donderdag 24 juni 2010

De Westerse Terreur 83

Slachtoffertjes van Israelische terreur. Het gezicht van de moderne 'oorlog'.

Gisteravond opende de NRC met een 6 kolommen brede misleidende kop:


Laatste fase oorlog verdeelt Washington


De correspondent van de krant in Washington, Tom-Jan Meeus, kan niet tussen de regels doorlezen, weet kennelijk niets af van de geschiedenis van het gewapende conflict in Afghanistan en het onbreekt hem ook nog eens aan gezond verstand, want als 1 ding zeker is dan is het dat sinds de Bush-regering Afghanistan uitpikte voor een militair avontuur er een duidelijk verschil van inzicht bestaat tussen de Amerikaanse militaire top en het Witte Huis. Dit verschil uitte zich onder andere in het feit dat vanaf het begin de generaals ruzieden met minister Rumsfeld over het aantal miliairen dat nodig was om de klus te klaren.

Rumsfeld said at the time that he was concerned that too many U.S. troops in Afghanistan would create an anti-American backlash and fuel a widespread insurgency.

Met andere woorden: al vanaf het begin was er een verschil van mening hoe de oorlog uitgevochten moest worden, waardoor we nu met de volgende situatie worden geconfronteerd: 

1. De VS hebben al meer dan een triljoen geleende dollars besteed aan het geweld in Afghanistan en Irak en het imperium is verzand geraakt in de langst durende oorlog uit zijn geschiedenis. 1.000.000.000.000.000.000 ( = 1018 )

2. Deze week werd bekend dat alleen al aan het transport in Afghanistan de VS jaarlijks ongeveer een miljard dollar kwijt is aan de corrupte krijgsheren die deze transporten 'beveiligen,' dat wil zeggen: ze geven de Taliban een vorstelijke vergoeding om transporten zo min mogelijk aan te vallen, zodat het Westen nu niet alleen de krijgsheren maar ook de Taliban financiert.

3. Sinds het het geweld onder aanvoering van de VS is begonnen komt volgens de VN tenminste 90 procent van alle opium, de grondstof voor heroine, uit Afghanistan. Het gevolg is dat onze bondgenoten, de Afghaanse krijgsheren, nog rijker worden dan ze al zijn door de smokkel van wapens en andere illegale praktijken.

4. De VS kan nu niets anders dan onder andere Nederland onder druk zetten om aan deze zinloze geldverslindende operatie te blijven meedoen, ondanks het feit dat de regering over dit onderwerp is gevallen.

Conclusie: dit geweld is uitzichtloos, het Westen gaat de oorlog verliezen, net zoals het in Vietnam verloor. Een van de gevolgen van de gigantische schulden die ontstaan waren door de oorlog in Vietnam was dat begin jaren zeventig de Amerikanen gedwongen waren de goudstandaard te laten vallen, waardoor de dollar en ook andere muntheden niet meer gedekt werden door een goudvoorraad. Het leidde tevens tot de versnelde afbraak van de Amerikaanse economie, met als uiteindelijk resultaat het gespeculeer in lucht en de onvermijdelijke kredietcrisis. Hetzelfde gebeurt nu op nog grotere schaal.

Welnu, de gedachte dat generaal McChrystal zijn mond heeft voorbijgesproken in het Rolling Stone artikel is nonsens. De generaal is geen kleuter. Hij wist de consequenties van zijn uitlatingen. Hij weet dat de Amerikaanse politiek in die regio failliet is, en hij wil kennelijk niet de geschiedenis ingaan als de generaal die een oorlog verloor, net als generaal Westmoreland in Vietnam. De hele Amerikaanse legertop beseft dat het Amerikaanse geweld in het Midden Oosten gedoemd is. Vandaar deze waarschuwing:

U.S. general: Israel-Palestinian conflict foments anti-U.S. sentiment

General Petraeus: Conflict presents distinct challenges to our ability to advance U.S. interests. U.S. General David Petraeus said on Wednesday that the Israeli-Palestinian conflict was fomenting anti-American sentiment due to the perception of U.S. favoritism towards Israel. Speaking to the Senate Armed Services Committee, Petraeus explained that "enduring hostilities between Israel and some of its neighbors present distinct challenges to our ability to advance our interests in the area of responsibility." 

"Arab anger over the Palestinian question limits the strength and depth of U.S. partnerships with governments and peoples [in the region]," Petraeus said.           


Generaal Petraeus neemt nu de taak over van de ontslagen McChrystal.


Wat we nu zien is dat de militaire top in de VS beter dan de Amerikaanse politici beseft wat niet alleen militair mogelijk is, maar belangrijker nog, wat politiek haalbaar is. Hoe komt het dat dat de politici zo ongeinformeerd lijken? De oorzaak is de macht van de joodse lobby in de VS, die ervoor zorgt dat Congresleden die kritisch staan tegenover de Amerikaanse miljardensteun aan de 'Joodse staat' in grote moeilijkheden geraken zodra de lobby gemobiliseerd raakt en de verkiezingscampagne van een tegenstander gaat financieren waardoor de criticus nauwelijks meer een kans maakt te worden herkozen. Die onevenredig grote macht van deze zeer kleine groep wordt ook op talloze andere manieren manifest. 

Tony Judt, joods historicus

I was told off the record once, by a very prominent democratic Senator—we were at a meeting in Paris – and it was late in the evening, we were sitting in a hotel, he was talking about the Middle East, and he was saying things about Israel which were very similar to the criticisms that I would make. And so I said to him “but you never say these things in the Senate…why not … is it because you are worried about the jewish vote…?” He said “forget it, it has nothing to do with the jewish vote …. I come from a state […] where there are very few jews, and they are all going to vote for me anyway. So it does not matter. So it is not the jewish vote. That is not the issue. It’s not money..I don’t get money from the Israel Lobby. That is not the issue. But ( he said) suppose that I walk on the senate floor and say in a moving speech why we need to take our distance from Israel and understand better what has happened to the Palestinians…… maybe I would win five or ten Senators over to a general motion criticizing Israel. Maximum. That is all I could get…..and ( he said) in return, I would be finished in the Senate. Because no one would ever vote again for my needs… if I wanted something to move for my state..or an education bill, or a financial bill or a tax bill. Anything to do with domestic policy.. nothing to do with Israël. I would be punished.




Als de Amerikaanse militairen straks moeten toegeven dat ze de 'oorlog' niet kunnen winnen dan kunnen ze zich er altijd nog op beroepen dat ze al veel eerder ervoor gewaarschuwd hadden dat de politici hen belemmerden de oorlog te winnen. Dat werd ook het laatste argument van het Pentagon na de val van Saigon.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...