlijk, Naftaniel is een louche figuur. Mooi zou zijn als de joodse gemeenschap een tegenactie zou beginnen om deze onnozele hals een toontje lager te laten zingen. Wedden dat de onderlinge verhoudingen een stuk beter worden.

Waarom is dat goed nieuws? Sinds wanneer heet Nederland Israel? En waarom is dat bezoek plotseling controversieel als dat al gepland stond?

Twitterende schijnheil:

Goed Nieuws! #NOS deelt mee het bezoek vd
#Iraanse Omroep delegatie, dat op 5 juli gepland stond, te hebben afgezegd. Te controversieel. 4 hours ago reply
RonnyNaftaniel ABSURD! Delegatie vd #Iraanse staatsomroep, IRIB wordt 5 juni ontvangen door directeuren #NOS en #NPO.Bezoek geregeld door Iraanse ambassade 4 hours ago reply

We hebben onze eigen Aipac. Wie is we?

anzi

Anoniem zei

Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken vijandig ontvangen in Brussel
donderdag, 03 juni 2010 15:35
Afgelopen dinsdag werd de Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki vijandig ontvangen door leden van het Europese Parlement. Minister Mottaki had een afspraak om achter gesloten deuren de buitenland commissie van de EP toe te spreken, maar werd begroet door parlementsleden die hem met foto’s van Neda confronteerden en hem “moordenaar” toeriepen. Het Iran Comité had leden van het EP gevraagd de heer Mottaki foto’s van Neda te tonen in protest tegen de mensenrechtenschendingen in Iran. Neda Agha Soltan werd vorig jaar op 27-jarige leeftijd doodgeschoten toen zij demonstreerde voor democratische rechten in Iran.

Uit correspondentie met het kantoor van Barbara Lochbihler, voorzitter van de EP delegatie voor relaties met Iran, bleek dat Minister Mottaki op eigen uitnodiging naar Brussel was gekomen. Het protest tegen zijn komst werd geleid door Struan Stevenson, de Britse leider van de EP delegatie voor een vrij Iran.

Iran/Israel Comité

anzi

Anoniem zei

NOS gaat niet in op verzoek Iraanse staats-tv
HILVERSUM (ANP) - De NOS en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) hebben besloten dat ze niet meewerken aan een bezoek van een Iraanse delegatie van de staatstelevisie. De Iraanse ambassade in Nederland had hiervoor een verzoek neergelegd bij de NPO, liet een woordvoerder van de NOS dinsdag weten.

reacties (0) print stuur artikel door

Het besluit niet in te gaan op het verzoek is dinsdag door beide partijen genomen, aldus de zegsman. ,,We willen niet in een politieke discussie belanden'', luidde het argument.

anzi

Anoniem zei

Nederland
Publieke Omroep: Geen ontmoeting met Iraanse staats-tv
dinsdag 29 juni 2010 17:34

De Nederlandse Publieke Omroep en de NOS hebben een verzoek voor een werkbezoek van de Iraanse staatsomroep naar Hilversum, afgewezen. Hervormingsgezinde Iraanse Nederlanders waren woedend over de mogelijke ontmoeting tussen afgevaardigden van de publieke omroep en Seyyed Ezzatollah Zarghami, de directeur van de Iraanse staatstelevisie.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad
Meer Publieke Omroep...
Opinie: De Publieke Omroep is ongelooflijk overbodig

Opinie: Wat een onzin toch, die Publieke Omroep

Analyse: Wat verdienen bestuurders van publieke omroepen?

Opinie: Publieke Omroep: wie stopt Ronald Plasterk?

Opinie: De Publieke Omroep is niet klimaatneutraal
De NPO en de NOS besloten dinsdag gezamenlijk om het verzoek van de Iraanse ambassade in Den Haag niet te honoreren. 'We hebben geen zin om in een politieke discussie terecht te komen,' zegt een woordvoerder tegen elsevier.nl.

Iranian Progressive Youth liet eerder weten verontwaardigd te zijn over het mogelijke werkbezoek. 'Het is onacceptabel dat de publieke omroep, van ons belastinggeld, samenwerkt met een Iraanse propaganda-organisatie, die de directe spreekbuis is van het islamitische regime,' aldus bestuurslid Pejman Salim.

Lees verder Elsevier 29.6.2010

Anoniem zei

Het wachten is op de reactie van Harry van Bommel

anzi

Anoniem zei

www.joodseomroep.nl/:.../michelles+strijd+voor+gilad.html -

anzi

Anoniem zei

Het wordt hoog tijd, dat Israël eens keihard wordt aangepakt. Het voortdurend suggereren, dat daar zo'n fijne democratie heerst, raakt kant noch wal. Het wordt ook hoog tijd, dat Nederland eens wakker wordt en onze crimineel Verhagen op de vingers tikt over zijn pro-Israël houding. Zie dit artikel: http://aart-liberty.blogspot.com/2010/06/zo-behandelt-israel-zijn-gevangenen.html

Anoniem zei

En ja hoor, daar is Harry met zijn tunnelvisie. "Dan is het goed als ze ook een lesje persvrijheid en vrijheid van meningsuiting krijgen".
Harry heeft ook zijn lesje geleerd.


5 juli gaat een delegatie van de Iraanse Staatsradio en TV samen met de Iraanse ambassadeur op bezoek de NOS in Hilversum. De staatsmedia in Iran hebben weinig op met persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten en het is dus zeer de vraag wat ze hier komen doen. De berichtgeving in Iran zelf is zo gekleurd als maar kan en wordt in de praktijk gedicteerd door de hoeders van de Islamitische Revolutie. Om die reden maken de Wereldomroepen in Engeland (BBC) en Duitsland (Deutsche Welle) onafhankelijke nieuwsprogramma’s in het Farsie voor Iran. Het signaal van beide Wereldomroepen wordt in Teheran natuurlijk gestoord. In Nederland is er ook een onafhankelijk Iraans radiostation, Radio Zamaneh, dat wordt betaald door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Tweede Kamer heeft daar bij de regering op aangedrongen en een tijd terug was ik er op werkbezoek. De mensen die in Iran die voor dit station werken, wordt het leven zeer moeilijk gemaakt. Van tijd tot tijd worden ze opgepakt en altijd achtervolgd. Mocht dat bezoek van de Iraanse propagandisten van de onderdrukking gewoon doorgaan, dan is het goed als ze ook een lesje persvrijheid en vrijheid van meningsuiting krijgen. Een demonstratie op de stoep van de NOS is dus wel het minste wat we kunnen doen.

anzi

Anoniem zei

Dat Harry nu ruim voldoendes haalt, is omdat hij zijn lesje goed geleerd heeft. Harry gaat beschaafd protesteren.

We hebben onze eigen Aipac. Wie is we?


NOS ontvangt 5 juli Iraanse mediabazen. Die houden beslist niet van persvrijheid en vrije mening. Reden voor een beschaafd protest lijkt me.

anzi

Anoniem zei

Harry on twitter

Israël gaat de blokkade van Gaza verzachten. Komt dat door Obama, 9 doden of eigen inzicht? Wie het weet, mag het zeggen.

Laat me raden, eigen inzicht of toch Obama? Negen doden valt af, er zijn al zoveel doden gevallen inmiddels. Wat zou het antwoord toch kunnen zijn?

anzi

Anoniem zei

Baldadigheid. Het verschil tussen joodse en Marokkaanse jongeren.


Politie: 'Eiergooierij was niet antisemitisch'
di 29-06-2010 Een incident waarbij de woning van een Joodse Amsterdammer werd bekogeld met eieren, blijkt geen antisemitisch gedrag te zijn geweest. De politie heeft na uitgebreid onderzoek drie jonge Joodse buurtbewoners aangehouden, die de eiergooierij bekenden, deelde zij dinsdag mee. De bewoner sprak oorspronkelijk van Marokkaanse daders en vermoedde antisemitische motieven.

Aanvankelijk leek de veronderstelling van de bewoner van het bekogelde huis waarschijnlijk, omdat niet lang daarvoor het clubhuis van een Joodse jeugdvereniging met eieren was bekogeld. De politie schakelde echter de buurtregisseur in, en wist na een tip van een buurtbewoners 3 jongens van 12, 13 en 14 jaar in de kraag te grijpen. De drie hebben de eiergooierij toegegeven. Van antisemitsme was geen sprake, wel van baldadigheid, verklaarde de politie maandag. De zaak was in minder dan een week opgelost; het incident was vorige week dinsdag gemeld.

anzi

Anoniem zei

Zeker, Ronny, fijn voor de joodse gemeenschap, hebben weer een bijzonder plekje in de maatschappij. Uniek.



#TweedeKamer heeft motie v Joel #Voordewind (CU) aangenomen om aangiften v #antisemitisme apart te registreren. Heel goed! #VVD stemde tegen

anzi

Anoniem zei

Het aantal meldingen van antisemitisme in Nederland vertoont een dalende trend.

http://sargasso.nl/archief/2010/07/01/cijfers-discriminatie-tonen-noodzaak-lokmocro/
Merijn

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...