woensdag 5 mei 2010

Robert Vuijsje 3



Robert Vuijsje schrijft in de NRC:

precies vijfenzestig jaar na de oorlog is dit de eerste keer dat een Jood serieuze kans maakt om minister-president te worden van het land met het hoogste percentage collaborateurs van Europa. Ook al is het dan een Jood die ervan wordt beschuldigd dat hij geen verstand heeft van geld. En dat hij thee drinkt met Marokkaanse Nederlanders.


Uit deze typering van de werkelijkheid spreekt een opmerkelijk provincialisme. 'Een Jood' en 'Marokkaanse Nederlanders.' Robert Vuijsje behoort tot een generatie die opgroeit in een miulticulturele samenleving, en toch zit hij vol cliche's: 'Jood' en 'Marokkaanse Nederlanders' en de rest van een volk 'met het hoogste percentage collaborateurs van Europa.' Voor hem zijn dit relevante feiten. Hoe moet dit nu verder?

2 opmerkingen:

AdR zei

Hm tja, deze pose houd ik liever voor thuis op Zeer Intieme MOmenten.
Maar die dame is 's schrijvers wettige gade blijkbaar, en kijk eens aan: hij heeft zijn negerin gevonden. Lynn heet zij.

Ik ben eigenlijk blij dat ik geen Moderne Nederlandsche Literatuur tot mij neem, want ik ben bang dat het allemaal dit nievo hep.

AdR zei

Kortom, een geval, goed gezien maar weer.

NRC. Goedemorgen en Welterusten

  Goe Vandaag 16 APRIL 2024 Goedemorgen, Oekraïne slaakt een noodkreet: door het tekort aan munitie dreigt Rusland op alle fronten terrein t...