zondag 20 juni 2010

Ahmed Marcouch

Marcouch: 'Lokjoden tegen geweld'

Geweld tegen joden moet worden aangepakt door zogenoemde lokjoden in te zetten. Daarvoor pleit Ahmed Marcouch in een uitzending van BNR Nieuwsradio.

http://www.at5.nl/artikelen/43070/marcouch-lokjoden-tegen-geweld



Geachte Ahmed Marcouch,

Ik las vorige week dat u als Tweede Kamerlid van de PVDA een zogeheten 'lokjood' wilt invoeren die Nederlandse jongeren van met name Marokkaanse afkomst gaat uitlokken om strafbare handelingen te verrichten tegen joodse Nederlanders. Net als bij een lokeend is er bij de 'lokjood' sprake van een jacht en hoewel ik tegen het doden van eenden ben, juich ik de inzet van 'lokjoden' toe. Iedereen, maar dan ook iedereen in Nederland kent dezelfde rechtsbescherming en dient niet door anderen te worden aangetast in zijn/haar waardigheid. Tot zover zijn we het met elkaar eens. Maar nu doet er zich een probleem voor. En dat is de kwestie van uw geloofwaardigheid.

Wat bedoel ik daar mee? Even een kort aanloopje. Mijn gezin en ik hebben bij de Kamerverkiezing een voorkeurstem uitgebracht op Job Cohen en wel omdat de heer Cohen een fatsoenlijk en politiek sterk alternatief is voor de Wilders-kliek. Daarom verwacht ik ook dat de PVDA-Kamerleden een zo fatsoenlijk mogelijk beleid zullen voeren. Ik verwacht dus dat de sociaal-democraten ook duidelijk zijn in hun houding tegenover Israel. Wat hebben deze twee zaken met elkaar te maken? Welnu, in tegenstelling tot wat beweerd wordt, heeft de reactie van sommige Nederlandse jongeren van Marokkaanse afkomst niet te maken met antisemitisme, maar met de de terreur die Israel al vele decennia ongestraft uitoefent tegen christelijke en islamitische Palestijnen en tegen ieder ander die zich verzet tegen deze terreur, zoals recentelijk opnieuw bleek toen tenminste 6 opvarenden van een vredesschip standrechtelijk werden vermoord door een doodseskader van de 'Joodse staat'.

Wat mij nu opvalt is dat zo snel als u bent met het voorstel om een 'lokjood' in te voeren, zo langzaam zijn volksvertegenwoordigers als u met betrekking tot het voorstellen van politieke strafmaatregelen tegen onze bondgenoot Israel die door Europa en dus ook Nederland politiek, economisch en zelfs militair gesteund wordt. Mijn vraag aan u is: waarom eist u niet dat artikel 2 van het EU-Associatie-Akkoord met Israel wordt uitgevoerd, te weten opschorting van de voordelen voor de 'Joodse staat' zolang het de mensenrechten grootschalig blijft schenden? In artikel 2 van het EU-Associatie-Akkoord met Israel staat immers dat het verdrag is 'based on respect for human rights and democratic principles' die als 'essential elements' worden aangeduid.

En nu kom ik als het ware automatisch op de kwestie van uw geloofwaardigheid. Die geloofwaardigheid bij uw 'achterban' is al langere tijd minimaal. Ik denk dat uw voorstel om een 'lokjood' in te voeren uw geloofwaardigheid bij de mensen die u kennelijk wilt bereiken niet vergroot zolang u niet de oorzaken van de groeiende haat tegen joodse Nederlanders aanpakt, te weten de Nederlandse/Europese steun aan Israel als schurkenstaat. En dan lijkt mij dat uw voorstel om een 'lokjood' in te voeren politiek gesproken niet meer is dan een pose, een houding om in de smaak te vallen, om roomser dan de paus te lijken, om in de publiciteit te komen. Uitgaande van uw stelling dat 'Geweld tegen joden moet worden aangepakt door zogenoemde lokjoden in te zetten,' lijkt mij het voor de hand liggend dat u ook de stelling onderschrijft dat 'geweld tegen Palestijnen moet worden aangepakt door politieke maatregelen' om zodoende niet alleen de Palestijnse bevolking een menswaardig bestaan te geven, maar tevens om de positie van joodse Nederlanders veilig te stellen, hetgeen voor u als Nederlands politicus nog belangrijker is. Ahmed Marcouch, wat wilt u precies: alleen de symptomen bestrijden of daadwerkelijk de ziekte aanpakken? Het meten met twee maten leidt niet tot meer respect voor de rechten van de ander.

Mijn vraag aan u is dan ook: wat denkt u te gaan doen aan de voedingsbodem van de verwerpelijke ressentimenten tegen joodse Nederlanders? Concreet gesteld: bent u bereid als Kamerlid van de PVDA om een voorstel in te dienen om artikel 2 van het EU-Associatie-Akkoord met Israel daadwerkelijk uit te voeren? Zo nee, waarom niet?

In afwachting van uw antwoord,

Stan van Houcke
Journalist/schrijver
Amsterdam.

6 opmerkingen:

Sonja zei

Afgezien daarvan, volgens de Racisme Monitor van de Anne Frank Stichting is het racistisch geweld tegen moslims ruim vier keer hoger dan tegen tegen joden, dus het inzetten van 'lokmoslims' zou in wezen een dringender zaak zijn.

AdR zei

Wat moet ik mij bij een "lokjood" voorstellen? Een man met peijes en een hoge hoed of een keppeltje? Hoe antisemitisch kun je als anti-antisemiet worden?

We zijn hier in de buurt van Leefbaar Rotterdam dat lokagentes wilde inzetten tegen fluitende en handtastelijke jongelui. En naturlijk bij een tough-on-crime mannetje als Teeven dat wel een miljoentje inzet om de drugsscene eens goed te bekijken.
Meer dan dubieuze opsporingspraktijken.

Sonja zei

Misschien gaat de SP straks wel pleiten voor 'lok-Polen' in de tuinbouw. Want zorgen voor een “ernstige ontwrichting van de arbeidsmarkt”, en zal “een vloedgolf van goedkope arbeidskracht onze arbeidsmarkt overspoelen. Dan leiden we op dit moment tienduizenden Nederlandse jongeren op voor beroepen die zij nooit zullen kunnen uitoefenen.” Jawel, een tsunami van armoelijers die onze baantjes komen inpikken, én die van onze kinderen. “Het zijn heus niet allemaal dronkenlappen. Maar we moeten de ogen niet sluiten voor de werkelijkheid.”

Anoniem zei

Ik heb het ook gehoord bij de Tros zaterdagmorgen. Ik heb het stuk van de Anne Frankstichting wat pas door Sonja op haar weblog geplaatst is gestuurd naar de redactie van de Tros met de vraag of ze zo eerlijk willen zijn om ook eens te laten horen dat racistisch geweld tegen moslims nog erger is.
Corrie

Anoniem zei

Op de site van het CIDI staat dat Marcouch ook voor het geven van les over de holocaust is.Prima maar dan ook over de Nakba.
Jose

Anoniem zei

Marcouch luistert teveel naar Naftaniel. Me dunkt dat er weinig mensen over zijn die niet iets over de holocaust weten. Beter zou zijn om nu eens de hedendaagse geschiedenis te onderwijzen. Want zeg nou zelf, hoeveel kinderen weten van de Nakba en wat er zich afgespeelt heeft en wat er nu gaande is. Niet voor niets zit Naftaniel in het onderwijs te wroeten met zijn miniCidi, z'n scripties etc. Ik vind het schandalig dat dit toegestaan is. Ik bedoel hiermee te zeggen, is men in het onderwijs bewust met wat voor informatie kinderen opgezadeld worden? Zou men ten tijde van het Zuid Afrikaanse apartheidsregime ook een lespakket door hen hebben laten samenstellen?

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...