vrijdag 7 mei 2010

Ron en Rosa van der Wieken 4

Ron en Rosa van der Wieken: 'er [zijn] joden zowel in als buiten Israel die onder invloed van de permanente anti-Israelische stemming in de wereldpers de mening zijn toegedaan dat de Israelische staatsmoraal tot de meest verdorvene ter wereld behoort.'

De Joods-Israelische hoogleraar Benjamin Beit-Hallahmi wees in zijn boek Original Sins. Reflections on the History of Zionism and Israël op het volgende:

De Israëlische definitie van nationaliteit en burgerschap maakt vreemdelingen van de diaspora-joden overal in de wereld in het land waar ze leven behalve in Israël; tegelijkertijd maakt het van Palestijnen die in Israël leven, vreemdelingen in hun geboorteland.

In feite komt het hier neer op het loyaliteitsvraagstuk. De vraag was, is en blijft: wie bepaalt wie en wat een jood is? En daaraan gekoppeld: mag een jood zelfstandig bepalen tot welk volk hij precies hoort?

Het hoofdstedelijke echtpaar Rosa en Ron van der Wieken is daar uitgesproken duidelijk in: joden buiten Israel behoren tot maar één volk, het Joodse volk, en dienen dus allereerst loyaal te zijn aan hun eigen volk, en hun eigen land en pas dan aan het volk en het land waar zij leven. Vandaar dat het -- volgens Ron en Rosa -- de joden

[telkens weer] frappeert en verbijstert als ‘één van ons’, zich tegen ons keert. Het wordt gevoeld als verraad en komt daardoor harder aan dan anti-joods gedrag van niet-joden.

Een folie à deux. Opmerkelijk is dat hun redenering dezelfde is die antisemieten gebruiken om joodse landgenoten te kunnen stigmatiseren en te kunnen afbeelden als een vijfde colonne. Die antisemitische parallel loopt door wanneer het echtpaar Van der Wieken het doet voorkomen alsof joden geen universele moraal erop na kunnen houden. Ze beweren namelijk dat 'er joden [zijn] zowel in als buiten Israel die onder invloed van de permanente anti-Israelische stemming in de wereldpers de mening zijn toegedaan dat de Israelische staatsmoraal tot der meest verdorvene ter wereld behoort.' Afgezien van het feit dat hier een karikatuur wordt gegeven van joodse kritiek op de permanente Israelische schendingen van het internationaal recht, blijkt uit deze stelling dat Ron en Rosa ervan overtuigd zijn dat joden niet zelfstandig tot een ander oordeel kunnen komen dan het oordeel dat zijzelf hebben. Internationele rechtsregels, universele normen en waarden spelen geen rol in hun wereldbeeld, alleen de loyaliteit met de 'Joodse staat' is voor hen het doorslaggevend criterium. De joodse critici van Israel zijn niet in staat zelfstandig een 'eerlijke overtuiging' te ontwikkelen, hun oordeel kan alleen het product zijn 'van een door de omringende niet-Joodse wereld opgedrongen mening die -- op een al of niet pathologische voedingsbodem -- leidt to zelfhaat.'

Met andere woorden: joodse critici van Israel lijden aan 'zelfhaat', want zij kunnen zich niet zelfstandig een moreel oordeel vormen over handel en wandel van de 'Joodse staat'. De jood is kennelijk niet handelingsbekwaam, kan niet zelfstandig denken. Het is precies deze redenering die de nazi's gebruikten om de joden af te beelden als een inferieur slag mensen, als pestbacillen die uiterst besmettelijk konden zijn. Wat we hier bovendien zien is dat de antisemiet de jood tot jood maakt. De antisemiet kan net zo min bestaan zonder de jood als Ron en Rosa kunnen bestaan zonder de antisemiet.

Elk sectarisme sluit de eigen verantwoordelijkheid uit, het individu doet wat de gemeenschap hem oplegt, het is een gesloten wereldbeeld waaruit dissidenten verbannen worden, het is de realiteit van 'de schetterende consensus, de wereld van de eensgezinden' (Kertesz). Deze pathologie leidt onvermijdelijk tot verdere afsplitsingen, schisma's tot de laatste gelijkhebber helemaal alleen zelf het licht moet uitdoen. Ik heb dit radicaliseringsproces in de eerste helft van de jaren tachtig van nabij gevolgd bij de Amsterdamse kraakbeweging. Het stemt treurig. Gesloten wereldbeelden vernietigen zichzelf omdat angst niets schept behalve chaos. Het was Nobelprijswinnar Imre Kertesz die in De verbannen taal de conformist aldus beschreef:

Als hij zich maar ergens aan vast kan klampen, zodat hij zijn eenzaamheid en sterfelijkheid kan vergeten. Voor dit doel biedt de ideologie hem een complete wereld, mits hij tot compromissen bereid is. Die wereld is weliswaar kunstmatig, maar zij behoedt hem voor het grootste gevaar dat de mens bedreigt: de vrijheid. Ik weet niet wie het was die voor het eerst de term 'gesloten maatschappij' gebruikte, maar er is moeilijk een betere term te vinden om de wereld te beschrijven die zich in haar relativiteit als absolute en enige werkelijkheid presenteert. Wie uit deze wereld stapt, verliest zijn thuis. Hij verliest zijn schuilplaats, zijn bedreigde geborgenheid, zijn met prikkeldraad omgeven zekerheid. Hij gaat op reis, al is het in figuurlijke zin, en hij weet niet waarheen; slecht één, ding is zeker: de reis voert hem steeds verder weg van alle plaatsen waar hij thuis is, van alle toevluchtsoorden.

Net als elke ideologie duldt het zionisme geen eigen oordeel. Meer over het echtpaar Rosa en Ron van der Wieken later.





2 opmerkingen:

Lucas zei

En dan dit op bevrijdingsdag:

At the siege of Vienna in 1683 Islam seemed poised to overrun Christian Europe. We are in a new phase of a very old war.

We support Israel

WEDNESDAY, MAY 05, 2010
Turbo-Charge the PVV
by Baron Bodissey
As I reported yesterday, Geert Wilders’ political party is appealing for international help in advance of next month’s general elections in the Netherlands

The Party for Freedom (PVV) receives no government subsidies, but relies on private donations The Dutch media have mounted a full-bore assault against Mr. Wilders and his party to try to make sure that the PVV has no hand in the formation of the next Dutch government.

So the Party for Freedom is appealing for donations. Donations may be made to:

ING bank account of the Stichting Vrienden van de PVV in The Hague

67.04.72.344
(IBAN: NL98 INGB 0670 4723 44, BIC: INGBNL2A)

Postal address for the bank:
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

There is also a Paypal application on the English-language website: http://www.geertwilders.nl/

The following sites have helped to spread the word so far:
- - - - - - - - -
ICLA: Geert Wilders Needs Your Help Urgently
Europe News: Geert Wilders Needs Help Urgently
Europe News (German): Geert Wilders benötigt dringend Hilfe
FOMI (Sweden): Geert Wilders behöver din hjälp!
Ted Ekeroth (Sweden): Stöd Geert Wilders och PVV; rättegång börjar om 4 veckor
Vlad Tepes (Canada): Urgent: Geert Needs Our Help
Allahu Akbar (Sweden): Stöd Geert Wilders
Blazing Cat Fur (Canada): Urgent: Geert Wilders Needs Our Help
I Mitt Sverige (Sweden): Klistrad — Nya inlägg kommer under! Stötta Geert Wilders kamp för allas vår framtid!
Politically Incorrect (Germany): Geert Wilders braucht unsere Hilfe
Diana West (USA): What Could Have Possessed Him?
Call of the Patriot (USA) Urgent! Geert Wilders needs our assistance

Una Via per Oriana (Italy): Appello Urgente: Geert Wilders il Parlamentare olandese del Pvv il Partito per la Libertà, ha bisogno urgentemente del nostro aiuto

There’s also a support Geert Wilders You Tube video.
http://gatesofvienna.blogspot.com/2010/05/turbo-charge-pvv.html

Anoniem zei

Geert moet het altijd van het buitenland hebben. De Israelisering van Nederland.
Schuift men niet genoeg, Geert? Gierige Hollanders. Van de andere kant kwam er zegge en schrijve naar ik meende te onthouden ook het geweldige bedrag van 1250 euro binnen voor Haiti.
Trouwens, wat denk jij dat jij ons kost? Kunnen we de rekening doorsturen naar de schurkenstaat? Zo niet, kunnen we jou dan doorsturen, mooie bezuinigingspost en mind you, hoe zouden ze Willem van Oranje (Guillaume d'Orange) kunnen weigeren?

Jezus van Nazareth en Anzi