zaterdag 5 juni 2010

Israel als Schurkenstaat 260

Flotilla: Juridisch zat Israël sowieso fout

Door Johnito, Op vri 4 jun 2010 13:09, 357x bekeken, 4 reacties
Vergeet alle propagandatrucs die internet overspoelenom de Israelische aanval op het hulpkonvooi voor Gaza "legitiem" te laten lijken. Juridisch gezien zit Israël namelijk gewoon fout. En niet zo'n beetje ook.

Israël opereerde volgens het internationaal zeerecht namelijk op Turks grondgebied, en daarom alléén al illegaal. Volgens de Britse ex-ambassadeur Craig Murray, tevens specialist op internationaal recht en zeerecht, zijn er grofweg twee uitkomsten:

Ofwel handelden de commando's onder bevel van Israël, wat betekent dat Israël en Turkije in staat van oorlog verkeren. In dit geval houdt dat onder meer in dat de commando's een oorlogsmisdaad hebben begaan.Dat betekent dat ze in theorie voor een internationaal tribunaal kunnen worden vervolgd.

Ofwel de commando's voerden hun actie uit zonder autorisatie van de Israëlische autoriteiten. Als de commando's "voor zichzelf" handelden, dan wordt het nog pikanter: Israël is dan namelijk verplicht de militairen aan Turkije uit te leveren, die ze dan mag vervolgen voor moord.

Daarnaast kun je gerichte schoten in het hoofd moeilijk zelfverdediging noemen.

De activisten daarentegen hadden weinig andere keuzes dan zichzelf te verdedigen, met alles wat ze aan boord konden vinden.




Hoe dan ook: de kwestie is niet óf de aanval illegaal is, maar of, door wie en wanneer er uiteindelijk gerechtigheid zal geschieden..

Ondertussen gaan internationaal de protesten onverminderd door.



Vrijdagmiddag 4 juni om 16:30 uur kan ook jij je stem laten horen op het Haagse Buitenhof.

s'Morgens om 10:00 uur was er in Nieuwspoort een persconferentie van de teruggekeerdeNederlandse activisten. Meer daarover volgt.

Geen opmerkingen: