woensdag 23 juni 2010

Ahmed Marcouch 9 Lokmarokkaan.

Ahmed Marcouch, lokmarokkaan.

Er onstaat nu een merkwaardig probleem door het voorstel van PVDA Kamerlid Ahmed Marcouch, de lokmarokkaan van de sociaaldemocraten. Elke keer dat men nu een meneer met een keppeltje ziet dan schiet er ineens bij hem/haar de vraag door het hoofd: zou dit een lokjood zijn of een echte jood? En elke joodse Nederlander met een keppeltje zal zich toch regelmatig afvragen: ik hoop dat ze niet denken dat ik een lokjood ben. 

Moet een lokjood eruit zien als een jood? Ik stel die vraag omdat ik in Galilea in het noorden van Israel ooit eens met een Joodse Arabier of zo u wilt Arabische Jood sprak die door de Israelische grenspolitie in elkaar was geslagen terwijl hij toch heel luid en duidelijk in het Ivriet riep: 'Ik ben een jood'. Maar omdat de Joodse grenspolitie een racistisch beeld heeft van Joden en Arabieren weigerden ze te geloven dat hij Joods was en bleven ze doorslaan. Voor hen was hij een Arabier. Ik bedoel daarmee te zeggen dat net als alle andere mensen Joden en Palestijnen niet voldoen aan het clichebeeld, dat wil zeggen, wel voor antisemieten, maar niet voor fatsoenlijke mensen. En dus doet zich er een probleem voor, want de antisemiet reageert alleen op uiterlijke kenmerken die clichematig zijn.

Voor de politie die nog niet zo happig is om dit ideetje in de praktijk te brengen is natuurlijk de wat wonderlijke vraag: kan een lokjood ook gespeeld worden door een niet-jood? Bovendien zal op een bepaald moment een journalistieke collega van mij aan rabbijn Evers of Van de Kamp vragen:

'Zeg rabbijn, is het niet merkwaardig dat u in Nederland eist dat u ongestoord van al uw vrijheden kunt genieten terwijl u tegelijkertijd de terreur van Israel tegen gewone Palestijnse burgers op de een of andere manier rechtvaardigt en u er zich ook niet eens voor schaamt, terwijl u toch claimt een man van de moraal te zijn?'

En let op vrienden, ooit zal er een Nederlandse journalist zo immens dapper zijn dat hij of zij Ronny Naftaniel zal durven vragen:

'Zeg meneer Naftaniel, waarom staat u altijd overal vooraan te dringen om uw mening te geven over wat er met joodse Nederlanders gebeurt terwijl uw opdrachtgever in feite Israel is, een schurkenstaat waarvoor u werkt, en in het kader daarvan bloedbaden rechtvaardigt? Immers het CIDI staat voor Centrum Informatie Documentatie Israel, en dus niet Nederland.'

Maar zover is het nog niet. De komende week moeten we nog de lokjoden-hype zien voorbijtrekken, terwijl de 'Joodse staat' de bedreigingen tegen Iran opschroeft.

En tenslotte zal zelfs voor Ahmed Marcouch het moment zijn aangebroken om als lokmarokkaan de belangen van de zogeheten 'Marokkanen' (in het jargon van Wilders) in Nederland te gaan behartigen. Daarvoor zal eerst Marcouch als 'Marokkaan' verkleedt de straat op moeten om zo zijn geloofwaardigheid bij zijn achterban op te poetsen. Dat is voor hem pijnlijk, maar er staat tegenover dat hij op die manier niet langer meer ondemocratisch door anderen naar voren geschoven hoeft te worden. Want Ahmed, voor wat hoort wat. Hoewel, dat hoef ik u niet te vertellen. Dat weet je beter dan menig ander.

PS. Ik heb nog steeds geen antwoord van u op mijn vragen gekregen. Ik wijs u er nog eens op dat ook ik een journalist ben, dus wel graag antwoorden verwacht van een volksvertegenwoordiger. Zo werkt dat in een volwassen democratie. Het is hier Israel niet waar Palestijnse kiezers gewoon genegeerd kunnen worden. Ik wacht af.

5 opmerkingen:

Sonja zei

Zo had ik het nog niet gezien, dat er een probleem bij komt, over dat iemand die er opvallend joods uitziet (met keppel) zowel wel of niet een jood kan zijn, en dat de joods uitziende echte jood niet meer weet of hij gezien wordt als jood (want dat wil hij namelijk graag) of als lokjood. En is een lokjood een nepjood of een echte jood.

Elise Friedmann van het CIDI schrijft in de Volkskrant:

In 1999 signaleerde CIDI voor het eerst in de jaarlijkse monitor antisemitisme dat ‘zichtbare’ Joden vaak lastig werden gevallen op straat: 'Een Joodse inwoner van Amsterdam-Zuid meldt dat hij regelmatig door kinderen uit de buurt wordt uitgescholden voor Jood. De politie is op de hoogte.'

Een jood wil in het straatbeeld graag (ongestoord) als jood geïdentificeerd worden, maar we mogen het niet roepen, want dat is uitschelden en antisemitisme (Jood - met hoofdletter, dus 'Nederlander' roepen naar een Nederlander is ook schelden?). Maar zou dat nu ook opgaan voor bijvoorbeeld moslimvrouwen met hoofddoeken dan moeten we tegenwoordig de halve Tweede Kamer (of meer) naar huis sturen.

Willen we nu religieuze uiterlijkheden in het openbare leven beschermen, met in dit geval het inzetten van lokjoden, of uitbannen, zoals de (pro-joodse) PVV wil? Het lijkt mij dat er juist niets antisemitischer is dan het joden weer een aparte status toedichten in de samenleving.

Anoniem zei

Het lijkt mij dat er juist niets antisemitischer is dan het joden weer een aparte status toedichten in de samenleving.

Juist, Sonja, daarom is Naftaniel de grootste aanjager van antisemitisme in Nederland. Hij eist een aparte status op voor joden. Hoe die aparte status eruit ziet weten we onderhand wel. Tegelijkertijd is hij een verbinding met de moorddadige staat Israel waarvoor hij hier in Nederland propaganda maakt en in ons politieke bestel, onderwijs etc. zit te wroeten. Dat maakt het al met al niet beter op voor de joden in Nederland. Hij chanteert en ruit de boel op. Een misdadig element, waartegen politici in actie zouden moeten komen. Integendeel, men gaat mee in het bevorderen van antisemitisme i.p.v. de jood als een gewone Nederlander te zien met dezelfde rechten en dezelfde plichten. Men kan de politie, de rechter inschakelen bij rottigheid. Verder is het natuurlijk een groot toneelspel. Ik bedoel, de jood wordt tenminste nog gegroet,al is het met Hitler (humor, lange tenen) de moslim met zijn Arabische achternaam heeft wel andere zaken te verstouwen. Maar goed, die hebben de aparte status al. Het zou goed zijn als meer joodse Nederlanders hun stem zouden laten horen tegen Naftaniel, al kan ik aan de ander kant ook wel begrijpen dat zij er tabak van hebben. Ik bedoel, ben je gewoon een joodse Nederlander, wordt je weer in een hokje gestopt. Wil niet zeggen dat schelden niet kwetsend is, maar dat is niet alleen voorbehouden aan de jood.

anzi

Anoniem zei

Twitterend slachtoffer


@keesvdstaaij Veel succes! Goed dat je hebt aangedrongen op debat. #Joden moeten kunnen voelen dat de #overheid hen echt beschernt
about 11 hours ago via web in reply to keesvdstaaij


Prima keuze Eberhart Van der #Laan als burgemeester van #Amsterdam.

anzi

Sjuul van Dissel zei

Twee tabbladen op m'n scherm. Dietzgens FILOsofische hoofdarbeid (op aanraden van AdR) en Stan's blog met FILOsemitisch en slachtofferistisch gedrein en geblèr van Joden en een Marokkaan, om Lokjoden in te zetten als Fopspenen, al is't maar om van het gedrein af te zijn.
Terugkomend bij Dietzgen, het dialectisch materialisme in optima forma geïllustreerd. Hoe een gedachte, al is't een onFILOsofisch gedrein en geblèr de wereld in beweging zet.
Arme wereld. Arme ouders. Arme slachtoffers. Arme FILOsofie.
Maar ik kan het natuurlijk helemaal verkeerd zien, EN HOREN.

Sonja zei

Ramzi is een hardwerkende, jonge allochtoon die de handen ten hemel heft. ‘Waarom ben ik nog altijd niet geaccepteerd door de Nederlandse samenleving? Wat moet ik nog meer doen?’, vraagt hij zich af. Hij overweegt weg te gaan uit Nederland. In alle wanhoop schrijft hij volksvertegenwoordiger Ahmed Marcouch een brief waarin hij om raad vraagt. Ahmed geeft hem het volgende advies: ‘Ramzi, je kunt niet weg. Je moet immers helpen deze samenleving op te bouwen, resultaten af te dwingen bij de overheid en de loftrompet steken over de Nederlandse samenleving. Jouw emigratie helpt Nederland immers niet verder.’

http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/6043/Marcouch%2C_je_moet_de_zaken_niet_omdraaien

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...