dinsdag 22 juni 2010

John Muir 3


Het was niemand minder dan Friedrich Nietzsche die ons er in De Vrolijke Wetenschap op wees dat

In één of andere uithoek van het in talloze zonnestelsels flonkerend uitgegoten heelal, was er eens een planeet waar schrandere dieren het weten uitvonden… Er zijn eeuwigheden geweest waarin het er niet was, en als het er weer mee gedaan is, zal er niets zijn voorgevallen.

Desondanks gaat de joods-christelijke leer van de ijdele gedachte uit dat het universum voor de mens is geschapen en dat binnen onze soort de joden de absoluut uitverkorenen zijn. De gedachte dat sinds het begin der tijden de hele geschiedenis tenslotte draait om het lot van de joden. Dit is natuurlijk hovaardij, gekte die John Muir tot de volgende gedachte bracht:

Plants are credited with but dim and uncertain sensation, and minerals with positively none at all. But why may not even a mineral arrangement of matter be endowed with sensation of a kind that we in our blind exclusive perfection can have no manner of communication with?

Zolang de joods-christelijke dogma's in de wereld de macht bepalen is er geen hoop op een fundamentele verandering. Het is een leer die zichzelf vergoddelijkt en daarmee al het andere degradeert tot zielloze objecten.


4 opmerkingen:

AdR zei

Naomi Klein!

Wat het scrollen betreft: kan aan de browser liggen. Ieder design zorgt voor meer toeters en bellen en moeilijker laden, en dus voor noodzakelijke aanpssing van browserversie.

Anoniem zei

De de joods-en VALS christelijke leer.
en dan dit nog: Wie heeft de arrogantie om als 1/1000000... van een zandkoreltje te weten wat er zich in het universum bevind?

De evolutie theorie is nog steeds een achterhaalde theorie!!!
En praat mij niet over die zogenoemde "wetenschappers" wetenschap berust op feiten en...waarheid.

Dat mensen van een schepper afwillen dat snap ik wel.....en..Iederéén geloofd namelijk.

Daphne zei

Stan, je schrijft: Desondanks gaat de joods-christelijke leer van de ijdele gedachte uit dat het universum voor de mens is geschapen en dat binnen onze soort de joden de absoluut uitverkorenen zijn. De gedachte dat sinds het begin der tijden de hele geschiedenis tenslotte draait om het lot van de joden. Dit is natuurlijk hovaardij, gekte....

Zoals het hier staat is dat inderdaad belachelijk.
Je kunt de huidige joden echter niet verwijten dat de christenheid - de christenen van de afgelopen tweeduizend jaar - het jodendom in hun eigen religie hebben gecoopteerd, en het uitverkoren zijn van de joden als speerpunt hebben gemaakt van hun wereldbeschouwing. Daar zijn individuele joden niet verantwoordelijk voor, en kunnen zij niets aan doen. Ik zou in elk geval niet weten hoe je dat moest aanpakken. Dat sommige personen aan de uiterste rechterkant van het spectrum zowel hier als in de US als in Israel anschluss zoeken met fundamentalistische christenen en zich dit laten aanleunen, kun je de rest van de joden ook niet verwijten.

Even terug naar het zogenaamd uitverkoren zijn.
In joodse kring wordt over het uitverkoren zijn - zoals over alles - heel verschillend gedacht. Voor veel joden is het zogenaamde uitverkoren zijn sowieso een vertaalfout.

Wat ik zeggen wil binnen het bestek van een reactie op een blogpost, is dat je te grote zevenmijlslaars-stappen neemt door de ontwikkelingsgeschiedenis van het christendom om joden uiteindelijk een antropocentrische positie tegenover de rest van de wereld in de schoenen te schuiven.
Terwijl het échte jodendom zelf deze zaken heel anders beschouwt, en er in het jodendom heel divers wordt gedacht over mogelijke interpretaties van het scheppingsverhaal. Die interpretaties zijn veel abstracter en symbolischer, en in dit verhaal is de positie van de jood in de totale schepping (even binnen het religieuze lexicon blijvend) veel bescheidener dan jij stelt.

Ik ben het dus alweer niet met je eens, helaas, maar bedankt voor de mogelijkheid om erover te kunnen nadenken.

stan zei

daphne,

nagenoeg elke religie is antropocentrisch gericht, zeker het judaisme, christendom en de islam. daarin verschillen ze fundamenteel met het boeddhisme en de natuurgodsdiensten. ik weet dat het uitverkoren zijn door bepaalde stromingen binnen het judaisme gezien wordt als uitverkoren om god te dienen en niet uitverkoren om van god te profiteren, maar daar gaat het bij de zionistische gelovigen niet om, integendeel zelfs, de joodse kolonisten claimen gebied dat hen door hun god zou zijn geschonken. ik beschouw dat als een soort blasfemie, maar zij beschouwen het als de kern van hun hele levensbeschouwing. de neturei karta orthodoxen daarentegen hebben geen stukje eigen grond nodig om joods te kunnen zijn. hun geloof is veel dieper, zo weet uit gesprekken met hen. voor hen is het geloof van de fanatici niets anders dan fetisjisme.


Daphne, je schrijft:

'Je kunt de huidige joden echter niet verwijten dat de christenheid - de christenen van de afgelopen tweeduizend jaar - het jodendom in hun eigen religie hebben gecoopteerd, en het uitverkoren zijn van de joden als speerpunt hebben gemaakt van hun wereldbeschouwing. Daar zijn individuele joden niet verantwoordelijk voor, en kunnen zij niets aan doen.'

Het probleem is dat jij dingen leest die ik niet geschreven heb, en ook niet gesuggereerd heb. ik verwijt 'de joden' niets. ik schrijf over de joodse godsdienst, ik schrijf over de fanatieke gelovigen, die streven naar een zuiver volk en vaderland en naar lebensraum. voor hen geldt dat het geloof de joden tot een volk heeft gemaakt, dat volgens hun god recht heeft op het land van andere volkeren. ik kan geen andere criteria gebruiken dan geloof aangezien er domweg geen andere criteria zijn. alleen voor de antisemiet is het jodendom een ras, zit het 'm als het ware in het bloed, en ik deel die mening niet.

daphne, voor mensen van goede wil maakt het niet uit wat iemand is, of wat hij/zij belijdt, zolang men maar niet de ander schendt en het leven respecteert als een gift, van? Van een groot mysterie, veel groter dan wat wij zijn. zoveel is zeker.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...